Čerstvé maso je náročné na zpracování, skladování a konzervaci obzvlášť. Dodržením podmínek můžeme sterilovat hovězí, vepřové, ale třeba i prejt a uzeniny.
Cílem každé konzervace je zničit všechny mikroorganismy, které se v mase nebo jiné surovině vyskytují. U masa toho lze dosáhnout jen působením vysokých teplot a následně skladováním při teplotě max. do 15 °C.
Maso před konzervací vykostíme, zbavíme přebytečného tuku a rozdělíme na kusy (porce). Kousky masa opereme pod tekoucí vodou, osolíme a syrové vkládáme do obalů či sklenic. Maso můžeme před konzervací také tepelně zpracovat, a to vařením, pečením nebo dušením.
Pro domácí konzervaci je nejvhodnější maso předem podusit. Maso vložíme do hrnce s malým množstvím vody, přikryjeme pokličkou a počkáme, až se díky teplu začne z masa pouštět šťáva s tukem. Dusíme, dokud maso není podušené doběla, po zapíchnutí vidličky nám z masa nesmí vytékat červená šťáva.
Maso můžeme opracovat i vařením. Stačí maso lehce ovařit, měkkost nemusíme vůbec řešit. Při sterilaci se maso uvaří dokonale a i uložením v obalu ještě změkne.
Hovězí maso opláchneme, nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce, kde jsme osmažili nadrobno nakrájenou cibuli. Osmahneme, osolíme a podlijeme horkou vodou. Dusíme téměř doměkka. Maso naplníme do čistých sklenic, zalijeme procezenou šťávou a sterilujeme při 100 °C 60 minut. Druhý den proces opakujeme.
Při použití masa na guláš stačí vysypat obsah sklenice do kastrolu, prohřát, ochutit prolisovaným česnekem, majoránkou a jiným kořením, které běžně používáme do guláše. Podle chuti přidáme také nadrobno nakrájenou kapii.
Vepřové řízky omyjeme, osušíme a dobře naklepeme. Do litrových sklenic dáme po lžičce soli, natěsno naskládáme vepřové řízky a nahoru dáme lžíci sádla. Sklenice uzavřeme a sterilujeme nadvakrát stejně jako u hovězího guláše.
Při spotřebovávání můžeme řízky obalit v trojobalu či těstíčku a smažit jako obvykle. Sterilované vepřové řízky lze samozřejmě připravit i na přírodní způsob.
Ke konzervaci použijeme čerstvě vyuzené klobásky. Ty opereme, naskládáme svisle do obalů určených ke konzervaci a zalijeme osolenou horkou vodou. Obaly s klobáskami dobře uzavřeme a sterilujeme 60 minut na 100 °C, druhý den opakujeme.
Před použitím uzených klobásek je stačí prohřát ve vodní lázni (přímo v pootevřeném obalu).
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena