Jeřabiny - ovoce podzimu

Rostou bez povšimnutí všude kolem nás a pochutnává si na nich nanejvýš ptactvo. Jeřabiny jsou přitom vynikající a zdravou pochoutkou, která se jen musí umět připravit!

Jak vypadají a chutnají jeřabiny

Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo na 80 druhů. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Jeřabiny voní po jablku a chutnají hořce a trpce. Chuťově nejpříjemnější je jeřáb ptačí, který poznáte podle vzpřímenějšího růstu a pilovitých konců listů. Plody se sbírají v říjnu až listopadu a rychle se suší.

Léčivé účinky jeřabin

Jeřabiny obsahují velké množství vitamínu C, kyselinu jablečnou, flavonoidy, železo, vápník a jód. Jsou nápomocné při poruchách činnosti štítné žlázy, při potížích s krevním tlakem. Tlumí také horečku, střevní a revmatické potíže. Díky obsahu látek podobných ženským hormonům se využívají při menstruačních a klimakterických potížích. Ve velkém množství mohou ale jeřabiny vyvolat průjem nebo zvracení.

Využití jeřabin v kuchyni

Z jeřabin lze vyrobit pochoutky, ze kterých se budete olizovat až za ušima. Výborná je nejen jeřabinová marmeláda (nejlépe ve spojení s jablky a bezinkami), jeřabinový kompot a různé zavařeniny, ale také kandované jeřabiny, mošt nebo různé alkoholické nápoje. Ze sušených jeřabin si můžete uvařit také čaj nebo je přidávat do moučníků. Jeřabiny jsou výborné k dochucení jablečného či hruškového kompotu, zvláštní chuť dodají i pečenému masu.

Jeřabinový kompot

Jeřabiny omyjeme, zalijeme teplým cukerným roztokem (0,5 - 1 kg cukru na litr vody) a necháme proslazovat. Druhý den plníme jeřabiny do sklenic, sklenice ponoříme do vodní lázně a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C. Přikryjeme celofánem a uzavřeme. Jeřabinový kompot můžete využívat také jako náhražku brusinek při přípravě masa.

Jak se suší jeřabiny

Zralé plody dobře omyjeme a povaříme ve vodě 15 - 20 minut. Přidáme větší množství cukru, necháme přes noc prosladit. Na druhý den jeřabiny usušíme v troubě.

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
autor článku:

Jeřabiny - ovoce podzimu

Recepty: 5

Fotografie článku: Jeřabiny - ovoce podzimu

Komentáře k článku Jeřabiny - ovoce podzimu

Celkový počet komentářů: 5
  • liker z jeřabin zdenek k. 19.08.2011 14:24:07

    Prosím o recept na jeřabinoví liker děkuji zdenda

  • jsou jedlé??? vera 08.07.2011 03:57:26

    Hezký den přeji. Mám dotaz. Pracuji v lese a tam roste spousta jeřabin. Jako malá si pamatuji že jsem jedla zavařené jeřabiny, a moc Mi chutnaly. Nasbírala bych si a zavařila, ale nejsem si jistá, jestli jsou všechny druhy jedlé??? Poraďte Mi prosím. Děkuji Věra K.

    • Re: jsou jedlé??? Eva B. 21.07.2011 19:36:00

      Mám jedlé jeřabiny na zahradě , liší se od nejedlých hlavně tvarem listů. Nejedlé jsou zubaté po celém okraji,Jedlé jsou od stonku asi do poloviny hladké a jen konce listů jsou zubaté. Myslím, že jsou i víc do oranžova, ale na to bych nespoléhala.
      Dělala jsem z nich už kompot,jsou dobré na tvarohovou i sýrovou pomazánku na rohlíku jako ozdoba,ale i chuťově.Jsou pikantní. Mají se zavařovat až na pozim.Eva

  • jeřabiny zdeněk Růžička 09.09.2010 08:27:12

    Sháním nutně 1-2 kg čerstvých červených jeřabin.
    Může někdo pomoci?
    Děkuji.
    Zdeněk Růžička

  • dobry den.chtela jsem se zeptat jestli se da vykoupit jeřabina.dekuji za odpověd Bobkova

Celkový počet komentářů: 5
Celkem záznamů: 5
Přidat příspěvek k článku Jeřabiny - ovoce podzimu
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept