Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.

Je to najemno nakrájené hlávkové zelí, které za určitých podmínek zkvasí pomocí bakterií mléčného kvašení. Jeho charakteristická kyselá chuť je důsledkem vzniku kyseliny mléčné právě ze zkvašených cukrů. Na kysané zelí nedaly dopustit ani naše babičky, je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce. V tomto období chřipek a nachlazení je dokonalým nástrojem k celkovému posílení imunity. Jen všeho s mírou! Kysané zelí konzumované ve větším množství může způsobovat nepříjemné nadýmání.

Kysané zelí pro zdraví

Kysané zelí je pro naše zdraví velmi přínosné, zvlášť v těchto dnech, kdy jsme vystaveni útokům nejrůznějších virů. Obsahuje velké množství vitaminu C, zmíněné kyseliny mléčné, vitaminu K a řady vitamínů B, železa a minerálů, z nichž jmenujme například fosfor, draslík, hořčík, vápník, fluor a síru. Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost, snižuje krevní tlak a podporuje funkci střev. Podporuje tvorbu krve a hormonů, má detoxikační a odvodňující účinky.

Tradiční kysané zelí versus korejské kimčchi

Kysané zelí není tak úplně českým (dokonce ani ryze evropským) vynálezem. Nakládaná a kvašená zelenina tohoto typu je dokonce spolu s dalšími ingrediencemi základem korejského národního jídla zvaného "kimčchi", které se může podávat i jako příloha k jiným jídlům.

Skladování kysaného zelí

Kysané zelí se tradičně uchovává v keramické nádobě překryté kusem vlhké tkaniny a víkem se zatížením. Aby se dosáhlo vzduchotěsnosti a zelí se nekazilo, používá se k jeho skladování keramická nádoba se žlábkem kolem víka. Žlábek se naplní vodou, tím vzniká vzduchotěsný uzávěr nádoby. Ve velkovýrobě se používají velké a hermeticky uzavřené sudy s ventilem, který umožňuje únik plynů vzniklých v důsledku kvašení.

Kysané zelí v 16. století

Kysané zelí bylo, zvláště v zimě, zdrojem mnoha důležitých živin a vitamínů v dobách, kdy v severní a ve střední Evropě nebyly dostupné potraviny z jižních zemí a neexistovalo uchovávání potravin pomocí zamražení. Kysané zelí znali už staří Řekové a Římané a v 16. století si dokonce vysloužilo označení "všelék". Bylo velkým přínosem i pro mořeplavce, sudy s kysaným zelím vezl na své lodi i kapitán Cook nebo Kryštof Kolumbus. Díky vysokému obsahu vitamínu C chránilo námořníky před obávanými kurdějemi, a to i v dobách, kdy se britské námořnictvo přeorientovalo na citrony.

Zdroj: cs.wikipedia.org

Foto: Pixabay

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
autor článku:

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Recepty: 104

Fotografie článku: Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Recepty ke článku


Komentáře k článku Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Přidat příspěvek k článku Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food - objevte klady i zápory živé stravy

    Raw Food (syrová strava nebo také vitariánství) je založeno na konzumaci tepelně a chemicky neupravených potravin, kdy teplota při přípravě těchto pokrmů nesmí překročit 42 °C. Základem tohoto způsobu stravování je přesvědčení, že při vyšším zahřátí se vše živé v potravinách zničí. Takto tepelně upravená strava je tak mrtvá a pro člověka zatěžující a nepřínosná.

  • Třešně proti rakovinovému bujení

    Třešně proti rakovinovému bujení

    Je zajímavé, jak rádi rozebíráme účinky nejrůznějších potravin na náš organismus. Pořád to jsou ale jenom střípky, jen málo toho, co bychom měli poznat a pochopit. S třešněmi je to stejné. Víte, jaké mají na naše zdraví pozitivní účinky?




přidat nový recept