Černý bez - květy a plody

Snad každou cestu do lesa, kam rád chodí určitě každý z nás, lemuje spousta keřů černého bezu.

V tomto období má nasazeno na květ, více či méně je již rozkvetlý, a co nevidět bude místo květů černý bez obalen drobnými černými plody. Malými černými korálky, ve kterých se skrývá zdraví. Je velkým lákadlem nejen pro ptactvo, ale také pro člověka, který si umí poradit jak s bílými a zvláštně vonícími květy, tak i s černými a šťavnatými plody.

Místa růstu černého bezu

Když keře černého bezu rozkvetou, pak je bílé talířky květů zdobí všude tam, kde rostou - tedy u každého plotu, na krajích mezí, na rumištích, zahradách, stráních či okrajích lesů. Jako by nás chtěly ujistit, že jsou to ty nejrozšířenější keře rostoucí u nás. Snad také pro jejich hojný růst naši předkové dávno přišli na to, že květy i plody černého bezu obsahují některé léčivé látky, a možná také proto byl právě černý bez jednou z nejpoužívanějších drog v lidovém lékařství.

Využití květů a plodů černého bezu v kuchyni

Nejen naši předkové, ale i my a dnešní farmacie využívá některých látek z květů a plodů černého bezu. Jak a k čemu jsou použity?

Květy černého bezu

Květy se hodně používají k přípravě čajů při prochladnutí, protože podporují pocení a snižují horečku. Dále tvoří součást čaje proti zácpě. Květy jsou však vhodné i pro přípravu dobré bezové šťávy, která s čerstvou studenou a dobrou pitnou vodou velmi příjemně nejen osvěží.

Plody černého bezu

Šťáva a marmeláda z plodů mají příznivé účinky při nervozitě a neuralgických bolestech. Sběr černých bezinek by měl nastat až v jejich plné zralosti tak, že se uříznou celé vrcholíky a ukládat se mají tak, aby se nepomačkaly. Pokud je nechceme sušit, potom je musíme zpracovat ještě během téhož dne, kdy plody sbíráme. Šťáva plodů obsahuje vitamín C, alkaloid sambucin a také cholin, účinný lék proti skleróze. Možná proto mívala snad každá babička ve svém receptáři návod pro přípravu bezinkového sirupu. Ta moje při jeho přípravě část sirupu oddělila a doplnila jej dobrým rumem nebo potravinářským lihem. Vznikla tak velice dobrá a "léčivá šťáva"- tedy nejen ta bez alkoholu pro děti, ale také pro hodného dědečka.

Další použití bezu černého

Šťáva plodů černého bezu se používá také k přibarvování kompotů a sirupů. Nepoužívají se tak v potravinářství žádná barviva. Plody černého bezu ale nejsou jedinou možností, jak přibarvit konzervované potraviny. Podobně se používá k přibarvování zeleninových výrobků například šťáva z červené řepy.

Závěr

Pěstování keřů černého bezu může být zajímavé zejména pro drobné pěstitele. Keř prospívá i na vyloženě podřadných půdách, není náročný na pěstování a kromě občasného a nenáročného řezu nevyžaduje žádné další ošetřování. Pro chalupáře, kteří jezdí na svá sídla jednou týdně nebo nepravidelně, a kteří nemají podmínky pravidelně se starat o své vzdálené zahrady, je to velice výhodná rostlina. Vždyť úroda z jedné rostliny může být až 20 kg zdravých plodů.

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
autor článku:

Černý bez - květy a plody

Recepty: 332

Fotografie článku: Černý bez - květy a plody

Komentáře k článku Černý bez - květy a plody

Celkový počet komentářů: 3
  • černý bez Pavla 03.10.2010 17:40:39

    objevili jsme černý bez jako surovinu na všemožné pečení.Kromě všude zmiňovaných šťáv z květů a plodů jsme udělali i marmeládu a následně používáme plody bezu jako ostatní ovoce: na koláč s drobenkou,do rosolu na piškot...Moc nám to všem chutná a snažíme se bez využít, dokud ještě je.Jenom nevíme, jestli nakonec není ve větším množství škodlivý?Vše projde tepelnou úpravou - dušení,pečení...Ale sníme toho kvanta:-)
    Pavla

  • černý bez, květy a plody Dana 20.08.2009 19:15:04

    Mohla bych poprosit o zaslání receptu na výrobu sirupu z plodů černého bezu. Děkuji! Dana Tichá

  • černý bez jako řízek mata.harii 26.12.2008 20:15:17

    květy bezu omyjeme aobalíme v těstíčku smažíme i se stopkami které pak odstřihneme jsou pikantní

Celkový počet komentářů: 3
Celkem záznamů: 3
Přidat příspěvek k článku Černý bez - květy a plody
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept