Nakupování
Při nákupu potravin netvoříme nadbytečné zásoby, ale nakupujeme jen takové množství, které je přiměřené počtu členů naší rodiny. Potraviny si rozdělíme do tří skupin, které nakupujeme:
1. měsíčně
Do těchto nákupů rozhodně patří mouky, cukry, krupice, těstoviny, sůl, oleje, sádlo, rýže, čaje, ovocné sirupy, různé druhy koření, kompoty, sterilovaná zelenina, konzervy. Kromě potravin k těmto pravidelným měsíčním nákupům přiřadíme i nákupy pracných a čistících prostředků a hygienických potřeb.
2. týdně
V této skupině nákupů jsou mražené potraviny, nápoje, sýry a maso. Přesto, že zelenina a ovoce při dobrém uchování vydrží v lednici déle, řadíme ji až do třetí skupiny.
3. denně
Tato skupina by se dala nazvat skupinou denní potřeby. Patří do ní chléb, pečivo, mléko, jogurty, smetana, šlehačka, tvaroh, lahůdkářské, uzenářské a cukrářské výrobky, polotovary. Přestože dnes již má spousta výrobků prodlouženou trvanlivost, doporučuji nakupovat opravdu v malém množství a postupně. Dále sem patří již zmíněné ovoce a zelenina. Ty nakupujeme podle potřeby s ohledem na snižování a zvyšování cen v závislosti na ročním období.
Úspora času a peněz
Tento způsob nákupu nám přinese nejen ekonomickou a časovou úsporu, ale vzhledem k tomu, že jednorázové měsíční nákupy jsou těžké, požádáme o pomoc manžela nebo partnera a pro malé denní nákupy zase můžeme poslat děti.
Na měsíční nákupy se vyzbrojíme základním seznamem požadovaného zboží. Při jeho sestavování je velmi dobrým pomocníkem blok, do kterého průběžně zapisujeme docházející potraviny.
Jednou z dalších výhod takového nakupování je i zainteresovanost členů rodiny na běžném chodu domácnosti. Dobře nakupovat neznamená jen nedat se ošidit od řezníka nebo zelináře. Při nákupu posuzujeme jakost potravin především svými smysly: zrakem, čichem, popřípadě hmatem. V dnešní době už není výjimkou ani přímá možnost zboží ochutnat.
K zrakovému posouzení patří i vyhledání data výroby nebo záruční lhůty, pokud se tedy dokážete orientovat v některých tajuplných kódech výrobců. U balených výrobků si povšimneme také neporušenosti obalu. Rozlité mléko, smetana, jogurt, nebo vysypaná mouka v tašce nám příliš radosti neudělá.
Nikdy nekupujeme zvadlou nebo dokonce nahnilou zeleninu a ovoce, barevně změněné nebo zapáchající uzeniny a maso, ztvrdlý cukr, kamennou sůl ani starý chléb či pečivo.
Skladování potravin
Velkou pozornost věnujeme doma uložení a předběžnému zpracování potravin. Zvláštní pozornost si zaslouží nákup a skladování masa. Základním předpokladem je skutečnost, že rozpoznáme nejen hovězí, vepřové, telecí a skopové maso, ale že poznáme i kližku, roštěnec, hruď, kotlety, plecko, kýtu, hřbet, krkovici, vnitřnosti a další.
Maso uchováváme v chladničce tak, aby neoschlo, aby nám z něj nevytekla šťáva. Můžeme je předem i naložit do marinád či oleje. Zeleninu a ovoce uchováváme očištěnou ve spodní části chladničky, nebo ve tmavém chladném a vzdušném sklepě. Omýváme ji až těsně před upotřebením!
Mléko, sýry, mléčné výrobky uchováváme nejen v chladu, ale i ve tmě. Denní světlo působí na tyto potraviny stejně neblaze jako teplo.
Luštěniny, sušené houby, ovoce, zeleninu, stejně tak i bylinky uchováváme v plátěných pytlících nebo v dobře uzavřených sklenicích. Dbáme na to, aby se nám do těchto potravin nedostali moli. Koření uchováváme v nádobkách se zabroušeným dnem. Zabráníme tak jejich vyčichnutí. Mluvíme-li o pachu, nesmíme zapomenout, že rýže, káva a čaj jsou nejen hydroskopické, ale velmi lehce přijímají i cizí pachy.
Mouku po nakoupení prosijeme a uchováme v dobře uzavřené nádobě. Do nádoby se solí vložíme několik zrnek rýže, které zabrání zvlhnutí soli.
A jak jste na tom s nakupováním potravin vy? Máte nějaké rady, jak prodloužit trvanlivost koupených potravin? Napište nám je do diskuze pod článkem.
Foto:
Profimedia.cz