Polevy nejen na perníky

Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.

Polevy

Ale dnes je již jiná doba, lidé jsou družnější a společenští, a tak chtějí perníčky mít barevnější. Na perníčky se dnes používá poleva nejen bílková bílá, ale i barevná, nebo také poleva rumová, žloutková, citronová, pomerančová, cukrová bílá nebo barevná, čokoládová tuková nebo čokoládová cukrová. Perníčky se nejen zdobí polevou, ale také dozdobují lentilkami, čokoládovými hoblinkami, perličkami, cukrářským zdobením nebo jádry ořechů, mandlí a oříšků.

Několik rad, jak umíchat polevu

  • Mletý cukr musíte i několikrát přesít přes jemné síto, já používám dámskou silonku.
  • Pokud se vám nedaří dosáhnout požadované hustoty polevy, přidejte na špičku nože kukuřičného škrobu (solamylu).
  • Do čokoládové polevy přidejte lžičku oleje, poleva se bude krásně lesknout a nebude tak tvrdá.
  • Správně hustá poleva by měla velmi pomalu stékat z vařečky a na hladině vytvářet čáru, která zůstane na pár vteřin pevná
  • Barevnou polevu si připravíme pomocí bretonu. Několik špetek bretonu si rozpustíme v malém množství vody, aby směs byla hodně koncentrovaná. Bílou polevu pak lehce obarvíme přidáním několika kapek připraveného roztoku.
  • Poleva by neměla přijít do styku s kovem, aby se neporušil její vzhled, chuť ani vůně.

A jdeme zdobit perníčky

  • Perník nezdobíme hned po upečení, ale nejdříve až na druhý den. Nebo až po několika dnech odležení, jinak se poleva láme a loupe.
  • Zbylou polevu po naplnění sáčku přikrýváme utěrkou, aby neoschla.
  • Dříve se poleva nanášela třeba pomocí sáčku na mléko. Ale i dnes ještě spousta z nás zdobí pomocí malého sáčku s ustřiženým růžkem. Ovšem zakoupený zdobící sáček s malou špičkou, určený přímo ke zdobení perníků, vám práci podstatně ulehčí a hlavně pro začátečníky je to nejsnadnější způsob, jak nad zdobením perníčků zvítězit.

Recepty na polevy

Citronová poleva

250g prosátého cukru trpělivě mícháme se 4 lžícemi vroucí citronové šťávy na bílou lesklou kašičku. Je-li poleva moc hustá, rozředíme ji horkou vodou. Do polevy můžeme přidat několik kapek citronového aroma nebo citronového oleje Just.

Cukrová poleva

250g prosátého cukru trpělivě mícháme se 4 lžícemi vroucí vody na bílou lesklou kašičku. Vzniklá jasně bílá poleva se používá k "ledování" perníčků.

Bílá čokoládová poleva

150g cukru rozvaříme se 2 lžícemi mléka a 2 lžícemi vody na sirup. Do horkého sirupu vmícháme 100g bílé nastrouhané čokolády a několik kapek oleje. Třeme, až je poleva hladká.

Tak už víte jak na polevy, a v dalším článku se těšte i na tradici cechu perníkářského a na recepty perníčků.

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 3 lidem)
.Renča. autor článku:

Polevy nejen na perníky

Recepty: 1361

Fotografie článku: Polevy nejen na perníky

Komentáře k článku Polevy nejen na perníky

Celkový počet komentářů: 3
Celkový počet komentářů: 3
Celkem záznamů: 3
Přidat příspěvek k článku Polevy nejen na perníky
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Pracovní úrazy a nemoci z povolání

    Ať už vykonáváte jakoukoli pracovní činnost, téměř vždy vám hrozí větší či menší riziko úrazu, nebo i nemoci z povolání. Ne každý úraz, ke kterému dojde při výkonu zaměstnání, však musí být nutně posuzován jako úraz pracovní - např. úraz, který si zaměstnanec přivodí sice v práci, ale v důsledku své vlastní opilosti.

  • Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Co všechno kryje základní podoba cestovního pojištění?

    Všichni se v létě těšíme na dovolenou, ke které naše snahy směřovaly možná i celý předešlý rok, ne vždy však všechno dopadne tak, jak by mělo. Každým rokem během pobytu v zahraničí z různých příčin onemocní, těžce se zraní či zemřou stovky Čechů.




přidat nový recept