Jahody

Jahody jsou velice zdravé ovoce výtečné chuti. Velmi snadno se pěstují, proto patří mezi nejrozšířenější plody našich zahrádek. Protože za chvíli začne sezóna jahod, pokusila jsem se zjistit nějaké zajímavosti o tomto ovoci.

Něco málo z historie

Jahody jsou dost často nazývány královským ovocem. Ovšem historie jahodníku je mnohem starší, než sama královská monarchie. Archeologové zjistili, že již člověk z doby kamenné mlsal planě rostoucí jahody. První dochované zprávy o jahodách a hlavně o jejich léčebných účincích pocházejí od věhlasného řeckého lékaře Hippokrata a již ve starém Římě byly jahody pěstovány jako lahůdkové ovoce. Ve středověku brzy přišli jahodám na chuť mlsní mnichové, kteří je pěstovali v klášterních zahradách. Krásné, červené plody však nesměly chybět ani na zámeckých hostinách nejprve v Anglii, Belgii, Francii a nakonec i u nás.

Vývoj ve faktech

První odrůdy jahodníku se skoro vůbec nepodobaly dnešním velkoplodým. Byly to vlastně plané formy lesních jahůdek, zejména jahodníku obecného s plody lehce oddělitelnými, dále jahodníku truskavec s malými, obtížně oddělitelnými plody a pak známé trávnice s kališními lístky pevně přisedlými k jahodě, které rostou na pasekách, paloucích a mezích a dodnes patří pro svou vynikající vůni i chuť k vyhledávaným lesním plodům. Ze současného sortimentu je připomíná známá stále plodící odrůda Rujana.

Nová epocha v pěstování a šlechtění velkoplodého jahodníku začala až po objevení Ameriky - někdy v průběhu 17. století. Nejprve byly do Evropy dovezeny sazenice jahodníku virginského a o něco později přivezl jeden z námořníků z Jižní Ameriky několik rostlin jahodníku, jehož plody mu velmi zachutnaly. Jednalo se o jahodník chilský. U zrodu prvních velkoplodých odrůd byly právě tyto dva dovezené druhy a mlsný jazýček francouzského krále Ludvíka XV., který na svém osobním zahradníkovi Antoinu Duchesne požadoval stále nové a nové lahůdky. A tak Antoina napadlo zkřížit jahodník virginský s chilským a světlo světa spatřila nová odrůda s mnohem většími a chutnějšími plody, kterou nazval jahodník ananasový.

U nás se o popularizaci pěstování jahod zasloužil koncem 19. století na Neveklovsku nadšený propagátor Rudolf Strimpel. V současné době dosáhla ve šlechtění jahod výrazných úspěchů turnovská šlechtitelka ing. Dagmar Hůlková, která obohatila sortiment jahodníku o několik významných odrůd jako Adriana, Dagmar, Lidka a jiné. Světový sortiment jahod čítá mnoho set odrůd. Jahody se pěstují na ohromných plantážích v USA, Španělsku, Francii, Itálii, Japonsku, Polsku, Rusku a v mnoha jiných zemích; roční produkce je více než dva miliony tun a jahody představují velmi výnosný vývozní artikl.

Přínos jahod pro zdraví

Jahody obsahují z 87 % vodu. Jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, E a minerálních látek, zejména bóru , draslíku, fluoru, fosforu, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Na ovoce obsahují jahody překvapivě mnoho vláknin, měkkých, lehce stravitelných a naopak velice málo přírodního cukru. Mohou tak být doporučovány při nejrůznějších dietách.

Kromě jiného také obsahují organické kyseliny, které jahodám dodávají charakteristickou vůni a chuť. Bohužel ale díky těmto kyselinám (jablečné, citrónové, chininové, šťavelové a salicylové) jsou na jahody někteří lidé alergičtí. Plody jahod posilují metabolismus, pomáhají při léčbě chorob srdce a cév, při chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech. Mají protizánětlivý účinek, snižují také horečku a zmírňují nachlazení.

V lidovém léčitelství se tradičně využívaly k pročištění zažívacího traktu a zlepšení látkové výměny. Navíc jahody výrazně zvyšují sexuální výkonnost obojího pohlaví, což je to dáno podle odborníků vysokým obsahem zinku v semínkách tohoto ovoce. Zinek je přitom nejdůležitější minerál ovlivňující sexuální výkonnost, neboť ovládá množství a sekreci mužského pohlavního hormonu testosteronu, který pomáhá ženám rychleji se vzrušit a dosáhnout orgasmu a zároveň aktivuje spermie.

Čerstvě natrhané zralé jahody jsou jedním z nejlepších darů přírody - jsou sladké, chutnají ohromně a obsahují výjimečně málo kalorií. V hrníčku jahod je pouhých 45 kalorií (188 kJ), celkem zajímavé množství, které pomůže udržet vaši štíhlou postavu. Jsou výborným zdrojem vitamínu C - zmiňovaný jeden hrníček jahod obsahuje 82 mg, což je 120 procent denní doporučené dávky tohoto vitamínu. A nejen to, jsou bohaté i na vlákninu, které je v jednom hrníčku 2,2g. Pokud ani toto není dostatečný důvod rezervovat jahodám místo v potravinové síni slávy, skutečnost, že obsahují kyselinu ellagovou, je dělá doopravdy velmi speciálními. Pouze dva jiné druhy ovoce - třešně a hroznové víno - obsahují tuto zvláštní látku, která, jak se ukázalo, brání karcinogenům měnit zdravé buňky v nádorové.

Jahody v kuchyni

Z jahod můžeme připravit džem, marmelády, víno, mošt, kompot a rosol. Výborné jsou čerstvé jahody se šlehačkou, nebo je podáváme jen s trochou cukru, či z nich připravujeme dezerty - krémy, ovocné saláty, poháry, zmrzliny, bublaniny i polévky. Ideální jsou také jako ozdoba jiných pokrmů. O jahodách by se toho dalo psát hodně, ale důležité je zařadit je co nejvíce do našich jídelníčků. Jak jste se dočetli, nejen pro jejich vynikající chuť, ale i pro jejich blahodárné účinky na lidský organismus. Foto: Profimedia.cz
konvalinka autor článku:

Jahody

Recepty: 546

Fotografie článku: Jahody

Komentáře k článku Jahody

Přidat příspěvek k článku Jahody
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept