Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

Recept na klasickou zelňačku, ve které nechybí klobása, uzené maso a mletá paprika. Polévka, která skvěle zahřeje i zasytí. Podle podrobného fotopostupu ji zvládne každý.

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

1) Příprava surovin.

Na zelňačku budeme potřebovat 500 g kyselého zelí, 2 - 3 brambory, 1 větší cibuli, 1 pikantní klobásu, kousek uzeného masa, 2 l vody, sůl a koření (celý barevný pepř, bobkový list, mletou sladkou papriku a celý kmín). Na zahuštění budeme potřebovat jíšku připravenou z kousku másla a hladké mouky, případne použijeme jíšku hotovou. 

Zelňačka s klobásou

2) Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. 

Zelňačka s klobásou

3) Zelí překrájíme. 

Zelňačka s klobásou

4) Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. 

Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme. 

Zelňačka s klobásou

5) Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. 

Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme. 

Zelňačka s klobásou

6) Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. 

Zelňačka s klobásou

7) Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. 

Zelňačka s klobásou

8) Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní.

Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká!

Zelňačka s klobásou

9) Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. 

Zelňačka s klobásou

10) Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme. 

Zelňačka s klobásou

11) Zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. 

Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí. 

Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou a finanční náročnost

Za zelí, cibuli, brambory, veškeré koření a jíšku si započítáme cca 40 Kč. Větší dobrá klobása nás vyjde asi na 25 Kč, kousek uzeného na 30 Kč. Hrnec zelňačky (zhruba 6 porcí) nás bude stát 95 Kč. 

Článek se mi líbí (Článek se líbí 9 lidem)
Michy autor článku:

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

Recepty: 2818

Fotografie článku: Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

Recepty ke článku


Komentáře k článku Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

Celkový počet komentářů: 11
  • ? Tom 01.05.2016 12:09:31

    Dělat polévku ve třech hrncích je úchylárna, paní autorko!!!

  • Stačí 1 hrnec :) Petra 10.02.2016 14:11:21

    Chuťově určitě moc dobrá, o tom žádná :) Ale přijde mi zbytečné používat na to 3 hrnce. Zvolila bych jiný postup, který na chuti neubere - cibuli s masem (klobása, uzené..) osmahnout v hrnci, přidat červenou papriku a brambory na kostičky, zalít vodou/vývarem. Až jsou brambory měkké, tak přidat zelí-dávám i s nálevem.

  • různé postupy Anna 16.02.2016 11:09:20

    Každý má "svůj " recept na zelňačku. Já jí vařím podle letitého rodinného receptu. Uzené vařím se zelím (i s nálevem a kořením). Zvlášť si udělám cibuli, nakrájenou klobásu (aby se rozvoněla), přidám papriku a přidám do zelí. Zahustím jíškou a nakonec uvařené brambory i s vývarem. Povařím, aby se chutě pěkně promísily a až na talíři přidávám kysanou smetanu. Pokud se nechá zelňačka rozležet do druhého dne, to je teprve pochoutka.

  • Stačí 1 hrnec :) Petra 10.02.2016 14:09:44

    Chuťově určitě moc dobrá, o tom žádná :) Ale přijde mi zbytečné používat na to 3 hrnce. Zvolila bych jiný postup, který na chuti neubere - cibuli s masem (klobása, uzené..) osmahnout v hrnci, přidat červenou papriku a brambory na kostičky, zalít vodou/vývarem. Až jsou brambory měkké, tak přidat zelí-dávám i s nálevem.

  • Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem Fogy 07.02.2016 09:44:05

    Po vyzkoušení tohoto receptu, musím konstatovat, že se jedná o jedno z překvapivě chutných a sytých pokrmů, které jsem si vyzkoušel. Jsem ve vaření úplný začátečník, ale recepty od paní Michy, mne zatím velmi inspirovaly, a pokud je nepoužiji tak si je alespoň rád čtu. Tímto příspěvkem jí chci i velmi poděkovat. Fogy

Celkový počet komentářů: 11
Celkem záznamů: 11
Přidat příspěvek k článku Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma - příznaky, léčba a prevence

    Senná rýma je pylová alergie. Jde o stav, kdy imunitní systém přehnaně reaguje na některé neškodné podněty, např. pylová zrna, prach, roztoče, zvířecí srst či některé potraviny.

  • Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora - zdravá i život ohrožující zelenina

    Rebarbora je zelenina více tváří - je velmi zdravá a nebezpečná zároveň. Proto je její správná příprava tak důležitá. Teprve když správně zacházíte s kyselinou šťavelovou, kterou rebarbora obsahuje, dokáže vaše tělo využít obsažené zdraví prospěšné látky. Sezóna rebarbory je krátká, proto bychom se právě v těchto dnech měli vrhnout na její nákup či sklizeň.




přidat nový recept