Není snad rozšířenějšího svatebního zvyku, než je pečení koláčků. Jaké jsou obecné zvyklosti při přípravě tohoto jedinečného cukroví?
Svatební koláčky přezdívané zvací se pečou asi 3 týdny před obřadem a rozvážejí se těm, které si přejeme mít na svatbě. Ke koláčkům zároveň přidáme i osobní pozvání ke svatebnímu stolu.
Klasické svatební koláčky určené pro vzdálenější příbuzenstvo a známé, které ovšem nebudeme na svatbu zvát, se rozvážejí asi týden před obřadem. Tento zvyk ovšem není nijak zavazující a záleží na každém, jak pečení koláčků pojme. Kompromisem může být připravit koláčky 14 dní předem pro zvané hosty i pro nezvané. Svatební koláčky ale také bývají součástí hostiny a pokud jich máme dost, můžeme je přidat i do svatebních výslužek, které si hosté odnášejí po svatební hostině. Počítejme tedy s dostatečným množstvím koláčků též na samotný svatební den a nechejme je do té doby v mrazáku. Po rozmražení chutnají téměř jako právě upečené.
V dostatečném předstihu před svatbou obejděme cukrárny a nechejme si udělat zkušební dávku koláčků. Alespoň si ověříme, kde nejlépe vyhoví našim požadavkům na kulaté nebo vázané koláčky, kde nešetří náplní a podobně. Ověřme si cenu koláčků za kilogram a kolik koláčků se do kilogramu vejde. Ceny se pohybují většinou okolo 2 korun za koláček, případně od 200 korun za kilogram. Pokud máme možnost, můžeme oslovit i cukrářské učiliště poblíž našeho bydliště, koláčky zpravidla bývají levnější a pod dohledem cukrářských mistrů možná mnohdy i poctivější.
Receptů kolují desítky a je jen na nás, zda se rozhodneme pro nekynuté těsto, kynuté koláčky nebo pro koláčky z nekynutého kvasnicového těsta. Nevyplatí se šetřit na surovinách, kam má přijít máslo, tam skutečně dejme máslo. Doporučujeme vyzkoušet více receptur a pokaždé nechat několik dní pár koláčků ve vzduchotěsné dóze nebo naopak zabalené v papírovém sáčku či plně na vzduchu a po pár dnech je ochutnat, abychom věděli, jak si poradit s jejich skladováním, než je budeme rozvážet.
Pečení koláčků by se měla zhostit nejlépe maminka nevěsty, ale může se sejít i parta kamarádek a sousedek, práce jde pak rychle od ruky. Samozřejmostí by měly být alespoň 3 druhy náplní. Existuje řada pověr o pečení koláčků nevěstou a každý se zde v podstatě může najít. Jeden z mýtů tvrdí, že pokud nevěsta sama peče či jen pomáhá, přináší to do manželství nouzi a bude mít uplakané děti. Mírnější verze dovoluje nevěstě alespoň vstoupit do kuchyně a hodit za sebe kousek těsta, čímž si zajistí plodné manželství. Podle jiné tradice má nevěsta se svou matkou sama koláčky upéct, aby prokázala, že je šikovnou hospodyní. Záleží tedy jen na vás, k jaké pověře se přikloníte.
Do jednoho svatebního košíčku počítejme zhruba s 15 - 20 koláčky, další se jistě budou hodit pro kolegy do práce, ty můžeme přinést vyskládané na tácech. Zatím méně rozšířenou variantou je předávání koláčků v ozdobném celofánovém sáčku.
Pro svobodné kamarády a kamarádky připravme takzvané rohové koláče. Bývají zpravidla větší, svázané a čtyřhrané, v každém cípu má být jiný druh náplně. Posilnit by se jimi měl každý, kdo se touží do roka oženit či vdát.
Foto: Pixmac.czautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena