V sobotu 20. října 2012 se bude v Mikulově před hotelem Zámeček konat 6.ročník Pálavského gulášfestu, v rámci kterého proběhne soutěž o nejlepší kotlíkový guláš.
Program Gulášfestu začíná již od osmé ranní, kdy je slavnostní zahájení spojené se škrtáním zápalek pod jednotlivými kotly. Ihned potom se soutěžící pustí do krájení cibule (to budou zase oči plné slziček), krájení masa i zeleniny a do samotného vaření.
V 10:00 hodin totiž již komise začíná hodnotit náladu panující při vaření v jednotlivých týmech a také originalitu stánků a kostýmů. Pokud soutěžící vaří čertovský guláš a jsou oblečeni jako čerti, mají bodík do plusu, stejně jako myslivci v kamizole ve stánku vyzdobeném chvojím a parohy, kteří vaří myslivecký guláš. Prostě každý guláš je originál a tak i soutěžní týmy budu originálně oblečeny a stánky budou mít ozdobeny.
Již v 11:00 hodin bude komise hodnotit jednotlivé guláše a poté začne jejich prodej návštěvníkům. 1 porce je šufánek o obsahu 0,2 l a přijde Vás na 30,- Kč.
Ve 13:00 hodin bude prezentace gulášů v přilehlém salonku. Ve 13:00 hodin propukne před hotelem soutěž o největšího jedlíka Gulášfestu, ovšem počet soutěžících je omezen, proto se včas dopoledne přihlašte na recepci hotelu v hlavní budově. Ve 14:00 hodin tamtéž začne Mistrovství ČR v gůlání sudu na čas. V 15:00 proběhne slavnostní vyhodnocení gulášů a předání cen vítězům. V 19:00 hodin vše zakončí ohňostroj.
Pro milovníky vína začíná v 10:00 hodin v moravském sklípku ochutnávka mladých moravských vín "Moravské Božolé" a také ochutnávka burčáku. V poledne vám k dobrému obědu bude hrát Cimbálová muzika Elišky, Oldies kapela z Podhajské nebo Country Baladrián Mikulov a ke guláši se bude podávat vychlazený nový mikulovský pivní speciál Mamut. Ve 12:30 proběhne před hotelem Košt vína z vinné kašny.
Úkolem soutěžících, které tvoří týmy v počtu 2 až 12, z České republiky, Slovenska, Rakouska a Maďarska, bude uvařit asi 30 litrů (150 porcí) guláše z cca 10 kg masa. Pětičlenná komise ve složení šéfkuchař hotelu Zámeček a 4 náhodně vybraní návštěvníci gulášfestu bude hodnotit vzhled i konzistenci šťávy, křehkost masa i samotnou prezentaci guláše. Návštěvníci se mohou těšit na přibližně 30 druhů guláše.
Kromě klasického hovězího a vepřového guláše tak můžete ochutnat guláš jelení, daňčí, kozí, vinařský, prezidentův, mexický, segedínský, senátorský, námořnický, szekeres, myslivecký, rybářský, čertovský, pirátský, telecí, maďarský.
Pro vegetariánské návštěvníky soutěžící určitě opět uvaří speciální vegetariánský guláš se sójou, fazolemi a sušenými švestkami, ale stejně bude chutnat i guláš chalupářský s houbami, hlívový, bramborový, sójový či fazolový.
V minulých ročnících Gulášfestu se velké oblibě těšil guláš zlomených srdcí připravovaný ze srdíček hus a kachen a také guláš býčí láska z varlat mladých býků.
Pokud nemáte na sobotu ještě program, určitě přijďte všechny speciality na Pálavský gulášfest ochutnat. Pro děti bude připravena zábava na nafukovacím hradě a pro pány se snad opět přistaví elektrický býk.
Foto: Sxc
autor Renata Hřebíčková
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena