Česká tradiční kuchyně

Tradiční česká kuchyně, to jsou pestré chutě vonící libečkem, meduňkou, kerblíkem či saturejkou - a také hodně poezie. Málokdo ale ví, co je například rambulice, couračka, hladká Ančka, zelník, mrkvanec, řepánek, miletínské modlitbičky, dandule, drkotina nebo hruščáky.

Netroufáme si za vás odpovědět záporně, ale docela bychom se vsadili, že spíše vám více řeknou takové McCountry, cheesburger, twister, hot wings, maki či nigeri suši.

Nejde o to vyvolávat falešnou nostalgii, ale povědomí o našich domácích kulinářských specialitách by mělo patřit k součásti kultury našeho života.

Ačkoli je česká kuchyně bohatá na maso a tuky, stravovací zvyklosti se v dnešní době posouvají ke zdravějšímu životnímu stylu. Náš bramborový knedlík není kaloricky o moc vydatnější než italské gnocchi nebo rizoto. Také české buchty nemají víc kalorií než například tradiční italská panakota nebo sladké tiramisu. Pokud se vaří z dobrých surovin a od základů poctivě, je tradiční česká kuchyně nejen velice chutná, ale nemusí být vůbec těžká.

Menu

České jídlo vždy začínalo polévkou. Nejpopulárnější jsou - bramborová a česneková polévka, kuřecí polévka s nudlemi, zelná polévka nebo hovězí polévka s játrovými knedlíčky. Kuchařky českých jídel nabízejí nepřeberné množství polévek, od masových vývarů přes zeleninové až po typické se sušenými houbami.

Hlavní jídlo se sestává z masa a přílohy. Mezi oblíbené maso patřilo odedávna kuřecí a vepřové maso, hovězí, obvykle servírováno s nějakým druhem omáčky. Fenoménem české kuchyně však jsou omáčky. Pečené či dušené maso přelité chutnou omáčkou zpravidla smetanovou nebo omáčkou zjemněnou mlékem nebo máslem, která je doplněna základní chutí, je typickým hlavním chodem. Hovězí pečeně s rajskou nebo koprovou omáčkou a svíčková na smetaně nesmí chybět v žádném jídelníčku.

V poslední době se někdy jako hlavní jídlo podávají ryby. Pro letní grilování je velmi populární makrela. Kapr se tradičně podává na Štědrý Den. Kdo by se nadál, že v zemi bez moří bude ryba hrát tak důležitou roli jako jídlo všedních i svátečních dnů. Již od dob středověku se zakládaly rybníky, jelikož ryba byla oblíbeným pokrmem v dobách půstu a dokázala omezit hladomor. 24. prosince, na Štědrý večer, přichází na stůl již zmíněný tradiční kapr. Ryba se často zakoupí ještě živá a blokuje rodinou vanu v koupelně než uhodí její hodinka. Tato "vražedná" činnost se většinou přenechává některému mužskému členu rodiny a rozrůstá se někdy do dramatických rozměrů. V minulých letech se čím dál tím více rozšířila nabídka prodeje, posloužit zákazníkovi (i rybě) odborně a čerstvé kapry z kádě hned po koupi zabít. Potom se v kuchyni přikročí k čištění a porcování ryby, kousky se obalí do strouhanky, vypékají na tuku a podávají se s bramborovým salátem.

Knedlíky, knedlíčky a noky

To, co je pro českou kuchyni typické, je právě jedinečná příloha - české knedlíky. Naše národní kuchyně se prostě neobejde bez houskových nebo bramborových knedlíků. "Naše" knedlíky jsou přílohou k masu s omáčkou nebo se upraží s vajíčkem jako zužitkování zbytků. Knedlíkové variace jsou bez konce, existují ve všech možných chutích, tvarech a velikostech jako: klasické kynuté knedle, bramborové, krupicové, tvarohové, žemlové a uzeninové knedlíky, sladké knedlíky plněné ovocem nebo povidly.

Do velké oblasti moučných jídel patří ovšem také palačinky - jemné omelety, které se obyčejně podávají se sladkou náplní. Slouží jako královský moučník s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou pokapané čokoládovou polevou, nebo v sobě skrývají sladké tajemství náplně: ořechové, jablečné, nebo nenáročně marmeládové.

Další důležitou složkou jsou české stravy jsou brambory. Je to historicky nejvíce používaná potravina v České republice. V české kuchyni najdete velké množství jídel, kde jsou brambory základních surovinou. Typickým jídlem jsou bramboráky nebo bramborové placky.

Česká kuchyně je lepší, než by se dalo soudit podle její mezinárodní pověsti a má bezpochyby zvlášť barokní charakter. Podobně nákladně jako architektura 17. a 18. století, se nám prezentují kuchařské klenoty českých zemí. Řekne-li česká hospodyně, že některé jídlo je na přípravu jednoduché a rychlé, tak si můžeme být jistí, že stojí nejméně dvě hodiny u sporáku a zužitkuje zkušenosti zhruba tří generací do rodinného oběda. Češi jsou zkrátka dobře zakořenění labužníci. Kdo měl to štěstí strávit trochu svého dětství u české babičky, která držela rodinný život pohromadě, starala o "teplo hnízda" a hlavně zpestřovala život svým kuchařských nadáním, toho nezdolají i ty největší údery osudu.

Spousta českých domácností žije i dnes částečně z domácích zdrojů. Na zahrádce roste zelenina a příbuzní z venkova obohacují jídelníček naturáliemi, které se pak různými způsoby konzervují. Věhlasná "povidla" například - silně odpařená švestková dřeň - která se používají jako nádivka do pečiva a moučných jídel, nebo jako pomazánka. Švestka vládne zemi. Bez švestek nejsou povidla, nejsou sladké švestkové knedlíky se strouhaným tvarohem, pokapané rozpuštěným máslem, nejsou švestkové záviny, koláčky, bublaniny, není "slivovice".

Vegetariánství

Vegetariáni to nemají v Česku lehké. Maso se stále ještě těší velké oblibě a je rozmanitě připravované. Setkáte-li se při "průzkumu" restaurací s bezmasými pokrmy, které obsahují šunku, salám či slaninu - nedivte se. Tyto výrobky totiž nejsou "maso" nýbrž "uzeniny". Existuje však velké množství regionálních a lidových pokrmů, odpovídajících vegetariánské výživě - z brambor či obilovin, se zeleninou nebo ovocem. Ochutnat pravý "bramborák" patří k povinnostem každého turisty a také různá krajová jídla ze zelí - české "národní zeleniny".

Na stůl také často přichází pikantně kořeněná jídla s velkým množstvím papriky, cibule, česneku i kmínu. Do tohoto oddělení pikantních a silných chuťových požitků zařazujme i "vuřty", jitrnice, jelita, tlačenky a podobné výrobky zimní zabijačkové sezóny. Tyto pokrmy vyžadují vytrénovaný žaludek a dostatečné množství piva k uhašení žízně.

Pivo a víno

České pivo, to je kapitola sama pro sebe. Důkazem je to, že Češi ročně vypijí nejvíce tohoto kvašeného moku na celém světě! Kdo by také v parném letním počasí odolal studené orosené sklenici piva s pořádnou čepicí pěny? Češi jsou zkrátka pivařský národ.

Ale na co hlavně nesmíme zapomenout? Přece na moravská vína. Nechte se pozvat do vinného sklípku, kde vám majitel vinohradu "natáhne skleněným koštéřem" ze sudu. Sklípky jsou vestavěny do země, že lze vidět jen vchod. Uvnitř je pak za krátkou chvíli dobrá nálada, zkouší se víno, návštěvníci se baví a zpívají se lidové písně - pozor však, když se opět vrátíte na povrch! Na konec zanechá každý návštěvník na vlhké zdi sklípku - obratným pohybem ruky - minci na památku.

Chléb a sůl

Ke konci ještě slovo o dvou pokrmech, které nabývají téměř mytologických rysů: chléb a ryba. Chléb je "náš chléb vezdejší" - synonym každodenní stravy i blahobytu. Chléb inspiroval řadu přísloví a zvyků a je posvátnou věcí jak při výrobě tak i při spotřebě. Chléb existuje v nejrozličnějších tvarech. Chléb má symbolický obsah o Velikonocích i Vánocích - v podobě vánočky - a chlebem i solí vítali staří Slované své hosty. Chléb - každodenní nezbytná výživa, sůl - znamení čistoty a vzácnosti.

Náš tým Vaření pro Vás také připravil několik receptů na staročeské dobrůtky, které najdete v sekci Česká kuchyně.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 4 lidem)
autor článku:

Česká tradiční kuchyně

Recepty: 46

Fotografie článku: Česká tradiční kuchyně

Komentáře k článku Česká tradiční kuchyně

Celkový počet komentářů: 11
  • PSIII 02.07.2012 16:13:19

    Z teho nahoře neznám ani to české (su Moravák :-) - až na to že vím, že mrkvance mají v Polné) a ani to IN COOL import. ;-)
    Nudle s tvarohem a ořechama, znáte? ;-)

  • Lenka 06.04.2012 13:53:38

    skvělý článek

  • Česká kuchyně Lejla 15.04.2008 17:05:36

    je opravdu výborná, v tom se asi shodneme všichni. Nicméně autorka popsala některé pokrmy, které jsou sice typické i pro českou kuchyni, ale i pro naše sousedy (např. knedlíky se jedí i v Německu a Rakousku, stejně jako bramboráky - oni ale nepřidávají česnek). České kuchyni však podle mého názoru velmi ubližuje to, že v poslední době se nedají sehnat kvalitní suroviny - např. brambory (velmi často si říkám, jestli si dodavatel nespletl cíl určení a místo do prasečáku je nedovezl do obchodu). Co je to za logiku, když obchody, kde seženete kvalitní maso, uzeniny a zeleninu, musíte vyloženě hledat!

    • Re: Česká kuchyně brouk Pytlík 23.04.2010 18:56:06

      ano Lejla má pravdu. Autorka semlela do české kuchyně vše, co se připravuje na stůl v celé Střední Evropě. Tradiční česká kuchyně má na hony daleko od masa vepřového i hovězího. Pokud se v tradiční české kuchyni budeme zajímat o recepty s použitím masa, tak budeme připravovat drůbež jako je husa, kachna a slepice,nikoli kuře. Kuře muselo dorůst a snášet vejce, kterých jsou tradiční české recepty také plné. Až se slepice "vynesla" tak přišla na stůl v podobě silné polévky nebo ve svátek na smetaně. A to byly recepty sváteční tzn pouťové nebo posvícenské a husa jednou v roce na sv. Martina. V tradiční české kuchyni je hodně receptů s použitím brambor, luštěnin všeho druhu, pokud obiloviny, tak kroupy, jáhly apod. Chcete-li se dozvědět více, zajímejte se o recepty Chodska, Pošumaví nebo třeba Podkrkonoší. Ty názvy jídel v záhlaví článku jsou posbíraní ze všech koutů Čech, Moravy i Slezka, takže tradiční české všechny nejsou. Hruščáky česká kuchyně nezná. Jinak snahu hodnotím, jen by měla autorka zabrousit trochu více do historie, když chce psát o tradicích. To co před sto lety servírovaly hospodyně na stůl ve větších městech byla více či méně kuchyně rakouská nebo-li víděňská.

  • knedliky majoheta 16.08.2009 12:44:26

    Z tohoto receptu, co je na knedlíky ,můžete upéct i chleba ,veky.

  • jsem cizince z palastina mam rad moc cesky jedlo mate krasne kuchyne........ moc vam dekuju

  • KNEDLÍKY DOMÁCÍ majoheta 10.08.2009 12:46:42

    1KG POLOHRUBÉ MOUKY ,2VAJÍČKA, 3LŽÍCE OLEJE, 1/2L MLÉKA ,2LŽIČKY SOLI, 42gDROŽDÍ ,VŠECHNO DÁVÁM DO PEKÁRNY NA CHLEBA NECHÁM TO ZAMÍCHAT ,VYKYNOUT , POTOM UDĚLÁM 3ŠIŠKY KNEDLÍKŮ ASI(550g) A VAŘÍM 20MINUT 10MIN+10MIN(OTOČIT) VYTÁHNOUT POPÍCHÁM KNEDLÍK ŠPEJLÍ PO CELÉ DÉLCE POMASTÍM OLEJEM NEBO NĚJAKÝM TUKEM A JE HOTOVO A DÁM VAŘIT DALŠÍ !!NEJLÉPE VAŘIT PO JEDNOM ATˇ NABYDOU JSOU FAKT DOBRÉ !!

  • chci prosem jak udelam knedlyke

  • chci prosem jak udelam knedlyke

  • Ahoj, kdyz uz jste (nektere z) nas navnadili na pekne nazvy jidel v zahlavi clanku, napiste prosim nekdo recept na repanek. Diky, Daman

  • super babs 25.02.2008 16:15:12

    je to super napsany clanek! bravo, sama jsem hledala jak bych popsala ceskou kuchyni, mam inspiraci, ktera mi mluvi z duse!

Celkový počet komentářů: 11
Celkem záznamů: 11
Přidat příspěvek k článku Česká tradiční kuchyně
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Depresemi v současné době trpí spousta lidí. Je to víceméně choroba současnosti. Je zjištěno, že nějakou formu deprese prožije za svůj život až 15 % lidí, přičemž ženy jsou k této poruše náchylnější. Snížil se také věk, ve kterém se nejčastěji poprvé s depresí potkáváme - je to už kolem třicátého roku.

  • Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Dobře se najíst a hubnout? Podle diety Mačingové se stává nemožné možným. Jídelníček, který bychom měli dodržovat 28 dní, je seskládán tak, aby se tělo skvěle pročistilo. Jak denní menu vypadá? Které recepty bychom se měli naučit?




přidat nový recept