Je to jeden z nejstarších dochucovacích přípravků a začal se používat už v Asii. Nejdříve se sladilo medem a ovocem, ale když byla objevena cukrová třtina, bylo vše vyřešeno! Kolumbus ji dovezl do Indie, kde se začala pěstovat.
V dnešní době se používá cukr třtinový a řepný - surový, rafinovaný, hnědý a různě ochucený.
Tropická rostlina, která roste na plantážích v Indii a Jižní Americe, je vysoká asi 6 metrů a její stébla jsou podobná bambusům.
Polní plodina, která se pěstuje po celé Evropě, od Británie až po Turecko. Cukr se získává z kořenů, které vypadají jako petržel.
Má svojí původní hnědou barvu, kterou způsobuje melasa, která se odstraňuje až rafinací. Cukr se totiž může vybělit a potom teprve obarvit melasou dohněda, takže nerafinovaný cukr poznáme ne podle názvu, ale podle země původu.
Je nerafinovaný cukr s velice tmavou barvou, kterou mu dodává vysoký obsah melasy. Má také výraznou vůni a lepkavost. Nejznámější melasový cukr je Barbados, který se používá do čatní, karamelu a perníků.
Je buď tmavý nebo světlý, podle obsahu melasy. Používá se k dobarvování a ochucování nákypů z ovoce, do sušenek i do pikantních omáček.
Je vyroben z rafinovaného hnědého třtinového cukru, je barevný podle obsahu melasy. Je nejvhodnější do moučníků.
Pochází z Guayany, vyrábí se ve velikých krystalech, nejkvalitnější je lepkavý s výrazným aroma. Nejvhodnější je do dortů, pečiva a do horkých nápojů.
Je zrnitý a suchý s máslovou příchutí, vyrábí se z naprosto čiré cukrové tekutiny, není vhodný do těsta, protože se těžko vpracovává.
Používáme ho denně při slazení, do pokrmů. Je vhodný i do pikantních pokrmů, protože snadno karamelizuje, a tak dodává barvu.
Je to jemně mletý krystal, který se používá hlavně do pěnových těst, kde by příliš hrubá struktura jiných druhů mohla ovlivnit konečný výsledek.
Je krystal rozemletý na jemný prášek. Je velice vhodný na polevy, cukrové ozdoby, do jemných těst a na drobenky. Uchováváme ho v suchu a chladu, protože dělá hrudky.
O cukru bychom si toho mohli povědět mnohem více, ale myslím, že toto jako základní informace naprosto postačí. Tak až budete vařit, hezky si oslaďte život!
Jaký cukr používáte nejčastěji?
Foto: Profimedia.cz
autor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena