Fenykl jako zelenina

Fenykl známe jako koření podobné kmínu a dochucujeme jím zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Fenykl ale není jen koření, vynikající je také jako zelenina.

Fenykl, to není jen koření

Semena fenyklu využívá občas v kuchyni každý z nás. Pochází z tzv. fenyklu zahradního. Existuje ale ještě jeden druh fenyklu, zvaný florentinský. Ten je jedlý celý. Pochází z Itálie, kde je velmi oblíbený, ale pěstovat se dá i u nás.

Jak vypadá fenykl florentinský?

Fenykl florentinský je podobný řapíkatému celeru a s tímto druhem zeleniny je někdy také neprávem zaměňován. Fenykl je však mnohem sladší a aromatičtější. Bílé listové řapíky jsou asi 10 cm vysoké, mladé výhonky se podobají kopru.

Kde sehnat fenykl jako zeleninu

Fenykl planě roste na rumištích a poblíž železničních náspů. Zdravější variantu koupíte ve všech větších obchodech a supermarketech. 

Fenykl v kuchyni

Listy fenyklu jsou vynikající součástí salátů a zeleninových pokrmů. Pro svou nasládlou chuť se hodí do sladších polévek a omáček. Mladými výhonky lze dochucovat saláty a teplé pokrmy. Vynikající a velmi zdravá je fenyklová šťáva - čerstvý fenykl florentinský obsahuje až 90% vody, která napomáhá tvorbě krve a je tak užitečná při menstruačních potížích. Výborný je fenykl dušený na cibulce a posypaný strouhaným sýrem. V Itálii se listy fenyklu přidávají do rybích omáček.

Fenykl je zdravý jako koření i zelenina

Stejně jako semena fenyklu mají jeho řapíkaté listy řadu léčivých účinků. Např. pomáhají rozpouštět hleny, povzbuzují činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků pomáhají posilovat imunitu. Jsou bohaté také na železo a draslík.

Fenykl jako detoxikační a dietní pokrm

Fenykl je vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky. Držíte-li dietu, fenykl do svého jídelníčku určitě zařaďte.

Fenykl v době středověku

O detoxikačních a zeštíhlujích účincích fenyklu věděli už lidé ve středověku. Římanky si pro udržení štíhlé linie často připravovaly fenyklový salát. Mniši zase před bohoslužbou přežvýkávali listy fenyklu - věřili totiž, že pomáhá mírnit křučení v žaludku. Fenykl uctívali nejen staří Římané, ale i Řekové a Egypťané. K nám se fenykl dostal díky benediktínům, kteří jej užívali zejména při zažívacíh potížích.

Foto: Profimedia

autor článku:

Fenykl jako zelenina

Recepty: 3

Fotografie článku: Fenykl jako zelenina

Komentáře k článku Fenykl jako zelenina

Přidat příspěvek k článku Fenykl jako zelenina
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept