Jak je však dobře nakoupit, jak s nimi dál správně nakládat nebo jak lze vejce nadlouho uskladnit? Nabízím několik rad, které využívaly už naše babičky. Možná se ujmou i dnes.
Uchovávání vajec
Čerstvá vejce ukládáme v suchu a chladu, při stejnoměrné teplotě. Přenášením z chladna do tepla nebo naopak skořápky vlhnou a stávají se dobrou půdou pro bakterie. Na krátkou dobu vejce ukládáme na stojánek špičkou dolů, aby mohla dýchat. Občas je převracíme, aby se žloutek neusadil na jedné straně. Na delší dobu se vejce doma nakládají.
Nakládání vajec
Nejlepší k nakládání jsou vejce snesená od března do května a pak ke konci srpna až do poloviny září. Vejce musí být čistá, čerstvá, bez porušených skořápek. Předem je nemyjeme, abychom neporušili jemnou bílkovinnou vrstvu, která chrání vejce zvenčí.
Do vápna
Na jednu pětilitrovou láhev použijeme 300g vápna.
Kusové vápno dáme do starého hrnce a za stálého míchání dlouhou tyčkou ho poléváme studenou vodou. Vyhašené vápno - bílou kaši - dáme na dno nádoby (asi 3 cm) a stavíme na ně špičkou dolů vejce. Vejce takto vrstvíme až do plné nádoby. Zbytek vápna rozmícháme s vodou, necháme ustát a touto zakalenou vodu sklenici dolijeme tak, aby vejce přesahovala asi o 5 cm.
Do vodního skla
Vodní sklo je husté, nepatrně nazelenalé nebo nažloutlé a bez zápachu. Jde o křemičitan sodný nebo draselný. Vodní sklo dobře ucpává póry ve vaječných skořápkách a izoluje jedno vejce od druhého. Když se náhodou jedno kazí, nevyteče a nezpůsobí zkažení ostatních vajec. Vejce nakládáme opět do pětilitrových nádob - sklenic nebo hrnců a upevňujeme je dřevěnou dýhou. Sklenice uzavíráme mastným papírem nebo pergamenem. Roztok snadno vysychá, rosoluje a tuhne, proto jej doléváme vodou.
Do pětilitrové sklenice se vejde podle velikosti max.46 vajec. Ředění roztoku je 1:9, tedy na jeden díl vodního skla devět dílů vody.
Do konzervačních prostředků
Do hotových konzervačních prostředků, které se prodávají v obchodech, nakládáme vejce jen tehdy, máme-li záruku, že jsou čerstvá. Při nakládání se řídíme návodem na obalu.
A nakonec ještě několik rad před použitím vajec
Mnohokrát zajdeme do obchodu, chceme zakoupit vejce, ale obáváme se, že nevybereme ta správná a čerstvá. Obvykle by měla stačit pravidelně prováděná hygienická kontrola ještě před uvedením vajec na trh pro spotřebitele. Ale je možné, že ode dne nákupu již uběhla delší doba a my chceme vejce upotřebit.
Čerstvá vejce
Mají hustý rosolovitý bílek a tuhý stejnoměrně zbarvený žloutek. Při nákupu zohledňujeme čistotu vajec a to, aby při prosvícení bylo jasné, beze skvrny.
Plesnivé nebo nasazené vejce
Takové vejce poznáme prosvícením - má tmavé skvrny. "Kloktá-li" vejce, tedy má-li pohyblivý žloutek, je obvykle staré. Vyschlé starší vejce "plave" ve vodě, nepadá ke dnu. Zapařená poznáme po rozklepnutí.
Velikost vajec
Velikost vajec není nijak důležitá, protože nejcennější součástí vajec je právě žloutek, který je u všech vajec téměř stejně velký.
Sušená vejce
Taková vejce jsou v podobě jemného žlutého prášku. Snadno přijímají vlhkost, a proto je musíme uskladňovat v těsně uzavřené sklenici na tmavém chladném místě. Pozor - snadno žluknou.
Foto:
Profimedia.cz