Kysané zelí

Kysané zelí se získává mléčným kvašením jemně nakrouhaných středně velkých hlávek bílého zelí. Nakrouhané zelí se osolí a okoření kmínem, podle chuti se mohou přidat i jalovcové bobule, cibule, jablka, mrkev nebo jiné přísady.
Uchování celých zelných hlávek nasolením už znali staří Římané. Dnešní způsob výroby kysaného zelí údajně převzali ve středověku Slované od Tatarů a předávali jej pak dále svým západoevropským sousedům. Při objevných cestách po světových mořích se dávní mořeplavci chránili požíváním kysaného zelí před obávanými kurdějemi, nemocí vznikající z nedostatku vitaminů. Není to tak dávno, co bylo kysané zelí - vedle brambor - ve střední a východní Evropě nejdůležitějším zdrojem vitaminu C v zimních měsících. Po 1-3 měsíčním kvašení se kysané zelí dá v chladnu nebo po sterilaci uchovat několik měsíců až do sklizně čerstvého zelí. Kysání tedy umožňuje, aby se zelí mohlo konzumovat po celý rok. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitaminu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také zdravá, což se o kyselině octové, používané ke konzervaci, říct nedá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B12 je dobrý pro nervovou soustavu. Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek. Zdroj: Zahrada.cz Foto: Profimedia.cz
Článek se mi líbí (Článek se líbí 9 lidem)
autor článku:

Kysané zelí

Recepty: 1813

Fotografie článku: Kysané zelí

Komentáře k článku Kysané zelí

Celkový počet komentářů: 63
  • segedín Hanka 12.04.2007 08:20:31

    Vynikající a zdravější segedínský guláš uvaříme, když přidáme jemně překrájené kysané zelí až do hotového guláše a dál už nevaříme. Že není zelí povařené ani nepoznáme, jen jej musíme ještě důkladně překrájet a počítat s tím, že po zahuštění a povaření ještě tím zelím se štˇávou trochu zřídne.

  • zéééli járin 25.10.2012 17:57:54

    Tak dnes jsme nakládali zelčo...zkusili jsme tam dát jablko,mrkev,koř.petržel,cib uli,sůl,kmín,trochu cukru...tak až bude,tak dám vědět jaký bylo.čáááu

  • jednoduchý recept petra 08.10.2012 14:09:26

    chtěla bych se zeptat jak dlouho zelí vydrží v uzavřené sklenici děkuji za odpověď

  • Zeli kvasene v panelaku. Bob 24.02.2012 00:48:18

    Je potreba mit asi 4 litrovou sklenici od okurek, jednu stredne velkou hlavku zeli, asi 2 kg na kolecka krajene cibule, a par, treba i nakladanych feferonek. Zeli nakrajim na polojemno, tedy 3 az 4 mm prouzky, cibuli taky tak, ale krajim ji prubezne s plnenim sklenice, tedy podle toho, kolik ji budu potrebovat. Pak vrstvim do sklenice, asi 5 cm zeli, 2 cm cibule, na to dve-tri feferonky. Utlacuji pesti. Kdyz je sklenice plna, udelam v zeli uprostred vareckou, tedy tim drzadlem dirku az na dno sklenice. Pote tam naliju vlazny,ale prevareny a osoleny odvar z kminu, noveho koreni a pepre podle chuti. Nalev precedte, nemate-li na koreni neco podobneho vajicku na caj. Kminu tak pol. lzici a koreni, par kulicek od obeho. Soli ne vice, nezli 2 zarovnane pol. lzice na litr vody. Te bude zapotrebi na zaliti +- 2.5 litru. Zeli zakryju kompotovou mistickou, ktera se vejde do hrdla sklenice, tak aby zeli bylo ponorene. Hrdlo sklenice zakryju kuchynskou folii, kolem hrdla gumicku a do folie udelam jehlou dirku. Postavim sklenici na talir, protoze nalev pri kvaseni obcas preteka. Muzete je po kvaseni vratit zpet, paklize vam v nem neplavou octomilky, jinak se zeli doplni zbytkem nalevu, uchovaneho v lednicce. Kvasim v teplem miste, na policce vedle samoodmrazovaci lednice, jejiz jedna strana pri odmrazovani dost hreje! Do deseti dnu mate krupave a chutne zelicko, ze ktereho si muzete udelat chutny salat. Dam do pul deci vody rozpustit pol. lzici medu, pridam 2 caj. lzice balzamikoveho octa, 2 pol. lzice jablecneho octa, par kapek worcestrove omacky, deci dobreho olivoveho oleje, rozmicham na emulzi a pridam zeli. zamicham a nechal odlezet v lednici. Pro sebe si tam pridam i na jemno krajenou cervenou cibuli. Je to vitaminova bomba a mnamka! Dobrou chut!

  • jednoduchý recept Yvetta 09.05.2007 22:09:45

    Kyselé zelí do sklenic - vyzkoušeno, já už bych do soudku zelí nenakládala, takto si můžu udělat zelí třeba jen z jedné hlávky zelí 20 kg zelí (asi 25 sklenic), 20 dkg soli, 5 dkg kmínu, celý pepř + bob. list Nakrouhané zelí promíchat ve vaničce se solí (1 dkg na 1 kg zelí ). Přidat kmín a popř bobk. list a pepř. Promíchat, a když pustí šťávu, ve vaničce udusat. Nechat 2 hod odpočinout. Do čistých sklenic pořádně napěchovat, tak aby nahoře zbylo 2,5 - 3 cm místa. Někdy se může stát, že je zelí "suché" a málo pouští šťávu - pak doplníme převařenou vodou. Uzavřít víčky Omnia, dát k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí začne kvasit - víčka se vydují a asi za týden se pomalu sama vrátí do pův. polohy. HOTOVO !

    • Re: jednoduchý recept lydies 15.10.2009 07:37:04

      Dělala jsem tento recept loni, zelí bylo dobré, tvrdé,sice trochu tmavší.Letos je mám krásné bílé,moc chutné,ale měkké.už se ani nemusí vařit.Čím se to stalo.poradíte?Dík

      • recept na kysané zelí Hanka K 20.10.2007 19:54:53

        Posílám vám svůj recept na kysané zelí. Před 3 lety jsme 4 kamarádky vyhlásili "soutěž" o nejlepší kysané zelí a já jsem s tímto repeptem jednoznačně všechny porazila. ZELÍ PO STAROČESKU 40-50 kg zelí 3 kg cibule velký talíř strouhaného křenu dva sáčky kmínu půl kila soli 3 kg jablek nakrájených na čtvrtky svazek kopru vrchní listy od zelných hlávek - nestrouhat - použiji celé Na dno hrnce dáme svazek kopru zakryjeme listím ze zelí, potom vrstvíme - krouhané zelí posypeme cibulí, křenem, kmínem a solí. Na vrstvu dáme pár kousků jablek, zasypeme vrstvou krouhaného zelí a postup opakujeme a pěchujeme, až je hrnec plný. Pokud není v hrnci dostatek vody přilejeme trochu vlažné vody, protože zelí musí být stále pod vodou. Necháme v teple asi 3 týdny, teprve pak dáme do chladna. Když je hrnec plný, přikryjeme deklem a do žlábku nalijeme vodu.

        • Re: recept na kysané zelí Kapřík 13.02.2012 14:43:50

          Tak, tak, Vámi popsaná technologie se v naší rodině dědí už několik generací, vykysané zelí je chuťově vynikající, ovšem v jedné maličkosti se lišíme, my na Vámi popsané množství dáváme minimálně dvojnásobek cibule, tak 7-8 kg.
          A obecná rada na konec, aby zelí neměklo musí být promíseno dostatečným množstvím křenu, nakrájet alespoň dvě štangle cca 30 cm dlouhé o průměru cca 4-5 cm. Nevím kolik je to na váhu, vždy vybírám podle velikosti. Krájíme je po délce na čtvrtiny a ze vzniklých sloupků cca 1-2 mm (jak to vyjde) silné plátky.

      • Re: Re: jednoduchý recept Kapřík 13.02.2012 14:32:50

        Málo křenu.

    • Re: jednoduchý recept lydies 12.10.2008 08:17:54

      Zkoušela jsem a mám dotaz.Co s tou vodou,která se po odstátí vytvoří.Mám ji vylít nebo dát do sklenic.Mně z nich nic nevytékalo.jen se ten obsah zvedl a trochu zhnědl nahoře.Jednu sklenici jsem už rozděla a snědla.Docela to šlo,ale nebylo to tak kyselý, jak kusované kysané zelí.

      • Re: Re: jednoduchý recept Helen Kinsel 03.09.2011 20:24:12

        Kdyz zeli neni krupave po vykysani tak tam nebylo dost soli. Cim vic soli tim krupavejsi vykysane zeli. Take nesmi kysat na velmi teplem miste.

    • Re: jednoduchý recept Kosťa 25.08.2011 11:45:32

      Jdu to skusit a dík za radu

    • Vlastička
      Re: jednoduchý recept Vlastička 20.11.2008 09:26:43

      Bezvadný, to vyzkouším. Děkuji. Vlastička

    • Re: jednoduchý recept alča 17.05.2008 09:18:29

      díky vypadá to dobře.vyzkouším,protože soudek jsem darovala dceři.pro naši spotřebu to je akorát.

    • Re: jednoduchý recept ivo 03.07.2007 00:02:32

      jo to dělám podobně jen v 3.5 l okurčáku s plastovým víčkem a asi za měsíc to rozdělím do sklenic a do lednice jednou mi chybělo zelí tak jsem ten okurčák doplnil paprikama nacpanýma zelím. ty zůstaly jako čerstvé barvou i vůní a chutí zkus to.a do hotového zelí míchám na jemno nasekané feferony nebo čili papričky za týden se to proleží.vše v paneláku bez balkonu doma.

    • Re: jednoduchý recept Redakce Vaření.cz 15.05.2007 09:45:14

      Dobrý den, můžete svůj recept vložit zde: http://recepty.vareni.cz/pridej/ tak jej budou moci shlédnout i ostatní návštěvníci.

  • Rady ptaka loskutaka jiří 24.11.2011 18:15:29

    Je mnoho receptů jak si pochutnat na vysoce obsahově dobrem zelí.Můj je následující.Na 35 l. hrnec potřebuji 50 kilo zelí na krouhání,sáček kmínu.kilo soli,1/2 kila křenu.Zelí napůlíme vykrajeme hluby, nastrouhame do vany.Příčně podélně prořežeme ostrým nožem.Promícháme kmín sůl a necháme působit,za několikerého ještě míchaní nám pustí vodu.Nakrájíme křen na délku.Na dno dáme pár kousků křenu vrstvu zelí a tak pokračujeme spolu s křenem,až máme prázdnou vanu.Samozřejmě higienicky čistou gumovou holinkou šlapeme a za občasného vibírání vody cezené přes sýtko po vicezenych asi 10 l vody nechame poslední vodu v bečce. Zarovnam,dam dřevěnou desku zatíženou žulovou kostkou. Zaliji vodoznak na kamenáku a už čekám na výsledek. Ale co je hlavní,nebyl žádný odpad,myslím z toho natlačeného zelí.Dobrou chuť přeje Jiří.

  • plíseň na zelí Blanka 01.11.2011 18:42:19

    co dělat když v zeláku začne plesnivět červené zelí?Poradí mi někdo?

  • Alex 14.02.2011 11:36:46

    Lze obarvit bílé kysané zelí na červeno vařenou řepou ?

  • Jak obARVIT bílé kysané zelí na červené Alex 14.02.2011 11:35:42

    Jak uvařím z kysaného bílého zelí červené. Je možno ho obarvit vařenou mrkví ?

  • pelousek.patrik
    Jednoduché kysané zelí do sklenic pelousek.patrik 27.08.2010 11:05:17

    http://recepty.vareni.cz/jedn oduche-kysane-zeli/

  • Kdo kulér v kuchyni použil-už jej neopustil

  • pelousek.patrik
    Text komentáře byl smazán. pelousek.patrik 27.08.2010 11:02:17

    Text komentáře byl smazán.

  • Kyselina mléčná je nejenom odpadní látka organismu, ale navíc z ní bolí svaly, způsobuje únavu a zatěžuje imunitní systém!!!

  • magie
    KULER co to je magie 16.05.2009 15:20:34

    taky nevím co to je Kuler

  • Papriky. Karel60 25.10.2007 09:48:40

    Moje manželka vždy vykrojila jadřinec z papriky a tu naplnila kysaným zelím. Do větší zavařovací lahve se vejdou čtyři velké papriky a celé se to zalévá stejným nálevem jako při nakládání okurek a zavařuje. Lepší příloha k masitým jídlům snad není.

  • pozdrav petr 23.07.2007 10:09:50

    Nedá mi to, abych nepozdravil všechny co milují zelí podobně jako já. Bílé zelíčko (cca 50 kg) nakrouhám, ve dřevěném sudu po částech ušlapu a naplním do 40l kameninového soudku (přebývající do 4l lahví od okurek, prosypávám kmínem a solí (odhadem), přidávám půlky oloupaných jablek (celkem tak deset jablek), v plném soudku ještě zatížím. Nic mi tak nezbaví únavy jako doušek kysané zelné šťávy nebo miska zelí. Ze zelí vaříme cca do března pro 4 lidi (ale dobrou třetinu ho rozdáme). Loni jsem sehnal jen zelí ranné místo pozdního, bylo výborné, vydrželo v sudu do jara. Letos bych chtěl naložit ještě jeden soudek s tím, že bych něco po vykvašení naplnil do sklenic a sterilizoval. Také bych moc chtěl aspoň malý soudek červeného zelí na salát a ke kachně. Tak ať Vám zelíčko kvasí co nejlépe a dobrou chuť! Petr

    • magie
      Re: pozdrav magie 16.05.2009 15:27:13

      To jo zelíčko je dobré a zdravé každý rok jej nakládáme a potom je ještě na jaře zavařím do sklenic měli jsme je pak ještě rok mějte se Všechny pěkně.

  • Kysané zelí rolník 22.01.2009 09:47:11

    Mi zelí nakrouháme, a přidáváme jenom sůl. Mačkáme až zelí pustí vodu. Dáme do tepla. po asi deseti dnech ho dáme do sklepa.. Je vynikající. Bez jakých-koliv ingrediencí.

    • Re: Kysané zelí witka 23.10.2005 13:00:32

      podobně jsem si dělala i zelí červené, poslední dobu ale se mě kazí, plesniví a nevím proč? nezná někdo příčinu? děkuji witka

    • Re: Kysané zelí cb5631923 27.03.2005 19:49:52

      pro kvalitnější kvašení - možno přidat energii(při tlačení cukr,případně zeleninu nebo ovoce cukr obsahující) zelí je pak tvrdší.

  • kvalita zelí. sejracek 26.11.2007 17:46:57

    Můžete mi někdo poradit čím to je, že poslední 2 roky co jsem zelí koupil v marketu tak nestojí za nic. Letos po 2 měsících mám zelí sice chutné, ale nemusel bych mít snad ani zuby jak je měkké. Myslím si že mi prodali letní zelí. Pokud máte podobnou zkušenost tak mi dejte vědět. Díky.

    • Re: kvalita zelí. chutney 31.12.2007 22:33:55

      Je to tim,ze bylo ranne.Loni jsem mel dve davky od jednoho soukromeho dodavatele,prvni davku 25kg jsem po vykvaseni zasterilizoval a nalozil druhou,ktera byla mekka,nicmene ta prvni byla krupava,u obou byl postup zpracovani naprosto stejny!

      • Re: kvalita zelí. VelupekZHane 06.01.2009 19:12:39

        Zeli vypestovane v Cechach ma diky prirodnim podminkam roste pomaleji nez v jizni Evrope a diky tomu ma hustsi vlakninu v listech - zelicko je po nalozeni krupavejsi. Dovozova, rychlena zeli zhadrovati

    • Re: kvalita zelí. ivan 06.12.2007 09:48:20

      Pridejte kren, zeli bude tvrde.

    • Re: kvalita zelí. Marion 04.12.2007 13:22:58

      Milý pane, dáváte málo soli, pak je zelí měkké. Na 30 kg zelí dávám asi 0,5 kg soli. Pak je zelíčko nádherně tvrdé.

  • Môžem dať zo 4 takto plnené papriky medzi ostatné zelí do súdka?

  • KOĽKO ZELÍ??? ebollka 30.09.2008 21:21:55

    Poraďte mi prosím. Približne koľko zelí by som mala kúpiť do 17l súdka??? Idem ho nakladať po prvý krát.

  • Je to opravdová mňamka...velmi dobré..

  • Odkud jste vzal, že v soli nesmí být sůl? Veškerá sůl u nás je jodizovaná a neslyšel jsem, že se přestalo nakládat zelí.

  • Re: kvalita zelí milan 15.09.2008 08:19:40

    Zelí musí být pozdní a musí se odstranit veškeré zelené listy a do nálevu použít sůl, neobsahující jód. Ideální je kamenná sůl.Může se také přidat pár koleček křenu, zelí bude křupavější. Ale ne moc, protože pak zelí nevykvasí.

  • Re: kvašené plněné papriky milan 15.09.2008 08:12:31

    Papriky se naplní jemně nakrohaným zelím a kvasí se stejně jako zelí. Do nálevu je vhodné použít sůl, která neobsahuje jod, který způsobuje měknutí vykvašených produktů. Výborně se na to hodí kamenná sůl.

Celkový počet komentářů: 63
Celkem záznamů: 63
|< << 12 >> >|
Přidat příspěvek k článku Kysané zelí
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    3D promítání filmů už není nic výjimečného, a to nejen v kině, ale i v domácích podmínkách. Často si ani neuvědomujeme, že sledování pohádek ve 3D může ovlivňovat zrak našich dětí, zejména jsou-li mladší 6 let. Jaké mohou být následky?

  • Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Máme za sebou druhou adventní neděli a radostně očekávaný Štědrý den je zase o krůček blíž. Na adventním věnci, který zdobí naše stoly pokryté svátečním ubrusem, jsme zapálili už druhou svíčku. Víte, odkud k nám přišel tento zvyk a jaký má význam? Proč takto postupně zapalujeme právě čtyři svíčky a co symbolizuje jejich světlo?




přidat nový recept