Knedlo-vepřo-zelo

V druhém díle malého seriálu článků vám předkládám postup při přípravě tradičního českého (moravského) jídla knedlo-vepřo-zelo. A to opět krok za krokem.

Nákupní lístek na knedlo-vepřo-zelo


Před přípravou tohoto "mastného a tučného" pokrmu musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné. Chybějící ingredience zajdeme nakoupit. Na kypřený houskový knedlík potřebujeme následující: 500g hrubé mouky, sůl, 1 žloutek, 275ml mléka, prášek do pečiva, 4 housky. Na vepřovou pečínku potřebujeme: 800g vepřové pečeně (karé), sůl, kmín, 200g vepřového boku, 1ks cibule, 50g sádla. Na moravské zelí: 1 hlávka zelí (800g), cukr krupice, hladká mouka, 1ks větší cibule, 6 lžic oleje, celý kmín, sůl, ocet, 1 - 2 kyselá jablka, 1ks syrová brambora.

Knedlo

Do mísy prosejeme mouku. Do mléka dáme lžičku soli a rozkvedláme v něm žloutek. Mléko pak nalijeme do mouky a vařečkou zaděláme vláčné těsto. Mísíme tak dlouho, dokud těsto není lesklé a nedělají se v něm puchýřky, které praskají. Těsto se také nesmí lepit na vařečku. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku odpočívat. Půl lžičky prášku do pečiva smícháme se 2 lžícemi mouky. Včerejší housky nakrájíme na kostičky. Mouku s práškem nasypeme na vál, vyklopíme těsto a mouku do něj zapracujeme. Pak do těsta přimícháme housky a pomoučněnýma rukama z těsta vytvoříme dvě šišky asi 20x5 cm. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme 15 minut. Pak knedlík otočíme a vaříme ještě asi 10 minut. Vidličkou knedlík mírně "natrhneme". Je-li uvnitř mazlavý a jinak zbarvený než okraj, vaříme ještě 3 - 5 minut. Hotové knedlíky vyndáme na vál a několikrát propíchneme špejlí, abychom vypustily horký vzduch. Teplé knedlíky krájíme na plátky režnou nití.

Vepřo

Maso i bůček opláchneme a důkladně osušíme. Na pekáčku rozpustíme sádlo. Maso posolíme, pokmínujeme, vložíme do pekáčku a po všech stranách je opečeme, aby získalo kůrku. Pak sundáme pekáček z ohně. Bůček rozkrojíme na dva díly, přidáme jej k masu, vše trochu podlijeme vodou (případně vývarem) a vložíme do vyhřáté trouby. V nevyhřáté troubě se maso nepeče, dusí se a ztrácí hodně šťávy. Při pečení potíráme maso vypečenou šťávou a oškrabujeme "přípečky", neboť na nich závisí barva, chuť i vůně šťávy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Asi po hodině pečení, by měl být bůček již upečený. Bůček vyndáme a udržujeme teplý a k masu přidáme cibuli. Maso během pečení několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme horkou vodou (vývarem). Pečeme ještě asi 30 - 40 minut. Křupavou kůrku získáme, pokud ke konci pečení maso přelijeme studenou vodou. Vepřovou pečeni krájíme ostrým nožem na tenké plátky.

Zelo

Zelí nakrouháme, podlijeme vodou a dusíme zpočátku odkryté, aby čpavé látky vyprchaly, doměkka. Pak zelí scedíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Cibuli zasypeme moukou (50g), osmažíme, podlijeme vodou ze zelí a provaříme. Do připravené jíšky přidáme okapané zelí, osolíme, posypeme kmínem (1 - 2 lžíce) a za stálého míchání uvedeme do varu. Jablka i bramboru nastrouháme na struhadle nahrubo a přidáme je do zelí. Zelí osladíme a okyselíme (doporučuji poměr 1:1) podle chuti a dusíme, až je zelí kašovité a husté. Moravské zelí má sladkokyselou chuť.

Servírujeme knedlo-vepřo-zelo

Knedlíky rozdělíme na talíře a na druhou stranu rozprostřeme zelí. Na zelí položíme dva plátky masa a přelijeme je vypečenou šťávou. Naší mužské polovičce samozřejmě plátek masa nahradíme pečeným vepřovým bůčkem. Nejlepším "zákuskem" je vychlazené pivo.

A v příštím článku nahlédneme pod pokličku babiček a připravíme si tradiční velikonoční pečivo.

Vy nám zatím můžete psát vaše recepty na knedlo-vepřo-zelo, vychytávky nebo případné dotazy na jejich přípravu.

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 2 lidem)
.Renča. autor článku:

Knedlo-vepřo-zelo

Recepty: 1361

Fotografie článku: Knedlo-vepřo-zelo

Komentáře k článku Knedlo-vepřo-zelo

Celkový počet komentářů: 8
Celkový počet komentářů: 8
Celkem záznamů: 8
Přidat příspěvek k článku Knedlo-vepřo-zelo
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Špatná nálada, nebo deprese? Rozpoznejte příznaky!

    Depresemi v současné době trpí spousta lidí. Je to víceméně choroba současnosti. Je zjištěno, že nějakou formu deprese prožije za svůj život až 15 % lidí, přičemž ženy jsou k této poruše náchylnější. Snížil se také věk, ve kterém se nejčastěji poprvé s depresí potkáváme - je to už kolem třicátého roku.

  • Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Recepty podle Mačingové - hubneme a nehladovíme!

    Dobře se najíst a hubnout? Podle diety Mačingové se stává nemožné možným. Jídelníček, který bychom měli dodržovat 28 dní, je seskládán tak, aby se tělo skvěle pročistilo. Jak denní menu vypadá? Které recepty bychom se měli naučit?




přidat nový recept