Chcete mít doma originální pamlsek? Pojďte s námi kandovat (nejen) ovoce!
Cukr se ke konzervování ovoce používá od pradávna. Kandováním dochází k úplnému vypaření vody v ovocném plodu a jejímu nahrazení cukerným sirupem.
Kandované ovoce známe nejčastěji ve formě malých kostiček, které přidáváme do cukroví, dortů a moučníků. Kandovat ale můžete i celé ovocné plátky. Vynikající a velmi zdravý je také kandovaný zázvor.
Ovoce musí být před kandováním pečlivě omyté, nejlepší jsou samozřejmě chemicky neošetřené plody. Třešně a višně nejdříve vypeckujeme, jablka a hrušky zbavíme jádřinců. Ovocné plátky by neměly být více než 6 cm hrubé. Aby se do takto silných kousků cukr dostal, propíchneme je několikrát špejlí.
Tvrdé plody jako jsou jablka, hrušky nebo zázvor potřebují řádně převařit. Do nálevu složeného z vody a cukru (na 1 kg ovoce 1 litr vody a 2 kg cukru) dáme ovoce, 2 minuty povaříme a 24 hodin necháme proslazovat. Pěnu průběžně sbírejte a odstraňujte. Na druhý den ovoce vyndejte, sirup znovu převařte, odpěňte a dejte kousky zpět. Na mírném plameni vařte po dobu 3 - 4 hodin. Poté je obalte v moučkovém cukru a usušte v troubě nebo v sušičce na ovoce. Takto zkandované ovoce vydrží cca 3 měsíce. Chcete-li si pochoutku vychutnávat ještě déle, místo sušení ji naskládejte do sklenic a zalijte horkým sirupem. Takto můžete ovoce skladovat až 2 roky.
Měkké ovoce jako jsou jahody, maliny nebo meruňky nevařte, pouze vložte do cukerného roztoku prošlého varem a 24 hodin nechejte proslazovat. Druhý den ovoce vyndejte, sirup znovu povařte, ovoce do něj zpátky vložte. Totéž opakujte po dobu 7 dní. Pak ovoce obalte v práškovém cukru a v otevřené troubě dosušte.
Kůru citronu či pomeranče kandujte stejně jako ostatní tvrdé plody. Před zahájením procesu je ale nutné zbavit kůru dužiny a dva dny ji namáčet ve studené vodě. Zbavíte ji tak hořkosti. Nejméně třikrát ale vodu vyměňte.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena