Úpravy nejen čerstvého špenátu

Známá listová zelenina má u mnoha lidí "trhlinu" v oblíbenosti. Ale zkusme zapomenout na školní jídelnu a vyzkoušet pár úprav a receptů. Možná ani nepoznáte, že je právě špenát základem pokrmu.

Čerstvý nebo mražený špenát?

Příprava dušeného špenátu je známá i méně zkušeným kuchařkám. Pojďme si i přesto uvést základní recept na jeho přípravu.

Dušený špenát z mraženého špenátového protlaku

Na klasickou úpravu špenátu je potřeba jen málo ingrediencí. Máslo nebo olivový olej (asi 2 lžíce), cibule, trochu hladké mouky, zhruba 500g mraženého špenátového protlaku, 1dl polotučného mléka nebo smetany, pár stroužků česneku, zeleninový bujón a sůl.

Špenátový protlak necháme mírně rozmrazit a rozkrájíme na kostky. Na rozpuštěném másle nebo olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme asi lžíci hladké mouky a připravíme si světlou jíšku.Vmícháme kostky špenátového protlaku. Když se špenát rozpustí, přilijeme mléko (lépe smetanu) a přidáme kostku bujónu. Pro chuť doplníme o česnek utřený s trochou soli. Dusíme, dokud nám špenát nezhoustne. Pro zjemnění dušeného špenátu vmícháme rozšlehaný žloutek, někdo používá celé vejce.

Dušený špenát z čerstvých špenátových listů

Tolik známý dušený špenát můžeme připravit i z čerstvé zeleniny. Špenát propláchneme, zbavíme stonků a listy krátce spaříme v menším množství osolené vody. Scedíme a nasekáme na jemné kousky. Pokud chceme špenát jemnější, můžeme spařené listy rozmixovat. Další postup je stejný jako při použití špenátového protlaku.

Dochucování dušeného špenátu

Podušený špenát, který podáváme jako hlavní chod nejčastěji s vařenými brambory a natvrdo uvařeným vejcem nebo volským okem, je možné použít i jako náplň do palačinek připravených naslano, jako přílohu k masovým pokrmům apod. Kromě přidání česneku k dochucení, můžeme špenát doplnit mletým bílým pepřem, kostkou bylinkového bujónu, špetkou muškátového oříšku a jiným kořením.

Úprava čerstvých špenátových listů

Očištěné špenátové listy bez stonků po spaření a scezení můžeme hrubě nakrájet a podávat jako přílohu, kdy je přeléváme rozpuštěným máslem. Posypaný některým z italských sýrů chutná báječně. Nasekané špenátové listy lze promíchat také s bylinkovým dresinkem, ochuceným jogurtem nebo jen kořením a prolisovaným česnekem.

Jak do pokrmu "ukrýt" špenát

Tento druh zeleniny není na předních místech v žebříčku vyhledávaných potravin, značná část populace si díky "nepovedeným" úpravám vypěstovala ke špenátu přirozený odpor. Možná i vy doma bojujete s partnerovou nenávistí k čemusi "zelenému". Smiřte se s faktem, že dušený špenát do něj prostě nedostanete.

Fintou, jak pár špenátových lístků do jídla ukrýt, mohou být zapékané pokrmy. Zeleninové nákypy s vejcem, strouhaným sýrem, někdy se šunkou, kousky kuřecího či klobáskou - a k tomu spařený a nahrubo nasekaný špenát, který zlehka vmícháme do směsi před pečením. Pokud se partnerovi přece jen nebude něco zdát, prostě jste vyzkoušela jiné čerstvé bylinky. Zaručeně nebude dál zkoumat původ zvláštních lístků, zvlášť když se vám podaří nákyp dobře ochutit. 

Foto: Profimedia

Článek se mi líbí (Článek se líbí 2 lidem)
Michy autor článku:

Úpravy nejen čerstvého špenátu

Recepty: 2496

Fotografie článku: Úpravy nejen čerstvého špenátu

Komentáře k článku Úpravy nejen čerstvého špenátu

Celkový počet komentářů: 1
Celkový počet komentářů: 1
Celkem záznamů: 1
Přidat příspěvek k článku Úpravy nejen čerstvého špenátu
* Povinné pole

Soutěž o sexy kuchařku s recepty od známých šéfkuchařů

Píšeme jinde

  • Vytěžte z nasbíraných bezových květů maximum!

    Vytěžte z nasbíraných bezových květů maximum!

    Kamkoliv se podíváme, všude samý bez. A ta vůně! A protože právě nastaly dny, kdy začal bez kvést, poradíme vám spoustu dobrot, které se z něj dají připravit. Od bezového sirupu, čaje, marmelády až po přírodní kosmetické přípravky. Vždyť recepty na bezovou šťávu existovaly již ve starověkém Římě.

  • Běhání - jak začít a už nepřestat

    Běhání - jak začít a už nepřestat

    Běh je moderní sport (i když rozhodně ne nový) a jako takový má své příznivce i odpůrce. Na běhání si lze vypěstovat návyk. Možná to zní zvláštně, ale je to tak. A rozhodně je to dobrý způsob, jak si tuto aerobní aktivitu zamilovat. Může to však trvat třeba i tři dlouhé měsíce odříkání, přemlouvání sama sebe a pochopitelně i tři měsíce dřiny.




přidat nový recept