Citronová a pomerančová kůra

Citronovou a pomerančovou kůru využíváme zejména k přípravě sladkých pokrmů, ale její využití je mnohem všestrannější.

Citronová a pomerančová kůra - pozor na chemii

Pomerančová a citronová kůra slouží k výrobě kandovaného ovoce, ale také k dochucení různých, nejen cukrářských výrobků, a pro aranžmá některých pokrmů. Citrony a pomeranče bývají často chemicky ošetřené, proto je pro kulinářské účely doporučeno využívat pouze kůru z bio ovoce nebo kůru již zpracovanou.

Citronová kůra

Citronová kůra bývá méně nahořklá než kůra pomerančová. Zvýrazňuje chuť pokrmu a zároveň potlačuje případný zápach.

Léčivé látky citronové kůry

Citronová kůra obsahuje stejně jako dužina citronu vitamin C, B, kyselinu citronovou, pektin a silice. To vše jen v o něco menším množství.

Kůra citronu a její použití

Citronová kůra se používá k dochucení pokrmů sladké kuchyně - především různých koláčů, dortů, pudinků a krémů. Zvýrazňuje ale také chuť marmelád, kompotů, horkých nápojů, některých omáček a masitých jídel. Zvláště užitečná je při přípravě ryb. Dokáže potlačit rybí zápach a přitom dodat pokrmu jedinečnou chuť i aroma. Nebojte se přidat malé množství citronové kůry do rybí polévky, rybí pomazánky, pečené kachny.

Pomerančová kůra

Kůra z pomeranče obsahuje celou řadu silic a je velmi aromatická. Chuť je nasládlá a zároveň mírně nahořklá.

Léčivé účinky pomerančové kůry

Málokdo ví, že pomerančová kůra obsahuje mnoho léčivých látek. Bohatá je zejména na bioflavonoidy, které jsou důležité pro správnou funkci cév. Pomerančová kůra může napomáhat léčbě křečových žil, modřin a lehkých hemeroidů. Díky vysokému obsahu vitamínu C zároveň chrání tělo před viry a bakteriemi.

Kůra pomeranče a její použití

Pomerančovou kůru nejčastěji přidáváme do sladkých pokrmů, ale celé plátky pomeranče můžete použít také k přípravě tzv. kuřete na pomerančích. Sušené plátky tohoto citrusového plodu jsou navíc výborným dekorativním prostředkem na váš vánoční stůl.

Speciální tipy pro použití citronové a pomerančové kůry

Zatímco do čaje se dává plátek citronu, svařené víno vám bude vděčné za plátek pomeranče. Čaj můžete ale připravit i ze samotné čerstvé citronové či pomerančové kůry. Pijte jej ještě horký! Velmi rychle se z něj odpařují účinné látky - flavonoidy. Citronová kůra je také vynikající v bílém jogurtu. Kůrou pomerančovou můžete pro změnu dochutit müsli.

Foto: Profimedia

autor článku:

Citronová a pomerančová kůra

Recepty: 3

Fotografie článku: Citronová a pomerančová kůra

Komentáře k článku Citronová a pomerančová kůra

Celkový počet komentářů: 2
  • použití citronové kůry Jan 13.02.2009 13:50:42

    Jakým způsobem mám ošetřit chemicky konzervovanou citronovou (pomerančovou) kůru. Co je nutné udělat před její konzumací?

    • Re: použití citronové kůry Janda 30.03.2013 17:08:37

      Chemicky ošetřená kůra je pro konzumování nevhodná. Vodou to nesmyjete, přípravky jsou totiž nerozpustné ve vodě (jinak by prošly přes slupku).

      Pro kůru kupovat jedině neošetřené citrusy, např. bio by neměly být. V některých obchodech píšou už jestli jsou ošetřené nebo ne.

Celkový počet komentářů: 2
Celkem záznamů: 2
Přidat příspěvek k článku Citronová a pomerančová kůra
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jste závislí na internetu?

    Jste závislí na internetu?

    Nutkavá potřeba používat moderní technologie může ovlivnit celý náš život - působí problémy ve škole, v práci, ve vztahu i ve financích. Málokdo z nás si dovede přiznat, že má opravdu problém a vytvořil si třeba na oblíbený Facebook, Instagram, Twitter aj. skutečný návyk. Jak z toho ven?

  • Žlučníkové kameny a první pomoc při žlučníkové kolice

    Žlučníkové kameny a první pomoc při žlučníkové kolice

    Žlučníkové kameny jsou častým zdrojem potíží především u žen, u nás jimi navíc v různé formě trpí každý čtvrtý člověk. Je známo, že tyto kameny mohou způsobit bolestivý stav zvaný žlučníková kolika a jejich zanedbání může vést až k závažnému zánětu žlučníku.




přidat nový recept