Kaki Persimon Bouquet je zářivé a lesklé oranžové ovoce, které svým tvarem podobá broskvi a rajčeti.
Ovoce kaki se poprvé objevilo v 7. století v Číně, Koreji a Japonsku. Do Evropy dorazilo přibližně mezi 17. a 19. stoletím. Toto ovoce se nejprve začalo pěstovat ve Španělsku v regionech Katalánsko, Andalusie a Valencie.
Poté, kdy se Persimon začal v polovině 20. století pěstovat ve Španělsku, zejména v oblasti Ribera Alta del Xuquer, byla vyšlechtěna revoluční odrůda: má jasně oranžovou barvu a daří se ji především v sadech ve Valencii, odkud putuje do celého světa.
Ve většině zemí světa se nazývá kaki, v Izraeli je rovněž známo pod názvem Sharonovo ovoce. V USA se nazývá persimmon, podle jména, které indiánský kmen Algonquinů používá pro druh Diospyros Virginiana. Rodové jméno tohoto ovoce, Diospyros, znamená "pokrm pro bohy".
Kaki Persimon Bouquet je aromatičtější odrůda tradičního kaki, která se pěstuje ve Španělsku speciálně vyvinutým postupem. Díky němu má ovoce pevnější dužinu a vydrží déle než jiné odrůdy. Plně dozrálé plody mají vynikající osvěžující, sladkou chuť a jejich dužina bez pecky připomíná dužinu manga nebo broskve.
Díky těmto vlastnostem se španělské kaki stává stále oblíbenějším, módním podzimním ovocem. Kaki je navíc velmi zdravé, obsahuje velké množství vitamínů A a C a pro optimální obsah glukózy je jedinečným zdrojem energie.
Předností odrůdy Persimon Bouquet je jednoduchost konzumace. Slupka čerstvých plodů se na rozdíl od asijských odrůd nemusí loupat, díky čemuž je možné si pochutnat na celém ovoci.
Podobně, jako jiné ovoce, můžeme i kaki použít v kuchyni. Několik praktických receptů naleznete také na Vaření.cz
autor admin_vareni
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena