Recept na plněné ořechy krok za krokem
1) Na kakaové těsto si připravíme máslo, hladkou mouku a mleté vlašské ořechy (vše po 140 g), dále 70 g moučkového cukru, 1/2 balíček vanilkového cukru a 2 lžíce kakaa.
2) Ze změklého másla a ostatních surovin vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do folie a necháme v lednici hodinu odležet.
3) Připravíme si formičky na ořechy. Z těsta uždibujeme malé kousky, které do formiček pomocí prstů natlačíme.
Do každého ořechu uděláme prstem důlek, vznikne nám tak prostor pro plnění.
Formičky přeneseme na plech a dáme péct do trouby vyhřáté na 175 °C. Menší ořechy pečeme 7 minut, větší asi 10 minut, záleží na velikosti formiček.
4) Mezitím si připravíme náplň, na kterou budeme potřebovat 2 ks vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 80 g třtinového cukru, 40 g moučkového cukru a 250 g másla. Pro chuť nezapomeneme na rum či rumové aroma.
5) Do hrnečku rozklepneme celá vejce, přidáme třtinový a vanilkový cukr. Za stálého šlehání ve vodní lázni připravíme hustou cukrovou směs.
Mícháme na plotně asi 20 - 30 minut. Tento čas se nám opravdu vyplatí.
6) V míse ušleháme změklé máslo s moučkovým cukrem.
Po částech zašleháváme cukrovou směs, až nám vznikne hladký krém, který dochutíme rumem, budou stačit 2 lžíce. Tento krém má výhodu v trvanlivosti, protože nepoužíváme syrová vejce.
7) Upečené ořechy vyklopíme z formiček, stačí klepnout okrajem formičky o podložku.
8) Půlku ořechu vždy pomažeme krémem a přiklopíme druhou půlkou. Jemně zmáčkneme k sobě.
Takto naplníme všechny vánoční ořechy.
9) Vánoční plněné ořechy podáváme s ostatním vánočním cukrovím. Nepotřebují dlouho odležet, jsou hned křehké.