Pokud se vám však zastesklo po dalších chuťovkách, nabízí se například hod dog, sendvič, různě upravené chlebíčky nebo briošky.
Hot dog
Hot dog je další pokrm vhodný k rychlému občerstvení. Při podávání by měl být vždy horký. Jistě jej každý z nás jednou nebo i vícekrát již ochutnal. Jde o pochoutku, která nesmí uniknout žádnému z našich dětí, je dětmi velmi žádaná a pro rodiče je to možnost rychlé svačiny na plánovaném výletě.
Hot dog je opečený nebo ohřátý párek v rohlíku nebo žemli. Může být také obalený v trojobalu nebo v těstíčku a smažený jako řízek, může být opékaný a plněný sýrem nebo grilovaný s různou zeleninou. Vždy je doplňován pikantní omáčkou, hořčicí a kečupem.
Sendviče
Když anglický lord Sandwich vložil kousek masa mezi dva krajíce chleba a nebo si připravil pro občerstvení chléb s různými náplněmi a řekl, že je to jeho nejoblíbenější jídlo, netušil, že se právě tento pokrm stane pochoutkou dalších generací a že tak ovlivní vývoj gastronomie.
Stejně jako v jiných receptech i tentokrát kuchaři a kuchařky svou vynalézavostí začaly připravovat sendviče pro různé společenské události (sendwich-party).
Dnes se sendviče podávají v různou denní dobu, v rozmanitých úpravách a k příležitostem nejen slavnostním. Jsou různě veliké, plněné náplní a potírané nebo ozdobně stříkané. Podávají se i minisendviče, otevřené nebo uzavřené, opečené, dvojité, trojité nebo pyramidové, skládané z různých druhů surovin a různých tvarů.
Briošky
Na briošky používáme kynuté těsto z podílu hladké a hrubé mouky. Pečeme tak podélně naříznuté středně velké bochánky, které se pak plní různými náplněmi. Briošky zdobíme čerstvou zeleninou - rajčaty, okurkou, hlávkovým salátem, ale také podle chuti plátky vařeného vajíčka a olivami.
Briošky s čabajkovou pomazánkou
Do pěny si utřeme smetanový sýr, přidáme česnek se solí a nastrouhanou čabajskou klobásu. Dobře vymícháme a plníme připravené briošky.
Briošky se šunkovou pěnou
Máslo našleháme s paprikou, solí a smetanou. Přidáme rozsekanou šunku nebo šunkový salám, zašleháme a ochutíme pepřem. Pomazánkou plníme briošky.
Chlebíčky
Při podávání slaného pohoštění na prostřených stolech nechybí v našich kuchyních ani paleta různě zdobených chlebíčků s mnoha chuťově odlišnými pomazánkami či saláty. Jde zpravidla o plátky bílé veky natřené bramborovým salátem, ochuceným pomazánkovým máslem, šlehaným hermelínem či pomazánkou z nivy. Jsou zdobené zeleninou, rybími očky, kaviárem - to podle chuti a možností. Odlišností v přípravě chlebíčků je velká spousta, vždy však záleží na vynalézavosti a chuti kuchaře, který tabuli připravuje.
Nezáleží na tom, zda jde právě o chlebíčky, toasty, sendviče či jiné druhy pokrmů, ale slané pohoštění je stále mezi hosty žádané.
Foto:
Profimedia.cz