Recept na sekanou krok za krokem

Dnes se krok za krokem naučíme klasickou sekanou z mletého masa. Chutná za tepla i za studena a podle našeho návodu ji zvládne každý, kdo s vařením teprve začíná.

Recept na sekanou krok za krokem 

1) Připravíme si následující suroviny, které vyjdou na 6 porcí. 

Budeme potřebovat 1 kg kvalitního mletého masa, 2 vejce, 2 rohlíky, 1 větší cibuli, 3 - 4 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, majoránku a kmín. Podle potřeby mléko, olej a strouhanku. Do hrnečku si připravíme také studenou vodu na pomazání a podlévání. 

2) Rohlíky nakrájíme na kostičky.

3) Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. 

4) Rohlíkové kostičky vsypeme do mísy, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. 

5) Mleté maso dáme do mísy (půl na půl hovězí a vepřové) a promícháme s nasáknutým pečivem. 

6) K masu přidáme celá vejce, cibuli osmahnutou na troše oleje, prolisovaný česnek a veškeré koření. 

Kořením nešetříme, masa je opravdu hodně a lepší je okořenit jej více. Směs dobře promícháme. 

7) K masové směsi přisypeme strouhanku tak, aby směs dostatečně zahustila a my ji mohli na pekáčku tvarovat. 

8) Nakonec směs hněteme za pomoci rukou (alespoň 5 minut), aby byla kompaktní. 

9) Pekáček vymažeme olejem a ze směsi utvoříme šišku, kterou pomažeme studenou vodou. 

10) Sekanou před pečením posypeme celým kmínem. 

11) Troubu předehřejeme na 200 °C a sekanou asi 10 minut zapékáme, aby se zatáhl povrch.

Poté teplotu snížíme na 150 °C a pečeme asi 45 minut za občasného podlévání a přelévání výpekem. Povrch sekané nám krásně zezlatoví. 

12) Upečenou sekanou nakrájíme na hrubé plátky a podáváme jako hlavní chod s bramborovou kaší.

Za studena ji můžeme podávat s čerstvým chlebem a sterilovanou okurkou. 

Sekaná a finanční náročnost 

Mleté maso nás vyjde zhruba na 100 Kč, mléko 5 Kč, rohlík se strouhankou 7 Kč, vejce 7 Kč, cibule s česnekem 5 Kč a koření na 5 Kč. Sekaná nás tak bude stát okolo 130 Kč (6 porcí)

Článek se mi líbí (Článek se líbí 6 lidem)
Michy autor článku:

Recept na sekanou krok za krokem

Recepty: 2841

Fotografie článku: Recept na sekanou krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na sekanou krok za krokem

Celkový počet komentářů: 1
  • sekaná zlatunka 14.11.2015 11:23:11

    Já přidávám ještě trochu špeku který pomelu s masem a smetanu a je to moc dobré špek tomu dává chuť a smetana to celé zjemní.Recept mám od tchána který byl vynikající kuchař,takže to je takový rodinný recept.

Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Recept na sekanou krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Běhání jako sport, zábava i relax

    Běhání jako sport, zábava i relax

    Hned z jara je potkáváme všude - na silnicích, na lesních a polních cestách. Nepotřebují ke své vášni žádný nástroj ani pomůcku. Ano, jsou to běžci. Běh je u nás hned po cyklistice druhým nejoblíbenějším sportem. Prodlužuje délku života, snižuje vysoký krevní tlak, nadváhu, posiluje celkovou kondici, imunitu a paměť a zmírňuje deprese. Více než polovina běžců se svojí zálibě věnuje 2 - 3x týdně a mluvíme-li o zálibě, není to vždy tak zcela přesné - často začínáme běhat kvůli nedostatku pohybu a hlavně pro potřebu zhubnout. Častěji potkáváme na provizorních běžeckých trasách ženy.

  • Letní průjmy - čemu se na dovolené vyhnout?

    Letní průjmy - čemu se na dovolené vyhnout?

    Průjmové onemocnění je jednou z nejčastějších letních zdravotních komplikací. Může se týkat cestovatelů do zahraničních zemí (zejména mimoevropských), ale není ojedinělé ani na cestách po naší republice a výjimečně i po vlastním grilování doma na zahradě. Letní teploty jsou pro mnohé z nás sice příjemné, ale nahrávají také množení bakterií zejména v potravinách, ale také třeba i ve vodě.




přidat nový recept