Vaječný likér

Vánoce jsou pastvou pro oči, duši i mlsný jazyk. A mlsat lze nejen vánoční cukroví, vánočku či salát a kapra, ale třeba i chutné sladké nápoje, které k vánočním dnům patří.

Sladké likéry

Mezi nejznámější likér u nás patří vaječný koňak, kupovaný nebo připravovaný doma. Většina z nás o Vánocích tomuto sladkému pokušení neodolá. Existuje více druhů likérů s mnoha příchutěmi. Mezi oblíbené patří čokoládový, karamelový, kokosový, oříškový a další. Typický vánoční je likér z vajec- tedy známý a oblíbený vaječný likér.

Vaječný likér

Vyrábí se z vajec, mléka, kondenzovaného mléka, rumu, jiného lihového nápoje a cukru. Recept od receptu je jiný. Všechny mají však něco společné. Jsou oblíbenou pochoutkou pro dospělé, nejen o Vánocích, které se kvapem blíží, ale i v průběhu roku při jiných oslavách, Hodí se také do přípravy krémů, na plnění dortů a při přípravě různých sladkých pochoutek. Výtečně chutná například káva s vaječným likérem - ledová, klasická teplá, vaječným likérem můžeme přelít i zmrzlinový pohár pro dospělé.

V Americe připravují vaječný likér bez alkoholu, a tak ho mohou pít i děti. Do hotového likéru si pak podle chuti přidávají rum, sherry nebo whisky. Tato vaječná lahůdka nese název Egg nog a zde je recept.

Egg nog

4 žloutky, 6 polévkových lžic moučkového cukru, 2 rozčtvrcené muškátové oříšky, 1 smetana (12 %), 250 ml mléka.

Návod k přípravě:

Připravíme si dva kastrůlky. V jednou přivedeme k varu mléko, smetanu a muškátový oříšek. Ve druhém rozšleháme žloutky s cukrem, do toho přidáme horké mléko se smetanou a za stálého míchání zahříváme, dokud krém nezhoustne. Při míchání dáváme pozor, aby se nám krém nezačal vařit. Hotový krém opatrně přeléváme do čistých a suchých lahví a vychladíme. Pro dospělé pak podle chuti přidáme nějaký alkohol. (whisky, rum, sherry či jiný).

Česká příprava vaječného likéru

U nás v Čechách se připravuje vaječný koňak podobným způsobem, ovšem za použití alkoholu.

Domácí vaječný likér

8 žloutků, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 x kondenzované mléko (1salko a 1 tatra), 1 hrnek mléka 250 ml rumu

Příprava vaječného koňaku

Na kamna připravíme vodní lázeň (jeden hrnec s vodou a do něj druhý), do horního hrnce vlijeme mléko, tatru a promícháme. Přidáme žloutky s vanilkovým cukrem a ušleháme, zahříváme při nízké teplotě, nesmí se vařit! Šleháme do zhoustnutí. Takto připravený krém stáhneme z ohně, přidáme Salko, občas promícháme, dokud koňak zcela nevychladne. Do vychladlého krému přidáme rum a dobře promícháme. Skladujeme v čistých skleněných lahvích v chladu a suchu.

Foto: Profimedia

autor článku:

Vaječný likér

Recepty: 208

Fotografie článku: Vaječný likér

Komentáře k článku Vaječný likér

Celkový počet komentářů: 4
  • Ondřej 31.07.2011 19:36:20

    Nejelepší je, uplně jednoduše:250ml rumu a nalít do něj dvě salka, pořádně promíchat a je to..

  • uvařit

  • vaječný likér Šebková 06.12.2008 15:06:36

    Ten co uvádíte je dobrý, ale lepší je když místo rumu se dá líh konzumní 1,5 litru mléka (plnotučné napůl se smetanou), 50 dkg cukru, 2 - 3 vanilkové cukry a 12 žloutků. Dáme do hrnce, nejlepší je tefalový a ten dáme do hrnce s vodou a nahříváme za stálého míchání, nesmí se vařit, jinak by z toho byla sladká smažená vajíčka. Když začne hmota lehce tuhnout, odstavíme z plotny a vyndáme z hrnce s horkou vodou a ještě chvíli mícháme, pak už jen občas až je koňak studený. Pak ho ještě procedíme, aby tam ze žloutků nic nezůstala (blanky) a do studeného zamícháme líh. Dobrou chuť.

Celkový počet komentářů: 4
Celkem záznamů: 4
Přidat příspěvek k článku Vaječný likér
* Povinné pole

Píšeme jinde




přidat nový recept