Na našem trhu je mnoho druhů rostlinných olejů. Dostali jste pro vás neznámý olej a nevíte do jakého pokrmu ho použít? Právě pro vás jsme připravili sérii tří článků o olejích a jejich kuchyňském využití.
Arašídový olej se získává lisováním jader podzemnice olejné. Je světlý, má jemnou příchuť, ořechovou vůni a neutrální chuť. Olej je bohatý na jednoduché nenasycené mastné kyseliny a vitamín E. Arašídový olej je nepostradatelný při vaření pokrmů z asijské kuchyně. Olej lze jej ohřívat na vysoké teploty, proto se hodí k smažení, grilování a především fritování. Lze jej ovšem použít i při přípravě majonézy či studené omáčky.
Arašídový olej využijeme třeba při přípravě Marinované hovězí maso či Krevet s paprikami.
Olej lisovaný za studena ze semen hroznů. Hroznový olej obsahuje účinnou látku procyanin, která účinně chrání organismus před volnými radikály. Olej je velmi bohatý na kyselinu linolovou. Je vhodný k ochucení jemných pokrmů. Hroznový olej lze zahřívat na vysoké teploty, a proto se hodí k vaření, pečení a smažení, ale doporučuji ho používat spíše ve studené kuchyni.
Olej využijete při pečení Hrníčkové buchty s ovocem , přípravě Fazolového salátu se sýrem, případně jím můžete nahradit olej při přípravě zeleninových salátů.
Makadamový olej se získává z makadamových oříšků. Obsahuje spoustu mastných kyselin vysoké kvality, zejména kyselinu palmitovou, vitaminy A, B a E. Olej se pro svou jemnou, máslovou chuť ideálně hodí do lehkých listových salátů. Olej se používá v asijský kuchyni při přípravě pokrmů ve woku a ke smažení.
Makový olej se získává ze semen máku setého. Olej má mírně natrpklou, avšak příjemnou chuť, světlou barvu, obsahuje vitamín E a je dobře stravitelný. Olej se používá při přípravě salátů, ale je vhodný i na vaření. Makový olej doporučuji vyzkoušet při pečení moučníků či pečiva nebo při přípravě dezertů.
Mandlový olej má světle žlutou barvu, je sladký, má charakteristickou jemnou mandlovou chuť, je mazlavý a těžký. Olej obsahuje 70% nenasycených mastných kyselin, vitamíny A a E a spoustu minerálů. Mandlový olej je ideální na zjemňování a ochucování salátů, na přípravu dresingů a také do pečených zákusků či jemného pečiva. Olej je velmi sytý , proto se doporučuje přidávat menší množství než jiných olejů
Mandlový olej využije při pečení Makrónek nebo jím můžete nahradit olej při přípravě cukroví, do kterého přidáváte mandle.
Olivový olej dělíme na panenský a rafinovaný, případně na směs obou. Olivový olej má charakteristickou zelenou barvu, ovocnou chuť a velmi vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, dále lecitin a vitámíny A a E. Olej využijeme při přípravě pikantních zálivek, do sýrových salátů i studených omáček. Olej je také vhodný na marinování, grilování i pečení. Olivového oleje využijete hlavně při přípravě pokrmů ze středomořské kuchyně.
Na naší hlavní stránce naleznete "pouhých" 236 receptů při zadání hesla "olivový olej". Tak si stačí vybrat a vykouzlit nějaký lahodný pokrm, může to být polévka, salát nebo třeba i moučník.
Olej z ořechů a semen 1.díl V závěrečném díle vám prozradíme něco o kukuřičném nebo lněném oleji - Olej z ořechů a semen 3.díl
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena