Většina z nás si vybaví lékořici ve formě černě zbarvené laskominy zvané pendrek. Lékořicové plátky ale s oblibou žvýkali i egyptští faraónové. Už tehdy byly známy její léčivé účinky.
Lékořice je vysoký keř kvetoucí modrými až světle fialovými květy. K léčebným účelům se využívá ale jen jeho kořen. Z něj se zpracovávají tablety, masti, tinktury, ale i různé pochutiny, z nichž nejznámější jsou lékořicové bonbony a pochoutka lidově nazývaná "pendrek".
Lékořice pochází ze Středomoří. Hojně roste v Řecku a Turecku, ale od 16. století se pěstuje i u nás. Najdete ji na jižní Moravě.
Jak vlastně z kořene vznikne černá tuhá hmota dodávaná do oddělení cukrovinek? Na podzim se nasbírají kořeny lékořice lysé. Kořen se naseká a rozemele. Pak se vaří, a to tak dlouho, dokud hmota nezíská asfaltově černou barvu a dokud se neodpaří vzniklá šťáva. Extrakt se poté zpracovává do potřebného tvaru a nechá se ztuhnout.
Kořen lékořice lysé obsahuje mnoho léčivých látek, především pak fytoestrogeny a flavonoidy. Díky obsahu glycirizinu má sladkou, ale jakoby zatuchlou chuť, proto se v případě pochutin deglycirizinuje. Lékořice dále obsahuje vitamín E, komplex vitamínu B, lecitin, biotin, niacin, kyselinu pantothenovou, mangan, jód, bróm, zinek, fosfor a další stopové prvky.
Lékořice se může pochlubit opravdu širokým rozsahem léčebných účinků. Dokáže zmírnit únavu, zvyšuje imunitu, zmírňuje záněty dýchacích cest, utišuje kašel a rozpouští hleny. Pomáhá také při menstruačních potížích a podílí se na hojení ekzému (lékořicová mast). Je to právě glycirizin, který stimuluje tvorbu hormonů, jenž výrazně ovlivňují zánětlivé reakce. Lékořici lze doporučit u všech druhů zánětlivého onemocnění. Zvláště silná je v boji proti hepatitidě - potlačuje totiž zároveň i virus, který ji vyvolává.
Deglycyrizinovaná lékořice, tedy lékořice zbavená glycirizinu, působí na organismus jinak. Nemá však o mnoho méně léčivých účinků než lékořice glycirizinovaná. DGL působí velmi příznivě na zažívání. Zvyšuje v těle tvorbu látek působící na žaludek a jícen jako neviditelný ochranný film a současně podporuje produkci žaludečních šťáv. DGL ale takto pozitivně působí jen v kombinaci se slinami, proto je vhodné při žaludečních potížích žvýkat "pendrek" nebo si vychutnávat lékořicové bonbony. Navíc takto urychlíte hojení aft v ůstech a předejdete jejich vzniku. Žvýkání lékořice zabraňuje díky svým antivirovým a antibakteriálním účinkům vzniku zubního kazu.
Glycirizin - hlavní složka lékořice, zvyšuje krevní tlak, proto je nutné nepřekračovat doporučené denní dávky. Úplně se lékořici vyhněte, trpíte-li srdečními, ledvinovými nebo jaterními onemocněními, máte-li vyšší krevní tlak, nebo jste-li těhotná. To však neplatí v případě DGL - deglycirizinovaná lékořice nemá na krevní tlak žádný vliv.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena