Římský hrnec - vaříme s vitamíny

Základem, jak začít zdravě jíst, je začít zdravě vařit. Jednou z mnoha možností je začít vařit a péct v páře. Pokud však nechcete investovat peníze do drahých parních hrnců, které pak musíte složitě umývat a čistit, je pro vás římský hrnec to pravé. Pokrmy připravené v římském hrnci získají nenapodobitelnou chuť a zelenina neztratí barvu.

Co vlastně římský hrnec je a jak vypadá?

Římský hrnec je nádoba tvaru klasického nebo podobného tvaru plechovému pekáči. Je vyrobena z neglazované keramiky. Tedy vlastně jen z hlíny. Hlína ale musí mít schopnost nasáknout vodu. Hrnec má vždy samostatné dno a víko, které by do sebe měly zapadat.

Fakta - jak se hrnec používá

Již staří Římané ovládali techniku vaření a pečení v hliněných nádobách. Naše doba nikdy zcela nedokázala nahradit vaření a pečení v hliněných nádobách z hlediska čistoty chuti a uchování výživných látek. Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní. Když se hrnec ponoří do vody, póry nasáknou vodou, která z hrnce během pečení a vaření uniká v podobě páry, čímž zajišťuje pokrmu vlhkost na provaření. Jídlo se tak nepřipálí a zároveň se každé jídlo podaří. Namočení nádoby neutralizuje veškeré vůně, které do hrnce póry nasákly během předchozího vaření. Navíc vaření v páře nevyžaduje vysoké teploty a není třeba do pokrmů přidávat tuk. Jídlo se tak udělá bez přebytečný tuků, není zbytečně kalorické a obsah vitamínů a dalších živin se zachovává. Při tom však pokrm zůstává aromatický a šťavnatý, protože se dusí ve vlastní šťávě. Nejvhodnější je římský hrnec pro přípravu dušené zeleniny s masem (drůbežím, rybím, hovězím, vepřovým atd.), ale i bez něj. Současně s hlavním jídlem můžeme dusit i přílohu (brambory či rýži). V římském hrnci však lze připravovat prakticky cokoli, od polévek až po moučníky. Římský hrnec je vhodný pro všechny, kteří trpí žlučníkovým onemocněním, jsou na redukčních dietách nebo jen snaží žít zdravě. Použití hrnce je v podstatě jednoduché. Nesmíme však zapomenout na několik pravidel a postupů, aby nám hrnec během přípravy neprasknul:
  • hrnec musíme VŽDY před použitím namočit minimálně na 15 minut do vlažné vody, čím déle je ponořen, tím lépe. Hrnec ponoříme celý a také dovnitř nalijeme vodu. Nezapomeneme namočit i víko, pokud víme, že jej budeme potřebovat. Pokud bychom tak neučinili, hrnec by v troubě prasknul,
  • vložíme do hrnce všechny přísady připravovaného pokrmu a přiklopíme víkem,
  • hrnec VŽDY vkládáme do studené trouby! Teplotu zvyšujeme během pečení postupně až k nejvyšší požadovné teplotě. Nejvhodnější je horkovzdušná trouba,
  • při pečení v hrnci pokrmy v hrnci nikdy nepodléváme studenou vodou, nejdřív ji ohřejeme,
  • pekáč s hotovým jídlem pokládáme vždy na utěrku nebo na podložkku pod hrnce,
  • omytý hrnec ukládáme na vzdušné místo a nepřikrýváme jej víkem,
  • nádobu omýváme pouze horkou vodou s trochou soli, popř. octa, za pomoci měkkého kartáčku,
  • hrnec nikdy nestavíme na horkou plotnu elektrického sporáku nebo na plynový hořák, hrnec patří pouze do studené trouby.

Nevýhody

Mezi velké nevýhody patří, že jakákoliv náhlá změna teploty může způsobit, že hrnec praskne. Do studené nádoby tedy patří studená voda, do horké nádoby v troubě patří pouze horká voda. Pokud si tedy nedáte pozor, můžete o hrnec velmi rychle přijít. Další velkou nevýhoou je, že doba vaření a pečení se prodlužuje až o 25 minut. Pokud si ale přípravu dobře naplánujete, není co řešit.

Výhody

Mezi jasné výhody patří uchování vitamínů a živin při tepelné úpravě a vaření bez použití tuku. Další výhodou je vaření v jednom hrnci. Takže stačí suroviny připravit, dát do připraveného hrnce, šup do studené trouby. Zbytek prací opadá. Dále není třeba špinit další nádobí na servírování. Hotový pokrm můžeme servírovat přímo z hrnce. Napište nám své zkušenosti a vychytávky s římským hrncem! Foto:Profimedia.cz
Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
Petr Král autor článku:

Římský hrnec - vaříme s vitamíny

Recepty: 527

Fotografie článku: Římský hrnec - vaříme s vitamíny

Komentáře k článku Římský hrnec - vaříme s vitamíny

Celkový počet komentářů: 18
  • glazura Terez 05.06.2012 12:42:17

    dotaz na římský hrnec uvnitř s glazurou mě taky zajímá. vždy jsem římský hrnec chtěla a ted jej dostala od známého, ale obávám se, že s tou glazurou uvnitř je to pouze kutchan z hlíny.

  • Římský hrnec frantiskarihakova 04.02.2012 23:00:38

    Pekla jsem v něm poprvé-vepřová žebírka,to byla mnamka,nic se tomu nedalo vytknout,štavnate,chutově výborné.Římský hrnec je bezkonkureční,jsem nadšená výsledkem.

  • Smazáno z důvodu vulgárního obsahu. šmajdalf 05.01.2012 12:17:10

    Smazáno z důvodu vulgárního obsahu.

  • kurka alena 29.03.2009 15:44:51

    jak udelat kurku u kurete v rimskym hrnci

    • Re: kurka Dan 19.03.2011 18:32:24

      Až je kuře měkké, tak to chce do rozpáleného římského hrnce nalít studenou vodu a asi po 30 minutách se krusta udělá. Vyzkoušela to moje dcera, od narození blondýna.

      • Re: Re: kurka Janai 04.04.2011 22:27:40

        Zajímavé, hrnec ještě drží pohromadě? Podle všech rad římskému hrnci vadí rychlé změny teploty a praská, osobně radu blondýny nevyslyším, mám svůj římský hrnec ráda, Dane.

    • Re: kurka Žblabulka 28.10.2009 22:01:12

      Jestliže chci udělat kůrčičku na kuřeti, na posledních 15min pečení, kdy je už kuře vlastně hotové sundám vrchní díl a zvýším teplotu pečení. :)

  • Římský hrnec Tomáše 04.01.2010 10:55:49

    S římským hrncem jsem velice spokojen.Bez tuku,bez vody je jídlo šťavnaté a dobré. Rozbil se mi a mám problém ho koupit. Kde koupit kvalitní římský hrnec?Měl jsem ho přímo z Itálie.Kde ho teď u nás seženu? Prosím můžete mi poradit? Děkuji Tomáš.

  • Re: Římský hrnec alis 24.01.2010 17:28:37

    Zdravím Tomáši,podle mého názoru ho seženete v každém obchodě,kde prodávají domácí potřeby a nádobí-co třeba Makro-Globus-Ikea.Já ho mám z Makra asi 4 roky a nemohu si ho vynachválit-je to super věc,ale špatně skladná.

    • Re: Římský hrnec alis.c 29.01.2010 20:43:11

      Zdravím,je to super nádobí-stojí za to ho koupit.Žádná kontrola masa jestli je dost podlité,jestli se nepálí apod.Sice je velmi neskladný,zabere moc místa,ale jídla nemají chybu.

  • rozdíl v ceně římského hrnce a parního hrnce je cca 50 Kč, oba stojí +/- 1000,-, takže argument o "drahých" parních hrncích je IMHO irelevantní

  • jak vyčistit cejnek 01.09.2009 10:39:15

    mám hrnec flekatý,jak se dá vyčistit

  • Zakoupila jsem si římský hrnec, ale uvnitř má spodní díl glazuru. Je vaření v takovém hrnci stejné, jako v tom bez glazury (čistě hliněném)? Díky!

  • hrnec

  • Celkový počet komentářů: 18
    Celkem záznamů: 18
    Přidat příspěvek k článku Římský hrnec - vaříme s vitamíny
    * Povinné pole

    Píšeme jinde




    přidat nový recept