Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.

Je to najemno nakrájené hlávkové zelí, které za určitých podmínek zkvasí pomocí bakterií mléčného kvašení. Jeho charakteristická kyselá chuť je důsledkem vzniku kyseliny mléčné právě ze zkvašených cukrů. Na kysané zelí nedaly dopustit ani naše babičky, je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce. V tomto období chřipek a nachlazení je dokonalým nástrojem k celkovému posílení imunity. Jen všeho s mírou! Kysané zelí konzumované ve větším množství může způsobovat nepříjemné nadýmání.

Kysané zelí pro zdraví

Kysané zelí je pro naše zdraví velmi přínosné, zvlášť v těchto dnech, kdy jsme vystaveni útokům nejrůznějších virů. Obsahuje velké množství vitaminu C, zmíněné kyseliny mléčné, vitaminu K a řady vitamínů B, železa a minerálů, z nichž jmenujme například fosfor, draslík, hořčík, vápník, fluor a síru. Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost, snižuje krevní tlak a podporuje funkci střev. Podporuje tvorbu krve a hormonů, má detoxikační a odvodňující účinky.

Tradiční kysané zelí versus korejské kimčchi

Kysané zelí není tak úplně českým (dokonce ani ryze evropským) vynálezem. Nakládaná a kvašená zelenina tohoto typu je dokonce spolu s dalšími ingrediencemi základem korejského národního jídla zvaného "kimčchi", které se může podávat i jako příloha k jiným jídlům.

Skladování kysaného zelí

Kysané zelí se tradičně uchovává v keramické nádobě překryté kusem vlhké tkaniny a víkem se zatížením. Aby se dosáhlo vzduchotěsnosti a zelí se nekazilo, používá se k jeho skladování keramická nádoba se žlábkem kolem víka. Žlábek se naplní vodou, tím vzniká vzduchotěsný uzávěr nádoby. Ve velkovýrobě se používají velké a hermeticky uzavřené sudy s ventilem, který umožňuje únik plynů vzniklých v důsledku kvašení.

Kysané zelí v 16. století

Kysané zelí bylo, zvláště v zimě, zdrojem mnoha důležitých živin a vitamínů v dobách, kdy v severní a ve střední Evropě nebyly dostupné potraviny z jižních zemí a neexistovalo uchovávání potravin pomocí zamražení. Kysané zelí znali už staří Řekové a Římané a v 16. století si dokonce vysloužilo označení "všelék". Bylo velkým přínosem i pro mořeplavce, sudy s kysaným zelím vezl na své lodi i kapitán Cook nebo Kryštof Kolumbus. Díky vysokému obsahu vitamínu C chránilo námořníky před obávanými kurdějemi, a to i v dobách, kdy se britské námořnictvo přeorientovalo na citrony.

Zdroj: cs.wikipedia.org

Foto: Pixabay

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
autor článku:

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Recepty: 108

Fotografie článku: Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Recepty ke článku


Komentáře k článku Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Přidat příspěvek k článku Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.

  • Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skoliózu poznáme podle vyčnívající lopatky, vykřivení v bederní oblasti, zkrácení trupu a prozradí ji i ramena, to když jedno převyšuje druhé. V dospělosti navíc skoliózu doprovázejí nepříjemné bolesti. Dá se skolióza v pozdějším věku vůbec napravit? Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept