Polevy ke zdobení cukroví

Moučníky, dezerty a cukroví obzvlášť zdobí nejrůznější polevy. Podrobně se podíváme na tu nejpoužívanější - čokoládovou.

Čokoládová tuková poleva

Každý zná čokoládu na vaření nebo předpřipravené (dost slazené) polevy v sáčku, které stačí jen rozpustit v horké vodě. Rozpuštěná čokoláda i polevy jsou zpravidla hustší a je nutné je rozředit. Jak na to, aby se nám čokoládová poleva nesrazila, pěkně se leskla a vypadala po zatuhnutí jako z cukrářství?

Jak na dokonalou čokoládovou polevu

Čokoládu i polevu rozpouštíme v nádobě nad parou nebo ve vodní lázni. Obojí ředíme ztuženým (bílým) stoprocentním tukem. Ředění určujeme podle hustoty, ale nikdy nepřesahujeme více než 20% tuku z celého obsahu polevy. Tuk přidáváme nakrájený na malé kousky, aby se rychle rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou.

Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužíváme rostlinné tuky (máslo, Hera, jiný tuk na pečení), protože vždy obsahují nějaké to procento vody. Poleva by byla měkčí, málo lesklá a lepkavá. Dobře připravenou čokoládovou polevu používáme na polévání celých moučníků či celých ploch cukroví.

Čokoládová poleva ke konečnému dozdobování

Pro zdobení kornoutkem, cukrářským sáčkem a "k malování" potřebujeme čokoládovou polevu tužší a neroztékavou. Pokud je poleva řídká, stačí ji zakápnout cukrovým rozvarem nebo vodou. Tuhou čokoládovou polevu můžeme použít i ke zhotovení malých ozdob - plníme jimi malé formičky a po zatuhnutí jen jednoduše vyklopíme. 

Krásně lesklá čokoládová poleva

Aby byla poleva i po zatuhnutí pěkně lesklá, dodržujeme pár zásad:

  • čokoláda se při rozpouštění nesmí přehřát
  • při rozpouštění neustále mícháme
  • při polévání a zdobení se snažíme, aby mělo cukroví pokojovou teplotu, nenanášíme horkou polevu na vychlazený výrobek
  • polevu necháváme zaschnout pozvolna

Náhražkou může být nahřívaná kakaová poleva

Když nenajdeme doma čokoládu určenou na vaření, můžeme ji nahradit kakaem. Kakaovou polevu připravíme velmi jednoduše. Spojíme 80g moučkového cukru, stejné množství másla, 20g kvalitního kakaa, lžíci vody a lžíci solamylu. Všechny suroviny nahřejeme nad parou a mícháme, až je kakaová poleva hustá.

Foto: Pixmac.cz
Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
Michy autor článku:

Polevy ke zdobení cukroví

Recepty: 2242

Fotografie článku: Polevy ke zdobení cukroví

Komentáře k článku Polevy ke zdobení cukroví

Celkový počet komentářů: 4
  • tuky calypsol 05.12.2013 00:19:36

    Tady mi neco nehraje, jaky se ma teda vlastne pouzit na polevu tuk?? V textu je chyba, cituji: "Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužíváme rostlinné tuky (máslo, Hera, jiný tuk na pečení), protože vždy obsahují nějaké to procento vody".
    Ale v zavorce je uvedeno maslo a to neni rostlinny tuk!!!

  • bílková poleva míša 29.11.2010 12:04:26

    150g cukru,1bílek,2 lžíce citronové štávy

    • rujet
      Re: bílková poleva rujet 16.11.2013 22:45:52

      Moc děkuji za váš recept.Nejsem schopna udělat dobrou citronovou polevu.Vždy se mi roztéká, i když přidám více cukru.Nyní vyzkouším tu vaši.Snad vyjde.
      rujet

Celkový počet komentářů: 4
Celkem záznamů: 4
Přidat příspěvek k článku Polevy ke zdobení cukroví
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Cestování a ebola - jaká jsou rizika?

    Cestování a ebola - jaká jsou rizika?

    Ebola je velmi vážné infekční onemocnění, (známé také pod názvem krvácivá horečka), které ve více než polovině případů končí smrtí. Její výskyt je v současnosti hlášen v některých zemích západní Afriky. Podle nejnovějších informací je např. v Libérii nemoc na ústupu, v Guineji a Sierra Leone však počet pacientů nadále stoupá.

  • Ořechy - zdravá alternativa mlsání

    Ořechy - zdravá alternativa mlsání

    Ořechy a oříšky jsou sice součástí naší stravy, ale více je známe jako pochutiny. Pokud na ně nejsme alergičtí, můžeme je považovat za velmi zdravou alternativu mlsání. Můžeme si namíchat libovolnou kombinaci a tu s pocitem, že sice mlsáme, ale zároveň i děláme něco pro své zdraví, chroupat u televize.




přidat nový recept