Fenykl jako zelenina

Fenykl známe jako koření podobné kmínu a dochucujeme jím zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Fenykl ale není jen koření, vynikající je také jako zelenina.

Fenykl, to není jen koření

Semena fenyklu využívá občas v kuchyni každý z nás. Pochází z tzv. fenyklu zahradního. Existuje ale ještě jeden druh fenyklu, zvaný florentinský. Ten je jedlý celý. Pochází z Itálie, kde je velmi oblíbený, ale pěstovat se dá i u nás.

Jak vypadá fenykl florentinský?

Fenykl florentinský je podobný řapíkatému celeru a s tímto druhem zeleniny je někdy také neprávem zaměňován. Fenykl je však mnohem sladší a aromatičtější. Bílé listové řapíky jsou asi 10 cm vysoké, mladé výhonky se podobají kopru.

Kde sehnat fenykl jako zeleninu

Fenykl planě roste na rumištích a poblíž železničních náspů. Zdravější variantu koupíte ve všech větších obchodech a supermarketech. 

Fenykl v kuchyni

Listy fenyklu jsou vynikající součástí salátů a zeleninových pokrmů. Pro svou nasládlou chuť se hodí do sladších polévek a omáček. Mladými výhonky lze dochucovat saláty a teplé pokrmy. Vynikající a velmi zdravá je fenyklová šťáva - čerstvý fenykl florentinský obsahuje až 90% vody, která napomáhá tvorbě krve a je tak užitečná při menstruačních potížích. Výborný je fenykl dušený na cibulce a posypaný strouhaným sýrem. V Itálii se listy fenyklu přidávají do rybích omáček.

Fenykl je zdravý jako koření i zelenina

Stejně jako semena fenyklu mají jeho řapíkaté listy řadu léčivých účinků. Např. pomáhají rozpouštět hleny, povzbuzují činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků pomáhají posilovat imunitu. Jsou bohaté také na železo a draslík.

Fenykl jako detoxikační a dietní pokrm

Fenykl je vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky. Držíte-li dietu, fenykl do svého jídelníčku určitě zařaďte.

Fenykl v době středověku

O detoxikačních a zeštíhlujích účincích fenyklu věděli už lidé ve středověku. Římanky si pro udržení štíhlé linie často připravovaly fenyklový salát. Mniši zase před bohoslužbou přežvýkávali listy fenyklu - věřili totiž, že pomáhá mírnit křučení v žaludku. Fenykl uctívali nejen staří Římané, ale i Řekové a Egypťané. K nám se fenykl dostal díky benediktínům, kteří jej užívali zejména při zažívacíh potížích.

Foto: Profimedia

autor článku:

Fenykl jako zelenina

Recepty: 3

Fotografie článku: Fenykl jako zelenina

Komentáře k článku Fenykl jako zelenina

Přidat příspěvek k článku Fenykl jako zelenina
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Haloterapie - léčba solí aneb ozdravné kúry v solných jeskyních

    Solné jeskyně jsou tvořeny krystaly přírodní soli z Mrtvého moře nebo ze soli kamenné. Je zde vysoká koncentrace solných mikročástic, minerálů, jódu a stopových prvků. Pobyt v solné jeskyni působí příznivě na zdraví lidského organismu a je určen všem věkovým kategoriím. Zároveň nabízí uvolnění, odpočinek a odbourává stres.

  • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

    Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.




přidat nový recept