Japonský křen Wasabi

K Japonsku patří sushi a k sushi patří wasabi. Právě poslední z pojmů si v následujícím článku více ozřejmíme.

 Japonský křen

Wasabi je název pro japonský křen, který je o poznání silnější než nám známý křen selský. Stejně jako "náš" křen má velmi výrazné aroma, které působí na žlázy v našem nose. Při delším styku se vzduchem však svou sílu ztrácí. Pěstuje se nejen v Japonsku, ale i na severozápadě Severní Ameriky. K růstu potřebuje mírné teploty a dostatek vody.

Nákup wasabi

Wasabi se dá zakoupit ve formě stejnojmenné pasty, prášku, jenž se ředí vodou, ale také čerstvý. Dokonce se konzumují i křenové listy, z nichž se připravuje pikantní wasabi salát. Chystáme-li se na nákup wasabi, můžeme se setkat se stejnojmennými náhražkami. Pěstování wasabi je totiž velmi náročné a výsledný produkt je tím pádem drahý. V prodávaných pastách nebo prášcích je často wasabi z části nebo úplně nahrazeno obyčejným křenem, pro pikantnost doplněno hořčičnými semínky a barevně doladěno umělými barvivy. Nalezneme-li na obalu nápis hon-wasabi, s největší pravděpodobností se bude jednat o pravou japonskou pastu. Osvědčená je i značka S&B, zda je k dostání i u nás si nejsem úplně jistá.

Konzumace wasabi

Jak je již z úvodu patrné, wasabi jistě znají všichni milovníci sushi. Nejčastěji se křenová pasta přidává do "sushi rolády" mezi rýži a rybu, aby jeho aroma nevyprchalo a také aby neutralizovalo nepříjemný rybí pach. Ani japonská specialita sashimi, tedy kousky čerstvé ryby, se bez wasabi neobejde. Často japonský křen můžeme ochutnat i v kombinaci se sójovou omáčkou. Se zelenou pastou to však příliš nepřeháníme, jinak přehlušíme chuť hlavních součástí pokrmu.

Japonský křen zabíjí bakterie

Japonský křen dokáže zbavit potraviny bakterií nebo alespoň částečně. Jistě jsme již stačili vypozorovat, že o wasabi se hovoří hlavně v souvislosti s čerstvými, tepelně neupravenými mořskými plody. Ty se poměrně rychle kazí a bakteriemi se to v nich jen hemží. Wasabi se považuje za pochutinu, která různé jedy a mikroorganizmy eliminuje.

Na rozdíl od pálivých chilli papriček se nemusíme bát, že by nám wasabi způsobovalo obtíže při dalším trávení, jeho pikantnost totiž rychle vyprchá.

Výživné hodnoty japonského křenu

Čerstvé wasabi je bohaté na vitamín C, vitamín B6 (pyridoxin), hořčík a vápník. Naopak obsahuje velmi málo sodíku a žádný cholesterol a tuk. Ve 100 gramech má asi jen 80 kalorií, což by z něj učinilo poměrně zajímavý doplněk diety, ale již množství o velikosti lískového oříšku by mnohému stačilo.

Zkoušeli jste už někdy wasabi pastu? Jak vám chutnala?

Foto: Profimedia.cz

Článek se mi líbí (Článek se líbí 2 lidem)
autor článku:

Japonský křen Wasabi

Recepty: 87

Fotografie článku: Japonský křen Wasabi

Komentáře k článku Japonský křen Wasabi

Celkový počet komentářů: 25
  • Komentář k článku Japonský křen Wasabi andrej 29.08.2014 23:32:39

    mám ho z kanady v prášku a pálí jak čert.zrovna ho jím :-D

  • WASABI Milena 27.11.2007 16:34:14

    Nezkoušela jsem wasabi...ale chtěla bych se zeptat, zda se dá koupit i přes internet , třeba jako dárek.....

    • Re: WASABI PAvla 17.09.2012 14:11:40

      Ano dá, kdekoliv v supermarketu. Jsou to tuby s Wasabi pastou v pěkných krabičkách, které se hodí např. do dárkových balíků :oD

  • Chtěl bych varovat milovníky Wasabi křenu před nákupem výrobku "Wasabi křen - exoticky ostrý" od firmy Mautner Markhof (Rakousko), který se začíná objevovat ve zdejších supermarketech. Jsou to takové malé baňaté sklenice se šroubovacím víčkem. Jedná se o klasický křen s pouhými 5 % wasabi prášku. Chutná to jako obyčejná česká křenová pasta, jen obarvená do zelena, ovšem v přepočtu na množství dražší.

    • Re: Souhlasím Paulin 01.03.2012 17:42:50

      Tak to souhlasim, koupili jsme to a vůbec to nepálí a ani nechutná jako pravé Wasabi.

    • Re: Pozor hanka 26.03.2011 12:14:27

      Dávám vám za pravdu. Jsem člověk, který selže-li vše, pak teprve hledá návod a proto teď lituji vyhozených peněz. Koupila jsem tento výrobek ale náš obyčejný křen je lepší, pravda není zelený. Cena 100g okolo 40,00 Kč. Pravý Rakouský !!! NEKUPOVAT!!!

  • já bych se chtěl zeptat nevíte náhodou někdo jestli by se nedal pěstovat jako pokojová rostlina?Popř.kde se dá sehnat

  • s&b 22.12.2011 00:09:34

    S&b pastu maji v Praze v Holesovicke trznici za 46 kč

  • S&B Sapphire 20.05.2011 18:13:55

    V článku zmíněný S&B jsem kupoval v Praze ve Farahu v Myslíkově. Nutno přiznat, že to pálí jako čert! A proto to mam rád :-)

  • wasabi vcacky 28.10.2010 14:57:07

    údajně se originál wasabi prodává v Albertu, je tam prý nějaký japonský koutek a maj tam i jap. sojovky. Ja si wasabi kupuju na Kladenský.

  • Woomtree Milly 13.07.2010 22:50:43

    v supermarketech Tesco lze koupit wasabi pastu made in Korea a je bezvadná

  • Re: Pozor Jirka C. 07.09.2008 21:23:19

    JJ -> Wasabi křen exoticky ostrý je šmejd -> kopil jsem si jej a množství, které se dá sníst na jeden zátah by bylo s pravým wasabi smrtelné ;)

  • Re: Pozor Jana 19.01.2010 16:52:29

    Joooo, wasabi je průtahovka jako hrom, to má člověk pocit, že mu to urve dekl, když toho dá do pusy víc, než maličkou špičku nože... :o)))) Taky proto mě tak rozesmála ta scéna ve stejnojmenném francouzském filmu, kde Jean Reno jí wasabi po kopcích bez mrknutí oka, zatímco jeho kolega... no, škoda mluvit, to se musí vidět, hahaha!

  • hmm newiete či sa dá pestovať wasabi koreň aj u nás na slovensku je to fakt ostrá vec skoro ako chren len wasabi je oveľa drachšie a má prítažlivú vonu a farbu je to dobré aj s chlebom a tie wasabi oriešky najviac som ich dal 12 a to je už porovnateľné s benzínom :-))))

  • Ty jsou přímo geniální! Jen nedoporučuji všechny spapat za jeden večer, ráno by mohly být problémy! :-)

  • e-Sushi.cz Sushi 13.08.2008 13:46:29

    Wasabi a více informací na www.e-sushi.cz Jste vítáni!

  • Jak mi chutnala? Kirt 17.05.2007 16:14:13

    To nevím, protože mě strašně pálila:)

  • wasabi martin 12.06.2007 18:44:40

    Ano měl jsem tu čest, měl jsem malý bobek v plastové krabičce se suschi i malá nádobka ve tvaru ryby se sojovou omáčkou, já neznalý co to je ten zelený bobek namočil jsem suschi a polovinu toho nanesl na první sousto, rychlost jakou mi schořela držka se nedá popsat. Japonka s pultíkem pod mrakodrapy jistě použila čerstvé wasabi, 400 g za 7 NZD spousta jídla, za pár peněz (1NZD - 16Kč) a do budoucna opatrnost a respekt před zeleným bobkem na kraji krabičky.

  • Wasabi na Novém Zélandu Petr 20.05.2007 13:59:03

    Koupil jsem si tady pastu kvůli přípravě sushi a musím přiznat, že je to opravdu docela zvláštní pochutina. V tom dobrém slova smyslu. Faktem totiž je, že ač wasabi jako takové jo opravdu poměrně "aromatické" (čti pálí to jako ďas), jeho ostrost po chvíli odezní a zůstane jen chuť výborné čerstvé ryby (v případě, že jej používáte jako součást sushi, samozřejmě..)

  • namka bandu 19.05.2007 17:52:18

    wasabi je zuzo namka, skoda, ze jak pise clanek tezko na kvalitu tady v Evrope narazit.

  • Celkový počet komentářů: 25
    Celkem záznamů: 25
    Přidat příspěvek k článku Japonský křen Wasabi
    * Povinné pole

    Píšeme jinde

    • Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

      Syrovátka - nedoceněný poklad v péči o zdraví

      Dříve byla považována za odpad, dnes ale známe její blahodárné účinky. Obsahuje asi 50 % sušiny z původního mléka. Jak vzniká? Laicky řečeno - sražením mléka vznikne tuhá část (kasein), což je v podstatě tvaroh, druhým produktem je mléčné sérum, což je žlutozelená tekutina, které říkáme syrovátka. Vzniká také při výrobě sýrů.

    • Intimní hygiena malých dětí

      Intimní hygiena malých dětí

      Zásady osobní hygieny mají specifický význam pro každého jedince. Jsou rozdílné u dívek i chlapců v jednotlivých obdobích života a souvisí také s hormonálními změnami, které se v těchto obdobích vyskytují. Intimní hygienu našich nejmenších bychom rozhodně neměli podceňovat, přestože je toto citlivé téma opředeno mnoha mýty, pověrami a babskými radami, které ne vždy fungují.




    přidat nový recept