Recept na velikonočního beránka krok za krokem

Beránek k velikonočním svátkům neodmyslitelně patří. S pečením vám pomůžeme krok za krokem. Tenhle je biskupský s kandovaným ovocem a čokoládou.

Beránek - sváteční velikonoční dobrota

Velikonoční beránek patří mezi nejoblíbenější symboly Velikonoc. Peče se ze sladkého těsta a existuje nespočet druhů. Klasický biskupský beránek, piškotový, makový, tvarohový, kokosový, s čokoládovou polevou apod.

Recept na velikonočního beránka krok za krokem

1) Na biskupského velikonočního beránka si připravíme následující suroviny: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce a 1/2 hrnku mléka.

Dále budeme potřebovat bio citron, 1 lžíci kandované pomerančové kůry, 1 lžíci míchaného kandovaného ovoce, 1 lžíci sušených brusinek a 2 řady hořké čokolády.

2) Do mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a pečlivě promícháme, přidáme cukr a nastrouhanou citronovou kůru z půlky citronu.

3) Mléko vlijeme do misky a společně s rozklepnutými vajíčky prošleháme.

Vyzkoušejte také recept na velikonoční mazanec

 

4) Vaječnou směs vlijeme do misky s moukou a dobře promícháme, vznikne nám hladké těsto na beránka.

5) Do těsta přisypeme kandované ovoce, překrájené brusinky a rozdrcenou čokoládu. Znovu dobře promícháme.

Vyzkoušejte také recept na velikonoční nádivku s kopřivami

 

5) Formu na beránka důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.

5) Těsto nalijeme do hlubší formy a následně přikryjeme. Formu položíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C.

Velikonočního beránka pečeme zhruba 35 - 45 minut, záleží na velikosti formy. Já pekla v menší formě, takže stačilo 35 minut a z těsta vyšli 2 menší beránci.

6) Upečeného beránka vyjmeme z trouby, položíme na podložku a přikryjeme vlhkou utěrkou. Necháme chladnout. Díky této fintě nám půjde lépe vyklopit, pak už stačí jen lehce formou zatřást.

Beránka před úplným vychladnutím nestavíme, mohl by se nám rozlomit. Poté už stačí jen dozdobit. Můžeme pocukrovat, přidat mašličku ze stužky a pomocí rozinek a bílku přilepit očka.

7) Velikonočního beránka pečeme nejdříve v sobotu večer, aby nám do pondělí vydržel pěkně čerstvý.

Beránek podle tohoto fotoreceptu je nenáročný na přípravu a suroviny nás vyjdou zhruba na 55 Kč.

Článek se mi líbí (Článek se líbí 7 lidem)
Michy autor článku:

Recept na velikonočního beránka krok za krokem

Recepty: 2876

Fotografie článku: Recept na velikonočního beránka krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na velikonočního beránka krok za krokem

Celkový počet komentářů: 6
  • Komentář k článku Recept na velikonočního beránka krok za krokem Sabu 28.03.2016 20:56:20

    nechybí tam tuk|??? znám podobný,ale ne mléko, ale smettana ke šlehání

  • Formy Isabela 19.04.2015 15:45:50

    Hezký den, zajímalo by mě, zda pečete na Velikonoce kromě beránka ještě něco speciálního? Já jsem teď objevila (sice to letos už nestihnu, ale příští rok se také hodí) krásnou formu na zajíčky a vajíčka. Koukněte zde: http://www.utc.cz/cs/forma-sil ikonvelikonocni-zajicvajicko6k skremova/342032p/. Co na ně říkáte? :)

  • jaké hrnky Hrnčíř 20.04.2014 18:47:09

    Dobrý den, budu vypadat asi hloupě, ale není mi jasné, jak velké hrnky se používají na tento recept. Půllitřák asi bude moc, tak tipuju hrnek o obsahu 0,25 litru.. Děkuji za vysvětlení. Přeji hezké Velikonoce

  • vejce bela 19.04.2014 17:23:26

    Předpokládám, že tam mmají být 4 vejce, které jsou na obrázku. U použitých surovin není jejich počet uveden.

Celkový počet komentářů: 6
Celkem záznamů: 6
Přidat příspěvek k článku Recept na velikonočního beránka krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Pozor, angína nám hrozí i v létě!

    Je možné si i v těchto parných letních dnech přivodit angínu? Bohužel je, a to velice jednoduše. Snadno to přeženeme se zmrzlinou nebo ledovými nápoji, příliš se vystavujeme chladící klimatizaci, zůstaneme příliš dlouho v mokrých plavkách a nakonec, zrádné výkyvy počasí. To všechno jsou důvody, proč se jednoho letního rána vzbudíme s nepříjemně známou bolestí v krku.

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.




přidat nový recept