Josta - odrůda rybízu

Pod tímto názvem se skrývá mezidruhový hybrid rybízu černého a srstky obecné. Velice chutné, i když ještě ne zcela známé ovoce, které lze vypěstovat i v našich podmínkách.

Co je josta?

Křížením některých druhů rodu Ribes vznikla řada nových, ovocnářsky využitelných hybridů, souborně označovaných jako Ribes nidigrolaria. Název vychází z druhů použitých ke křížení - R. nigrum, R. divaricatum, R. grossularia. S křížením se začalo již ve 30. letech minulého století a pro dobré hospodářské výsledky se u nás v poslední čtvrtině 20. století uplatnilo několik hybridů, které využívají hlavně drobní pěstitelé.

Pozdní, pěstitelsky nenáročná odrůda 'josta' vznikla v Německu z křížení černého rybízu a angreštu, a byla v roce 1978 uvedena do prodeje. Podobá se spíše rybízu černému, tvoří polorozložité, středně husté, beztrnné keře o průměrné výšce 1,5 metru. Roste mohutně a bujně, listy vytváří dlanitě laločnaté, sytě zelené a lesklé.

Půdní podmínky pro pěstování josty

Na půdu a klimatické podmínky nemá josta zvláštní požadavky, v porovnání s černým rybízem je plastičtější. Nejlépe se jí daří na hlubokých, humózních, živinami a vláhou zásobených půdách v nižších a středních polohách. Spolehlivě plodí ale i ve vyšších. Vybíráme pro ni chráněná stanoviště, kde nedochází k polomu kosterních větví i obrostu, a která jsou hojně navštěvována včelami a čmeláky.

Plodnost josty bývá velká a pravidelná. Plodí na jednoletém i starším dřevě. Plody vyrůstají po třech až pěti v krátkých hroznech, jsou oválné, v průměru 1,8 cm vysoké a 1,5 cm široké, lysé, černé, aromatické s kořennou chutí a velkým neoddělitelným kalichem. Vzhledem připomínají větší černý rybíz a dozrávají postupně v druhé polovině července, zralé neopadávají. Chutnají sladkokysele a obsah vitaminu C v nich činí 100 - 120 mg. Plody se konzervují, mrazí a připravují se z nich marmelády nebo šťávy.

Zdravotní stav popisované odrůdy je velmi dobrý, netrpí žádnými závažnými chorobami ani škůdci, které napadají černý rybíz a angrešt.

Množení josty

Množí se dřevitými řízky a pěstuje se jako pravokořenný keř. Výsadba je možná buď na podzim nebo na jaře, vhodnější je ale podzimní. Sazenice, nejsou-li sázeny těsně před zamrznutím půdy, na podzim ještě částečně zakoření a na jaře tak lépe využijí zimní vláhu. V prvním roce mívají na podzim sázené rostliny také větší přírůstky. Jarní výsadba trpívá suchem, zejména pokud byla provedena pozdě, její závlaha je nezbytná.

Kříženci černého rybízu a angreštu vykazují částečnou cizosprašnost, a je proto vhodné vysazovat k sobě nejméně dvě rostliny. Josta se vyznačuje vyšším stupněm cizosprašnosti než černý rybíz, a je tedy nutno ji vysazovat spolu s jinou současně kvetoucí odrůdou, např. odrůdami jogranda a jostine, které vynikají kvalitou velkých plodů.

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
autor článku:

Josta - odrůda rybízu

Recepty: 22

Fotografie článku: Josta - odrůda rybízu

Komentáře k článku Josta - odrůda rybízu

Celkový počet komentářů: 13
  • Josta v roce 2O13 teta Běta 05.08.2013 15:58:26

    Mám Jostu už asi 25 let,Stříhám občas, hnojím cereritem také občas. Vloni na podzim jsem ke keřům rybízů a josty přidala pořádnou porci kompostu a letos jsem se nestačila divit. Takovou ůrodu jako letos jsem ještě neměla,
    Nestačím skoro zpracovávat. Marmelády jsou vynikající a plné ovoce, né jako ty kupované a šizené.
    Zdravím a doporučuji.

  • Mám ji užasi 4roky,na jaro ji udělám strich,arodí jak blbá,má to 1háček,kmínek je slabý,třeba podporu.

  • liker jarda 04.08.2013 09:49:39

    Recept na liker je na www.toprepty.cz

  • liker jarda 04.08.2013 09:47:07

    Recept na liker je na www.toprepty.cz

  • Likér z josty Hana 14.07.2013 13:57:49

    Loni jsem našla na PC recept na likér z josty.........už tu nikde není...nevíte někdo náhodou, jak se to dělá? Byl výborný......... Díky

  • Komentář k článku Josta - odrůda rybízu Ján 06.07.2013 11:21:01

    Mám 3 roky JOSTU a ešte nerodí. Kde je problém?

    • janatka
      Re: Komentář k článku Josta - odrůda rybízu janatka 09.07.2013 07:59:25

      Zdravím Vás,máme jostu právě třetím rokem a letos je hodně obalená,loni měla jen pár kuliček.Čím to je??-zkuste vytrvat ještě do příštího roku,každý rok na podzim to přihnojíme normálním hnojem.Jinak jestli nemáte jinou odrůdu ta třebas bude plodit déle-------.http://www.irecep tar.cz/---------zkuste jinak se zeptat zde na těchto stránkách.Pěstování zdar:!!

  • Pěstuji Jostu od roku 1991 a nemohu si jí vynachválit.Nevím sice jaký mám druh.Dozrává nestejnoměrně,ale i tak vždy získáme na jeden sběr dostatečné množství na zavaření ,džem nebo marmeládu . Dá se také krásně vytvarovat pravokořenný stromek značných rozměrů. Netrpí skoro žádnou nemocí.Pokud pře¨ce jen,tak o ní nevíme.Na angrešty se nám nastěhovalo amer.padlí a máme pořád problémy.O to víc si vážíme Josty a prima hrníčkové buchty s ní.Kdo jí ještě nemá tak si ji kupte a nebudete litovat. Zdraví Parodie 7

  • janatka
    prosím o radu janatka 12.03.2009 18:29:52

    Také bych se ráda dozvěděla jestli se josta nějak zakracuje????Jinak je moc dobrá,chutná mi i když já tedy vůbec nemusím černý rybíz,ale toto je moc dobré i děti si pochutnávají.

  • josta rosta 07.10.2007 21:24:36

    JAK STŘÍHAT JOSTU

  • Prazvláštní název, že ano? Monika 26.09.2007 11:55:30

    Josta... zní to spíš jak východoslovanské jméno nějakého strýčka z hor :). Jak je v článku uvedeno, tato rostlina je křížencem a prvně ji zkusili vypěstovat v Německu. A tak se vlastně samo nabízí jednoduché vysvětlení. Jde o spojení JOhannisbeere (rybízu) a STAchelbeere (angreštu). Jostu znám už dvě desítky let a to z dětství ve Švýcarsku. Tak dobré marmelády jen z angreštu nebo rybízu nikdy nevykouzlíte :) Nebo že by měla maminka nějaký extrémně speciální a kouzelný recept? ;)

Celkový počet komentářů: 13
Celkem záznamů: 13
Přidat příspěvek k článku Josta - odrůda rybízu
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Dobře se najíst a hubnout? Podle diety Mačingové se stává nemožné možným. Jídelníček, který bychom měli dodržovat 28 dní, je seskládán tak, aby se tělo skvěle pročistilo. Jak denní menu vypadá? Které recepty bychom se měli naučit?

  • Jak pečovat o kontaktní čočky

    Jak pečovat o kontaktní čočky

    Péče o kontaktní čočky může připadat uživatelům brýlí příliš složitá a zdlouhavá. Možná i proto zůstávají raději věrní klasickým brýlím. Je pravdou, že stejně jako brýle, i kontaktní čočky potřebují být chráněny před poškozením a zároveň udržovány ve sterilní čistotě vhodnou dezinfekcí. Díky správným dezinfekčním a konzervačním prostředkům však může být péče o kontaktní čočky snadná, časově nenáročná, přesto velmi efektivní.




přidat nový recept