Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

Pečení kachny se vůbec nemusíte bát! Dnes se krok za krokem naučíme připravit kachnu pečenou na kmínu, která bude mít maso odpadávající od kosti a křupavou kůrčičku.

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

1) Příprava surovin na pečenou kachnu. 

Budeme potřebovat 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení.  

Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy, mysleme na to při koupi. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou.

Kachnu poté důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s droby, pokud je kachna obsahuje. Ty můžeme uchovat na jiný recept. 

Pečená kachna

2) Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. 

Pečená kachna

3) Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. 

Pečená kachna

4) Připravenou kachnu vložíme do pekáčku. 

Pečená kachna

5) Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby.

Pečená kachna

6) Během pečení kachny si připravíme přílohu - dušené červené zelí. 

Budeme potřebovat 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření a dochucovače - ocet, cukr krupici, sůl a pepř. 

Pečená kachna

7) Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. 

Pečená kachna

8) Hlávkové zelí omyjeme, zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. 

Zelí nakrájíme na jemné nudličky. 

Pečená kachna

9) Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. 

Pečená kachna

10) Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut. 

Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru. 

Pečená kachna

11) Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí). 

Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku. 

Pečená kachna

12) Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež. 

Pečená kachna

13) Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem. 

Pečená kachna

Pečená kachna s červeným zelím a finanční náročnost

Kachna s kořením a medem nás přijde na cca 160 Kč. Za menší hlávku zelí si započítáme 30 Kč, ostatní suroviny nás přijdou na cca 5 Kč. Kachna s červeným zelím nás tak vyjde na 195 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 7 lidem)
Michy autor článku:

Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

Recepty: 2841

Fotografie článku: Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem

Přidat příspěvek k článku Recept na pečenou kachnu se zelím krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.

  • Letní průjmy - čemu se na dovolené vyhnout?

    Letní průjmy - čemu se na dovolené vyhnout?

    Průjmové onemocnění je jednou z nejčastějších letních zdravotních komplikací. Může se týkat cestovatelů do zahraničních zemí (zejména mimoevropských), ale není ojedinělé ani na cestách po naší republice a výjimečně i po vlastním grilování doma na zahradě. Letní teploty jsou pro mnohé z nás sice příjemné, ale nahrávají také množení bakterií zejména v potravinách, ale také třeba i ve vodě.




přidat nový recept