Fenykl jako zelenina

Fenykl známe jako koření podobné kmínu a dochucujeme jím zejména zeleninu, perník a jiná nasládlá jídla. Fenykl ale není jen koření, vynikající je také jako zelenina.

Fenykl, to není jen koření

Semena fenyklu využívá občas v kuchyni každý z nás. Pochází z tzv. fenyklu zahradního. Existuje ale ještě jeden druh fenyklu, zvaný florentinský. Ten je jedlý celý. Pochází z Itálie, kde je velmi oblíbený, ale pěstovat se dá i u nás.

Jak vypadá fenykl florentinský?

Fenykl florentinský je podobný řapíkatému celeru a s tímto druhem zeleniny je někdy také neprávem zaměňován. Fenykl je však mnohem sladší a aromatičtější. Bílé listové řapíky jsou asi 10 cm vysoké, mladé výhonky se podobají kopru.

Kde sehnat fenykl jako zeleninu

Fenykl planě roste na rumištích a poblíž železničních náspů. Zdravější variantu koupíte ve všech větších obchodech a supermarketech. 

Fenykl v kuchyni

Listy fenyklu jsou vynikající součástí salátů a zeleninových pokrmů. Pro svou nasládlou chuť se hodí do sladších polévek a omáček. Mladými výhonky lze dochucovat saláty a teplé pokrmy. Vynikající a velmi zdravá je fenyklová šťáva - čerstvý fenykl florentinský obsahuje až 90% vody, která napomáhá tvorbě krve a je tak užitečná při menstruačních potížích. Výborný je fenykl dušený na cibulce a posypaný strouhaným sýrem. V Itálii se listy fenyklu přidávají do rybích omáček.

Fenykl je zdravý jako koření i zelenina

Stejně jako semena fenyklu mají jeho řapíkaté listy řadu léčivých účinků. Např. pomáhají rozpouštět hleny, povzbuzují činnost zažívacího traktu, zmírňují zápach z úst a působí močopudně. Díky vysokému obsahu vitamínu C, aminokyselin a stopových prvků pomáhají posilovat imunitu. Jsou bohaté také na železo a draslík.

Fenykl jako detoxikační a dietní pokrm

Fenykl je vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky. Držíte-li dietu, fenykl do svého jídelníčku určitě zařaďte.

Fenykl v době středověku

O detoxikačních a zeštíhlujích účincích fenyklu věděli už lidé ve středověku. Římanky si pro udržení štíhlé linie často připravovaly fenyklový salát. Mniši zase před bohoslužbou přežvýkávali listy fenyklu - věřili totiž, že pomáhá mírnit křučení v žaludku. Fenykl uctívali nejen staří Římané, ale i Řekové a Egypťané. K nám se fenykl dostal díky benediktínům, kteří jej užívali zejména při zažívacíh potížích.

Foto: Profimedia

autor článku:

Fenykl jako zelenina

Recepty: 3

Fotografie článku: Fenykl jako zelenina

Komentáře k článku Fenykl jako zelenina

Přidat příspěvek k článku Fenykl jako zelenina
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept