Vaječný likér

Vánoce jsou pastvou pro oči, duši i mlsný jazyk. A mlsat lze nejen vánoční cukroví, vánočku či salát a kapra, ale třeba i chutné sladké nápoje, které k vánočním dnům patří.

Sladké likéry

Mezi nejznámější likér u nás patří vaječný koňak, kupovaný nebo připravovaný doma. Většina z nás o Vánocích tomuto sladkému pokušení neodolá. Existuje více druhů likérů s mnoha příchutěmi. Mezi oblíbené patří čokoládový, karamelový, kokosový, oříškový a další. Typický vánoční je likér z vajec- tedy známý a oblíbený vaječný likér.

Vaječný likér

Vyrábí se z vajec, mléka, kondenzovaného mléka, rumu, jiného lihového nápoje a cukru. Recept od receptu je jiný. Všechny mají však něco společné. Jsou oblíbenou pochoutkou pro dospělé, nejen o Vánocích, které se kvapem blíží, ale i v průběhu roku při jiných oslavách, Hodí se také do přípravy krémů, na plnění dortů a při přípravě různých sladkých pochoutek. Výtečně chutná například káva s vaječným likérem - ledová, klasická teplá, vaječným likérem můžeme přelít i zmrzlinový pohár pro dospělé.

V Americe připravují vaječný likér bez alkoholu, a tak ho mohou pít i děti. Do hotového likéru si pak podle chuti přidávají rum, sherry nebo whisky. Tato vaječná lahůdka nese název Egg nog a zde je recept.

Egg nog

4 žloutky, 6 polévkových lžic moučkového cukru, 2 rozčtvrcené muškátové oříšky, 1 smetana (12 %), 250 ml mléka.

Návod k přípravě:

Připravíme si dva kastrůlky. V jednou přivedeme k varu mléko, smetanu a muškátový oříšek. Ve druhém rozšleháme žloutky s cukrem, do toho přidáme horké mléko se smetanou a za stálého míchání zahříváme, dokud krém nezhoustne. Při míchání dáváme pozor, aby se nám krém nezačal vařit. Hotový krém opatrně přeléváme do čistých a suchých lahví a vychladíme. Pro dospělé pak podle chuti přidáme nějaký alkohol. (whisky, rum, sherry či jiný).

Česká příprava vaječného likéru

U nás v Čechách se připravuje vaječný koňak podobným způsobem, ovšem za použití alkoholu.

Domácí vaječný likér

8 žloutků, 2 balíčky vanilkového cukru, 2 x kondenzované mléko (1salko a 1 tatra), 1 hrnek mléka 250 ml rumu

Příprava vaječného koňaku

Na kamna připravíme vodní lázeň (jeden hrnec s vodou a do něj druhý), do horního hrnce vlijeme mléko, tatru a promícháme. Přidáme žloutky s vanilkovým cukrem a ušleháme, zahříváme při nízké teplotě, nesmí se vařit! Šleháme do zhoustnutí. Takto připravený krém stáhneme z ohně, přidáme Salko, občas promícháme, dokud koňak zcela nevychladne. Do vychladlého krému přidáme rum a dobře promícháme. Skladujeme v čistých skleněných lahvích v chladu a suchu.

Foto: Profimedia

autor článku:

Vaječný likér

Recepty: 208

Fotografie článku: Vaječný likér

Komentáře k článku Vaječný likér

Celkový počet komentářů: 4
  • Ondřej 31.07.2011 19:36:20

    Nejelepší je, uplně jednoduše:250ml rumu a nalít do něj dvě salka, pořádně promíchat a je to..

  • uvařit

  • vaječný likér Šebková 06.12.2008 15:06:36

    Ten co uvádíte je dobrý, ale lepší je když místo rumu se dá líh konzumní 1,5 litru mléka (plnotučné napůl se smetanou), 50 dkg cukru, 2 - 3 vanilkové cukry a 12 žloutků. Dáme do hrnce, nejlepší je tefalový a ten dáme do hrnce s vodou a nahříváme za stálého míchání, nesmí se vařit, jinak by z toho byla sladká smažená vajíčka. Když začne hmota lehce tuhnout, odstavíme z plotny a vyndáme z hrnce s horkou vodou a ještě chvíli mícháme, pak už jen občas až je koňak studený. Pak ho ještě procedíme, aby tam ze žloutků nic nezůstala (blanky) a do studeného zamícháme líh. Dobrou chuť.

Celkový počet komentářů: 4
Celkem záznamů: 4
Přidat příspěvek k článku Vaječný likér
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Jak překonat angínu bez antibiotik?

    Značně nepříjemné příznaky angíny známe všichni - bolest v krku, zejména při polykání, horečky, celková únava, bolesti svalů a kloubů. Angína je infekční zánětlivé onemocnění krčních mandlí a hrdla, tedy kořene jazyka a přilehlé části hltanu. Vzniká v důsledku oslabení imunity, zanesení tlustého střeva a přetížení lymfatického systému, zvláště pak slinivky.

  • Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Akné, nebo vřed? Karbunkl to je!

    Karbunkl carbunculos je velmi nepříjemné hnisavé onemocnění kůže. Vzniká splynutím minimálně dvou furunklů. Karbunkl je nebezpečnější, protože je větší, navíc může pronikat i do hlubších struktur kůže. Je to bolestivé zánětlivé onemocnění, projevuje se zarudnutím, otokem a někdy i teplotou.




přidat nový recept