Polevy ke zdobení cukroví

Moučníky, dezerty a cukroví obzvlášť zdobí nejrůznější polevy. Podrobně se podíváme na tu nejpoužívanější - čokoládovou.

Čokoládová tuková poleva

Každý zná čokoládu na vaření nebo předpřipravené (dost slazené) polevy v sáčku, které stačí jen rozpustit v horké vodě. Rozpuštěná čokoláda i polevy jsou zpravidla hustší a je nutné je rozředit. Jak na to, aby se nám čokoládová poleva nesrazila, pěkně se leskla a vypadala po zatuhnutí jako z cukrářství?

Jak na dokonalou čokoládovou polevu

Čokoládu i polevu rozpouštíme v nádobě nad parou nebo ve vodní lázni. Obojí ředíme ztuženým (bílým) stoprocentním tukem. Ředění určujeme podle hustoty, ale nikdy nepřesahujeme více než 20% tuku z celého obsahu polevy. Tuk přidáváme nakrájený na malé kousky, aby se rychle rozpustil zároveň s nalámanou čokoládou.

Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužíváme rostlinné tuky (máslo, Hera, jiný tuk na pečení), protože vždy obsahují nějaké to procento vody. Poleva by byla měkčí, málo lesklá a lepkavá. Dobře připravenou čokoládovou polevu používáme na polévání celých moučníků či celých ploch cukroví.

Čokoládová poleva ke konečnému dozdobování

Pro zdobení kornoutkem, cukrářským sáčkem a "k malování" potřebujeme čokoládovou polevu tužší a neroztékavou. Pokud je poleva řídká, stačí ji zakápnout cukrovým rozvarem nebo vodou. Tuhou čokoládovou polevu můžeme použít i ke zhotovení malých ozdob - plníme jimi malé formičky a po zatuhnutí jen jednoduše vyklopíme. 

Krásně lesklá čokoládová poleva

Aby byla poleva i po zatuhnutí pěkně lesklá, dodržujeme pár zásad:

  • čokoláda se při rozpouštění nesmí přehřát
  • při rozpouštění neustále mícháme
  • při polévání a zdobení se snažíme, aby mělo cukroví pokojovou teplotu, nenanášíme horkou polevu na vychlazený výrobek
  • polevu necháváme zaschnout pozvolna

Náhražkou může být nahřívaná kakaová poleva

Když nenajdeme doma čokoládu určenou na vaření, můžeme ji nahradit kakaem. Kakaovou polevu připravíme velmi jednoduše. Spojíme 80g moučkového cukru, stejné množství másla, 20g kvalitního kakaa, lžíci vody a lžíci solamylu. Všechny suroviny nahřejeme nad parou a mícháme, až je kakaová poleva hustá.

Foto: Pixmac.cz
Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
Michy autor článku:

Polevy ke zdobení cukroví

Recepty: 2275

Fotografie článku: Polevy ke zdobení cukroví

Komentáře k článku Polevy ke zdobení cukroví

Celkový počet komentářů: 4
  • tuky calypsol 05.12.2013 00:19:36

    Tady mi neco nehraje, jaky se ma teda vlastne pouzit na polevu tuk?? V textu je chyba, cituji: "Na ředění čokoládové polevy nikdy nepoužíváme rostlinné tuky (máslo, Hera, jiný tuk na pečení), protože vždy obsahují nějaké to procento vody".
    Ale v zavorce je uvedeno maslo a to neni rostlinny tuk!!!

  • bílková poleva míša 29.11.2010 12:04:26

    150g cukru,1bílek,2 lžíce citronové štávy

    • rujet
      Re: bílková poleva rujet 16.11.2013 22:45:52

      Moc děkuji za váš recept.Nejsem schopna udělat dobrou citronovou polevu.Vždy se mi roztéká, i když přidám více cukru.Nyní vyzkouším tu vaši.Snad vyjde.
      rujet

Celkový počet komentářů: 4
Celkem záznamů: 4
Přidat příspěvek k článku Polevy ke zdobení cukroví
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    Sledování 3D filmů - dětem hrozí fatální následky!

    3D promítání filmů už není nic výjimečného, a to nejen v kině, ale i v domácích podmínkách. Často si ani neuvědomujeme, že sledování pohádek ve 3D může ovlivňovat zrak našich dětí, zejména jsou-li mladší 6 let. Jaké mohou být následky?

  • Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Význam a symbolika rozsvěcení adventního věnce

    Máme za sebou druhou adventní neděli a radostně očekávaný Štědrý den je zase o krůček blíž. Na adventním věnci, který zdobí naše stoly pokryté svátečním ubrusem, jsme zapálili už druhou svíčku. Víte, odkud k nám přišel tento zvyk a jaký má význam? Proč takto postupně zapalujeme právě čtyři svíčky a co symbolizuje jejich světlo?




přidat nový recept