Jste gurmáni? A nenašlo by se tedy ve vaší kuchyni místo pro jednoho podnájemníka jménem avokádový olej?
Avokádový olej se zrodil v Austrálii a na Novém Zélandu. Toto ovoce se sice pěstuje v řadě oblastí světa, ale využití vysokého obsahu tuků k výrobě jedlého oleje napadlo právě protinožce. A co je ještě důležitější, avokáda pocházející z tohoto koutu jižní polokoule jsou považována za vůbec nejkvalitnější.
Z avokádového oleje jsou doslova "paf" šéfkuchaři z celého světa, obrovskou reklamu mu dělá například známý Jamie Oliver.
Olej se získává z dužniny. Má jemnou oříškovou příchuť, zelenou barvu a medovou konzistenci. Je ideální do salátových dresinků. Obávat se nemusíme ani smažení na avokádovém oleji. Nepřepaluje se totiž a je tak mnohem vhodnější, než řada druhů olivových olejů. Chuť oleje nepřebíjí chuť pokrmu, proto jej bez obav můžeme použít k rybám, světlým masům i restované zelenině. Výborně se snoubí s chilli, bazalkou, citronovou šťávou nebo rozmarýnem.
Možná to bude znít jako fráze, ale je to skutečně tak. Avokádový olej snižuje krevní tlak, hladinu škodlivého cholesterolu, preventivně působí proti diabetu druhého typu a prostatickým obtížím. Obsahuje totiž až čtyřikrát více Beta-sitosterolu než olivový olej. K tomu si připočtěme obrovskou proci vitamínu D a E. Pokud olej přidáme do zeleninového salátu, můžeme si být jistí, že ze zeleniny pomůže vstřebat veškeré zdraví prospěšné látky.
Nejsnadněji avokádový olej objednáme pomocí internetu. Za čtvrtlitrovou lahev zaplatíme necelých 300 korun, větší balení vyjde výhodněji. Cena je úměrná tomu, že olej musí na cestě k nám urazit přes 10 tisíc kilometrů ze severozélandského městečka Kerikeri.
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena