Připravte si větrníky či věnečky, jedny z nejoblíbenějších cukrárenských zákusků, sami doma. Jejich základem je právě odpalované neboli spařované těsto.
Odpalované těsto má ojedinělou vlastnost - je neuvěřitelně "lehké" a nadýchané. Jeho příprava je trochu neobvyklá. Ale když se naučíte pár vychytávek a po pár pokusech pečení vytvoříte zákusky jako z cukrárny, dočkáte se obdivu. Navíc si můžete pohrát s tvary, náplněmi, ale i ozdobou v podobě barevných polev, sypání apod.
Odpalované těsto připravujeme na fáze. Základem je přesné naměření surovin, aby se těsto opravdu povedlo a při pečení se zvedlo.
Do hrnce si odměříme 2,5dl vody, špetku soli, 100g másla nebo tuku na pečení a vše přivedeme za stálého míchání k varu. Když začne voda vřít, vsypeme hladkou mouku (250g), ihned snížíme teplotu a intenzivně mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky.
Na mírném ohni těsto krátce spařujeme, stále mícháme, a to až do doby, kdy se nám těsto začne oddělovat ode dna i stěn nádoby. V tomto okamžiku je těsto "spařené" a mělo by být lesklé, pevné a husté. Pak těsto dáme do studené misky, mícháme a zpracováváme, až nám částečně vychladne.
Teď přichází na řadu přidání 4 vajec, které však přimícháváme po jednom. Každé vejce se s těstem před přidáním dalšího musí dobře spojit.
Plech vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme tukem. Cukrářským sáčkem tvoříme tvary věnečků, větrníků nebo banánků. Když nemáme po ruce zdobící sáček, pomůžeme si obyčejným mikrotenovým sáčkem, který těstem naplníme a ustřihneme rožek. Můžeme tvořit i obyčejné placičky nebo dělat lžičkou "pusinky". Zásadou je dodržet na jednom plechu stejně velké tvary, aby se odpalované těsto propeklo rovnoměrně.
Odpalované těsto vkládáme do hodně vyhřáté trouby (až na 220 °C) a takto zprudka pečeme asi 7 minut, těsto nám nabude a nafoukne se. Pak teplotu snížíme (asi na 160 °C) a dopékáme zvolna, až je povrch zlatavý. Pak troubu mírně pootevřeme a odpalované těsto necháme dosušit, bude stačit 10 minut.
Rozkrojené odpalované těsto čeká na plnění - žloutkovým krémem, čokoládovým nebo karamelovým krémem. Rychlou variantou plnění je ušlehaná smetana nebo pařížská šlehačka. Pokud chceme lehčí variantu, můžeme si připravit ovocný našlehaný tvaroh a zdobičkou tvarohovou náplň na pečivo nastříkáme.
I když spařování těsta zní hrůzostrašně, doporučuji jeho přípravu vyzkoušet. Při troše snahy jej zvládnou i začátečníci, o to větší radost bude z povedeného domácího zákusku.
(doba přípravy 75 min)
Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta
(doba přípravy 60 min)
(doba přípravy 60 min)
Foto: Pixmac.cz
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena