Cestujeme hodně do zahraničí a počty turistů se neustále zvyšují. Navštěvujeme cizí země a obdivujeme nejen přírodní krásy, historické i moderní stavby, muzea, ale zajímáme se také o národní zvyky a v neposlední řadě také o typické pokrmy dané národnosti. Suroviny a výrobky, ze kterých se připravují pokrmy, jsou pro turisty někdy tajuplným objevem, jindy si třeba nevědí rady, jak je vlastně jíst. Zahraniční kuchyně mají pro nás řadu nezvyklých zdrojů, z nichž čerpají suroviny, jako jsou například rozmanité dary moře a nám mnohdy dosud neznámé druhy ovoce a zeleniny. Leckdy překvapí i neobvyklý způsob přípravy jídel a rozdílné stolování.
Pokud chceme poznat kulturu stravování cizí země, postačí k tomu navštívit malou restauraci. Právě menší podniky splňují úlohu gastronomického průvodce. Setkáme se v nich s bohatou nabídkou tradičních pokrmů. Malé restaurace také opakovaně nabízí své "dny tradiční kuchyně", během nichž máme možnost pochutnat si právě na vybraných specialitách nám neznámých kuchyní.
Francouzská kuchyně
Říká se, že Francie je kolébkou gastronomie. Její předností je hojné používání zeleniny, rozmanité druhy sýrů, gastronomicky dokonale sestavované pokrmy z ryb, drůbeže, zvěřiny a jatečního masa vůbec. Škála francouzských vín se s pokrmy snoubí v naprostém chuťovém souladu. Pozoruhodná je skutečnost, že francouzská kuchyně, především její tvůrci - kuchaři, začleňují do svého umění také pravidla racionální výživy, o čemž svědčí například tzv. "sezónní kuchyně".
Turisté ve Francii vyhledávají různé speciality, jako jsou husí játra Périgord, krůta s kaštany, hlemýždi na másle s petrželkou, korýši všeho druhu, kuře marengo, nákypy s likérem a různé úpravy zeleniny a ovoce. To vše můžeme získat nejen v mezinárodních hotelech, ale i v originálních krajových hospůdkách.
Vyzkoušejte vynikající polévky, špízy ze svíčkové, kaštanovou nádivku, různé úpravy krůtího nebo králičího masa na francouzský způsob.
Králík pro francouzsku.
Italská kuchyně
Základem italské kuchyně, která vychází z gastronomie starověkého Říma, jsou jídla moučná, doplňovaná zeleninou, sýrem, vejci, luštěninami a ovocem. Pro italskou kuchyni je typické, že při úpravě masa hojně využívá vonných bylinek, jako je bazalka, šalvěj, máta, majoránka a další. Také zelenina v různé úpravě a řada chutně upravených čerstvých salátů jsou samozřejmostí italského jídelníčku.
Velké oblibě se těší rybí speciality. Celé italské pobřeží lemují malé restaurace - tratorie. Turisté si v nich s velkou oblibou objednávají například smaženou mořskou směs - frito misto di mare. Ta je velmi oblíbená stejně jako boloňské špagety a dnes už světoznámá pizza.
Rakouská kuchyně
U našich velmi blízkých sousedů najdeme také světoznámou kuchyni. Přestože nám nejsou pokrmy zcela cizí, i zde se setkáme s méně obvyklými specialitami pro zpestření jídelníčku. Tradičními pochoutkami jsou především výborné polévky, například vídeňská s játrovými nebo tyrolskými knedlíčky, také však vídeňský řízek, skopové po štýrsku nebo vídeňská roštěná.
Světovou pověst získala rakouská kuchyně znamenitými moučníky, jako jsou palačinky s jablky po vídeňsku, korutanské kornoutky se šlehačkou, především linecké koláčky a řada dalších. Také saláty jako nepostradatelný zdroj vitamínů jsou vítanou přílohou. Pochutnáte si i na bramborovém salátu s hovězím masem nebo na vídeňském zeleninovém salátu. Ani rybí speciality v rakouské kuchyni nechybí, můžeme tak ochutnat štiku po solnohradsku, kapra na česneku a další.
Na závěr
Chcete se dozvědět více? Například, jak vaří v Maďarsku? Přečtěte si náš další článek o evropských kuchyních.