Pokud vás omrzel klasický recept na čočkovou polévku, vyzkoušejte tuto s řapíkatým celerem, mrkví a spoustou koření. Nemá chybu!
Na polévku si připravíme 1,5 hrnku čočky, 3 - 4 řapíky celeru, 3 - 4 mrkve, 1 cibuli, 2 - 3 jarní cibulky s natí, 2 - 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíci mleté sladké papriky, 2 lžičky tymiánu, 1 lžičku oregana, 1 lžičku majoránky, 1 lžičku kořenící směsi Horalka, 3 - 4 stroužky česneku, čerstvě mletý barevný pepř, sůl a hrst čerstvé petrželky.
Oloupanou cibuli nakrájíme i s jarní cibulkou nadrobno, oloupaný česnek na jemné plátky, oškrábanou mrkev na kolečka a řapíkatý celer zbavený vláken na 1,5 cm dlouhé kousky.
Tuto kořenící směs seženeme ve zdravé výživě, můžeme nahradit kouskem zeleninového bujonu.
Novoroční čočkovou polévku vaříme, dokud není čočka měkká, v našem případě asi 40 minut.
Za zeleninu si započítáme zhruba 40 Kč, za ostatní suroviny 10 Kč. Čočková polévka nás tak vyjde zhruba na 50 Kč (5 - 6 porcí).
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Slavnostní čočková sekaná krok za krokem
Vyzkoušejte recept na sváteční sekanou, která potěší nejen vegetariány. Připravit si ji můžete nejen na Nový rok.
Červená čočka: Zdravá luštěnina pro každého aneb jak ji zařadit do jídelníčku
Červená čočka je jedinou luštěninou, která nenadýmá. Navíc se nemusí namáčet a chutná výborně!
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena