Knedlo-vepřo-zelo

V druhém díle malého seriálu článků vám předkládám postup při přípravě tradičního českého (moravského) jídla knedlo-vepřo-zelo. A to opět krok za krokem.

Nákupní lístek na knedlo-vepřo-zelo


Před přípravou tohoto "mastného a tučného" pokrmu musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné. Chybějící ingredience zajdeme nakoupit. Na kypřený houskový knedlík potřebujeme následující: 500g hrubé mouky, sůl, 1 žloutek, 275ml mléka, prášek do pečiva, 4 housky. Na vepřovou pečínku potřebujeme: 800g vepřové pečeně (karé), sůl, kmín, 200g vepřového boku, 1ks cibule, 50g sádla. Na moravské zelí: 1 hlávka zelí (800g), cukr krupice, hladká mouka, 1ks větší cibule, 6 lžic oleje, celý kmín, sůl, ocet, 1 - 2 kyselá jablka, 1ks syrová brambora.

Knedlo

Do mísy prosejeme mouku. Do mléka dáme lžičku soli a rozkvedláme v něm žloutek. Mléko pak nalijeme do mouky a vařečkou zaděláme vláčné těsto. Mísíme tak dlouho, dokud těsto není lesklé a nedělají se v něm puchýřky, které praskají. Těsto se také nesmí lepit na vařečku. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinku odpočívat. Půl lžičky prášku do pečiva smícháme se 2 lžícemi mouky. Včerejší housky nakrájíme na kostičky. Mouku s práškem nasypeme na vál, vyklopíme těsto a mouku do něj zapracujeme. Pak do těsta přimícháme housky a pomoučněnýma rukama z těsta vytvoříme dvě šišky asi 20x5 cm. Knedlíky vkládáme do vroucí vody a vaříme 15 minut. Pak knedlík otočíme a vaříme ještě asi 10 minut. Vidličkou knedlík mírně "natrhneme". Je-li uvnitř mazlavý a jinak zbarvený než okraj, vaříme ještě 3 - 5 minut. Hotové knedlíky vyndáme na vál a několikrát propíchneme špejlí, abychom vypustily horký vzduch. Teplé knedlíky krájíme na plátky režnou nití.

Vepřo

Maso i bůček opláchneme a důkladně osušíme. Na pekáčku rozpustíme sádlo. Maso posolíme, pokmínujeme, vložíme do pekáčku a po všech stranách je opečeme, aby získalo kůrku. Pak sundáme pekáček z ohně. Bůček rozkrojíme na dva díly, přidáme jej k masu, vše trochu podlijeme vodou (případně vývarem) a vložíme do vyhřáté trouby. V nevyhřáté troubě se maso nepeče, dusí se a ztrácí hodně šťávy. Při pečení potíráme maso vypečenou šťávou a oškrabujeme "přípečky", neboť na nich závisí barva, chuť i vůně šťávy. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Asi po hodině pečení, by měl být bůček již upečený. Bůček vyndáme a udržujeme teplý a k masu přidáme cibuli. Maso během pečení několikrát obrátíme a podle potřeby podléváme horkou vodou (vývarem). Pečeme ještě asi 30 - 40 minut. Křupavou kůrku získáme, pokud ke konci pečení maso přelijeme studenou vodou. Vepřovou pečeni krájíme ostrým nožem na tenké plátky.

Zelo

Zelí nakrouháme, podlijeme vodou a dusíme zpočátku odkryté, aby čpavé látky vyprchaly, doměkka. Pak zelí scedíme. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji. Cibuli zasypeme moukou (50g), osmažíme, podlijeme vodou ze zelí a provaříme. Do připravené jíšky přidáme okapané zelí, osolíme, posypeme kmínem (1 - 2 lžíce) a za stálého míchání uvedeme do varu. Jablka i bramboru nastrouháme na struhadle nahrubo a přidáme je do zelí. Zelí osladíme a okyselíme (doporučuji poměr 1:1) podle chuti a dusíme, až je zelí kašovité a husté. Moravské zelí má sladkokyselou chuť.

Servírujeme knedlo-vepřo-zelo

Knedlíky rozdělíme na talíře a na druhou stranu rozprostřeme zelí. Na zelí položíme dva plátky masa a přelijeme je vypečenou šťávou. Naší mužské polovičce samozřejmě plátek masa nahradíme pečeným vepřovým bůčkem. Nejlepším "zákuskem" je vychlazené pivo.

A v příštím článku nahlédneme pod pokličku babiček a připravíme si tradiční velikonoční pečivo.

Vy nám zatím můžete psát vaše recepty na knedlo-vepřo-zelo, vychytávky nebo případné dotazy na jejich přípravu.

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 2 lidem)
.Renča. autor článku:

Knedlo-vepřo-zelo

Recepty: 1361

Fotografie článku: Knedlo-vepřo-zelo

Komentáře k článku Knedlo-vepřo-zelo

Celkový počet komentářů: 8
Celkový počet komentářů: 8
Celkem záznamů: 8
Přidat příspěvek k článku Knedlo-vepřo-zelo
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Mýty o bolestech zad

    Mýty o bolestech zad

    O bolestech zad kolují různé nepravdy. Jaké jsou ty nejčastější? A čeho se opravdu vyvarovat, aby záda nebolela? Vsaďte na vhodně zvolený pohyb, správnou matraci a nebojte se preventivní návštěvy u lékaře. Nejen starší generaci dokáží záda pěkně potrápit.

  • Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Diagnóza ztuhlý palec - bolestivá artróza

    Vypadá jako palec vbočený (hallux vagus), ale jde o palec ztuhlý (hallux rigidus). Pro laika je rozdíl téměř k nerozeznání, ovšem zvyšující se bolestivost při chůzi a menší pohyblivost palce jasně naznačí, že něco není v pořádku.




přidat nový recept