Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

Recept na pravý ukrajinský boršč - hustou polévku se spoustou zeleniny a masem. Je velmi sytá, zahřeje a skvěle chutná. Polévku se naučíme krok za krokem.

Recept na ukrajinský boršč krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na boršč budeme potřebovat tyto suroviny: 300 - 400 g hovězího i vepřového masa (může být jeden druh i mix), 1 - 2 červené řepy, 1/3 - 1/2 hlávky bílého zelí, 2 - 3 brambory, 1 velkou cibuli, 1 - 2 mrkve, 1 petržel, 2 papriky, 2 rajčata. Na dochucení si připravíme 2 - 3 stroužky česneku, 1 malý rajčatový protlak, 1 lžíci octa, 1 lžičku cukru, bobkový list, nové koření, celé kuličky černého pepře, sůl, mletý černý pepř. Nezapomene také na olej, kysanou smetanu a čerstvou petrželku. 

Ukrajinský boršč

2) Maso omyjeme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme 2 - 3 bobkové listy, 2 kuličky nového koření a 3 - 4 kuličky celého pepře. 

Maso vaříme skoro doměkka, doba varu záleží na tom, jaký druh masa použijeme. Z vývaru poté vyjmeme koření. Uvařené maso nakrájíme na kostky. 

Ukrajinský boršč

3) Připravíme si směs z mrkve, řepy a petržele. 

Mrkev a petržel oškrábeme, řepu oloupeme a vše nastrouháme na hrubém struhadle. V hrnci rozehřejeme 1 lžičku oleje, zeleninu krátce orestujeme, zalijeme trochou vody a za občasného promíchání podusíme, až je zelenina měkká. 

Ukrajinský boršč

4) Připravíme si druhou zeleninovou směs. 

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Papriku očistíme a nakrájíme na nudličky, oloupanou cibuli na kostičky. 

Ukrajinský boršč

5) V hrnci rozehřejeme olej a cibuli s paprikou orestujeme. Vsypeme rajčata, přidáme rajčatový protlak a krátce podusíme.  

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč

6) Zelí očistíme a nakrouháme. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. K masu a vývaru vsypeme zelí s brambory a 10 - 15 minut povaříme. 

Ukrajinský boršč

7) Když je zelí téměř měkké, přidáme do polévky předpřipravené zeleninové směsi a dobře promícháme. 

Ukrajinský boršč

8) Boršč dochutíme solí, mletým černým pepřem, oloupaným a na plátky nakrájeným česnekem a znovu 5 - 10 minut povaříme. 

Na závěr polévku chuťové doladíme octem a cukrem, případně přidáme další koření, je-li potřeba. 

Ukrajinský boršč

9) Ukrajinský boršč by měl být pořádně hustý a plné chuti. 

Ukrajinský boršč

10) Ukrajinský boršč servírujeme s kopečkem husté zakysané smetany, čerstvou petrželovou natí a přikusujeme k ní čerstvý chléb. 

Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč a finanční náročnost

Nejvyšší položkou je samozřejmě maso, za to si započítáme 70 Kč. Veškerá zelenina nás vyjde zhruba na 50 Kč, koření, protlak a dochucovače na 15 Kč. Nezapomeneme na kelímek kysané smetany - asi 15 Kč. Šest opravdu vydatných porcí boršče nás tak vyjde přibližně na 150 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 13 lidem)
Michy autor článku:

Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

Recepty: 2818

Fotografie článku: Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem

Celkový počet komentářů: 1
  • Recept se mi líbí a odpovídá Ukrajinskému boršči letnímu - zimní je s kysaným zelím. Jen na doplnění místo syrového masa je vhodnější použít maso uzené nejlépe přírodně nad ohněm. Boršč pak získá lepší - navoněnější ,-) chuť

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Recept na pravý ukrajinský boršč krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.

  • Začíná období zánětů močových cest

    Začíná období zánětů močových cest

    Venku se otepluje, což je zjara poměrně zrádný fakt. Mnohdy díky naší touze po sluníčku dochází k našemu vlastnímu prochlazení. S tím často dochází i k velmi nepříjemné nemoci - zánětu močových cest.




přidat nový recept