Jeřabiny - ovoce podzimu

Rostou bez povšimnutí všude kolem nás a pochutnává si na nich nanejvýš ptactvo. Jeřabiny jsou přitom vynikající a zdravou pochoutkou, která se jen musí umět připravit!

Jak vypadají a chutnají jeřabiny

Jeřabiny jsou plody stromu jeřábu, kterého je známo na 80 druhů. Zbarvení plodů se pohybuje od světle oranžové po tmavě červenou. Jeřabiny voní po jablku a chutnají hořce a trpce. Chuťově nejpříjemnější je jeřáb ptačí, který poznáte podle vzpřímenějšího růstu a pilovitých konců listů. Plody se sbírají v říjnu až listopadu a rychle se suší.

Léčivé účinky jeřabin

Jeřabiny obsahují velké množství vitamínu C, kyselinu jablečnou, flavonoidy, železo, vápník a jód. Jsou nápomocné při poruchách činnosti štítné žlázy, při potížích s krevním tlakem. Tlumí také horečku, střevní a revmatické potíže. Díky obsahu látek podobných ženským hormonům se využívají při menstruačních a klimakterických potížích. Ve velkém množství mohou ale jeřabiny vyvolat průjem nebo zvracení.

Využití jeřabin v kuchyni

Z jeřabin lze vyrobit pochoutky, ze kterých se budete olizovat až za ušima. Výborná je nejen jeřabinová marmeláda (nejlépe ve spojení s jablky a bezinkami), jeřabinový kompot a různé zavařeniny, ale také kandované jeřabiny, mošt nebo různé alkoholické nápoje. Ze sušených jeřabin si můžete uvařit také čaj nebo je přidávat do moučníků. Jeřabiny jsou výborné k dochucení jablečného či hruškového kompotu, zvláštní chuť dodají i pečenému masu.

Jeřabinový kompot

Jeřabiny omyjeme, zalijeme teplým cukerným roztokem (0,5 - 1 kg cukru na litr vody) a necháme proslazovat. Druhý den plníme jeřabiny do sklenic, sklenice ponoříme do vodní lázně a sterilujeme asi 20 minut při 85 °C. Přikryjeme celofánem a uzavřeme. Jeřabinový kompot můžete využívat také jako náhražku brusinek při přípravě masa.

Jak se suší jeřabiny

Zralé plody dobře omyjeme a povaříme ve vodě 15 - 20 minut. Přidáme větší množství cukru, necháme přes noc prosladit. Na druhý den jeřabiny usušíme v troubě.

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
autor článku:

Jeřabiny - ovoce podzimu

Recepty: 5

Fotografie článku: Jeřabiny - ovoce podzimu

Komentáře k článku Jeřabiny - ovoce podzimu

Celkový počet komentářů: 5
  • liker z jeřabin zdenek k. 19.08.2011 14:24:07

    Prosím o recept na jeřabinoví liker děkuji zdenda

  • jsou jedlé??? vera 08.07.2011 03:57:26

    Hezký den přeji. Mám dotaz. Pracuji v lese a tam roste spousta jeřabin. Jako malá si pamatuji že jsem jedla zavařené jeřabiny, a moc Mi chutnaly. Nasbírala bych si a zavařila, ale nejsem si jistá, jestli jsou všechny druhy jedlé??? Poraďte Mi prosím. Děkuji Věra K.

    • Re: jsou jedlé??? Eva B. 21.07.2011 19:36:00

      Mám jedlé jeřabiny na zahradě , liší se od nejedlých hlavně tvarem listů. Nejedlé jsou zubaté po celém okraji,Jedlé jsou od stonku asi do poloviny hladké a jen konce listů jsou zubaté. Myslím, že jsou i víc do oranžova, ale na to bych nespoléhala.
      Dělala jsem z nich už kompot,jsou dobré na tvarohovou i sýrovou pomazánku na rohlíku jako ozdoba,ale i chuťově.Jsou pikantní. Mají se zavařovat až na pozim.Eva

  • jeřabiny zdeněk Růžička 09.09.2010 08:27:12

    Sháním nutně 1-2 kg čerstvých červených jeřabin.
    Může někdo pomoci?
    Děkuji.
    Zdeněk Růžička

  • dobry den.chtela jsem se zeptat jestli se da vykoupit jeřabina.dekuji za odpověd Bobkova

Celkový počet komentářů: 5
Celkem záznamů: 5
Přidat příspěvek k článku Jeřabiny - ovoce podzimu
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Tipy z bylinkové lékárny proti nadměrnému pocení

    Pocení je přirozeným a pro člověka nezbytným procesem, díky němuž tělo reguluje tělesnou teplotu a vyměšuje řadu odpadních látek. Je zcela běžné se více potit v horkém počasí, při tělesné námaze, stresu a horečce. Ovšem nadměrné pocení (hyperhidróza) může být i příznakem překyselení organismu či nemoci. Jak si při pocení pomoci přírodní cestou? To se dozvíte v dnešním článku.

  • Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    Muži v přechodu aneb mužské klimakterium

    O tom, že ženy zhruba mezi čtyřicátým a šedesátým rokem života “bojují“ s příznaky přechodu (klimakteria, menopauzy), všichni víme. Dochází u nich k útlumu činnosti vaječníků a klesá produkce hormonu estrogenu. Jiná forma klimakteria však nastává také u mužů. Kdy k němu dochází, jak probíhá a jak zvládat jeho příznaky?




přidat nový recept