Recept na makovec krok za krokem

Vyzkoušejte recept na výborný makovec, který je velmi jemný, vláčný a takto vydrží i několik dní, pokud nezmizí ze stolu hned po upečení.

Recept na makovec krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na makovec budeme potřebovat 200 g mletého máku, 100 g třtinového cukru, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 50 g másla, 250 ml mléka, šťávu z půlky většího citronu, 1 balíček vanilkového cukru, 1/2 balíčku prášku do pečiva a 1 lžičku mleté skořice. 

Makovec

2) Máslo necháme povolit a do mísy jej nakrájíme na kousky. Přisypeme třtinový cukr. 

Makovec

3) Do mísy k máslu a cukru rozklepneme celé vejce a utřeme do pěny. 

Makovec

4) K základu těsta na makovec přidáme vanilkový cukr. 

Makovec

5) Přisypeme lžičku mleté skořice a přilijeme citronovou šťávu. 

Makovec

6) Ke směsi přidáme mouku promíchanou s práškem do pečiva a vlažné mléko. 

Makovec

7) Nakonec přidáme mletý mák a dobře promícháme v hutné těsto. 

Makovec

Makovec

8) Těsto na makovec vlijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. 

Lze použít libovolnou formu (srnčí hřbet, bábovková forma, klasický plech, muffinové košíčky apod.). Makovec ve vyšší formě pečeme na 160 °C zhruba 50 minut, na plechu či v košíčcích stačí 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí. 

Makovec

9) Z části vychladlý upečený makovec vyklopíme z formy a nakrájíme na hrubší plátky. 

Makovec

10) Makovec podáváme s kopečkem zakysané smetany, zapíjeme mlékem či kakaem, tak chutná nejlépe. 

Makovec

Makovec a finanční náročnost

Za mák, mouku, cukr, vanilkový cukr, skořici a prášek do pečiva si započítáme přibližně 50 Kč. Za mléko, vejce, máslo a citron 20 Kč. Celý makovec nás tak vyjde přibližně na 70 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 5 lidem)
Michy autor článku:

Recept na makovec krok za krokem

Recepty: 2818

Fotografie článku: Recept na makovec krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na makovec krok za krokem

Celkový počet komentářů: 1
Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Recept na makovec krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.

  • Začíná období zánětů močových cest

    Začíná období zánětů močových cest

    Venku se otepluje, což je zjara poměrně zrádný fakt. Mnohdy díky naší touze po sluníčku dochází k našemu vlastnímu prochlazení. S tím často dochází i k velmi nepříjemné nemoci - zánětu močových cest.




přidat nový recept