Velikonoce v jídelníčku

Velikonoční svátky jsou za dveřmi, a tak si řekneme něco málo o tradicích, ale také o pokrmech, které na sváteční velikonoční stůl připravit.

Velikonoce ve zkratce den za dnem

Škaredá středa

Také sazometná nebo černá středa se vyznačuje tím, že by se během tohoto dne neměl nikdo mračit, znamenalo by to , že se bude mračit každou další středu po celý rok. Byla to středa, kdy se vymetaly komíny.

Zelený čtvrtek 

Ve čtvrtek před Velikonocemi by se mělo brzo vstát, omýt se čerstvou rosou, tím se člověk vyhne nemocem. Tradicí také je zamést dům před východem slunce a vynést odpadky na křižovatku, aby se domu vyhýbaly blechy.

Velký pátek

I předvelikonoční pátek si mohou lidé zajistit zdraví po celý další rok, a to důkladným umytím v potoce. Na Velký pátek se nesmí prát a pracovat na poli či na zahrádce.

Bílá sobota

Bílá sobota je dnem úklidu, velkého pečení (mazanců a beránků), pletení pomlázek a zdobení vajíček. Na pole lidé nosili křížky z ohořelých dřívek, aby si tím zajistili hojnou úrodu. Na Bílou sobotu se nesmí nic nikomu půjčovat, půjčená věc by se mohla očarovat.

Boží hod velikonoční 

V neděli před Velikonocemi probíhalo svěcení mazance, vajec, beránka či vína. Každý host pak z těchto pochutin dostal ochutnat. V některých krajích se ze vysvěceného jídla dalo trochu na zahradu či na pole, což zajišťovalo hojnost úrody. 

Velikonoční pondělí

Chození chlapců s pomlázkami z vrbových prutů zdobených stuhami k Velikonočnímu pondělí prostě patří. Na Velikonoční pondělí se po čtyřicetidenním půstu bohatě hoduje.

Vejce - symbol Velikonoc a nového života

Vejce jsou zásobárna bílkovin

Jedno vejce pokryje 15 % denní potřeby bílkovin. Bílek se skládá z vody, dusíku, kalia, chloru a vitamínů rozpustných ve vodě. Oproti tomu žloutek obsahuje velké množství sloučenin bílkovin, tuku, fosforu, minerálních látek a vitamínů. Vejce se po celém světě prodávají podle velikosti od S až do XL, podle jakosti od A do B.

Jak poznat čerstvé vejce

Poznat čerstvé vejce je velmi těžké. Ale lze použít jeden trik. Připravíme si solný roztok (10 g na 1 dl vody). Do tohoto roztoku ponoříme vejce, pokud klesne, je vejce čerstvé. Vejce, které ve vodě plave volně, může být až několik měsíců staré.

K velikonočním symbolům zákonitě patří

Kříž (jako symbol ukřižování Ježíše Krista), beránek (symbol Ježíše Krista jako oběti za spásu světa), zajíček (symbol přicházejícího jara), svíce (symbol vítězství Ježíše Krista nad smrtí), pomlázka (mužská část s ní chodí na koledu).

Maso při příležitosti velikonočních svátků

Rolovaná sekaná, králík na bylinkách, telecí a jehněčí maso na více úprav, krůtí a plněné kuřecí maso, ale i vnitřnosti nechybí o hlavním chodu. Stoly se probíhají pod studenými masovými roládami, i masové koktejly se zeleninou obohacují velikonoční jídelníček. O Velikonocích by v jídelníčku neměly chybět ani polévky, co třeba bramborová, selská, bílá nebo vaječná?

Velikonoční nádivky a paštiky

Nádivky si o Velikonocích nesmíme odepřít. Dělá se housková, pravá velikonoční z bílého nebo uzeného masa. Výborné jsou také paštiky z mletého masa, které můžeme netradičně "zabalit" do plátu listového těsta a naplnit vejcem uvařeným natvrdo.

Vegetariánské Velikonoce

I vegetariáni si mohou na o svátcích jara pochutnat. Co takhle si připravit vaječné řezy z agaru (náhrada želatiny) plněné čerstvou karotkou, zeleným hráškem a křepelčími vajíčky? Chutnat budou hlavní chody i studené rolády z hub, barevné zeleninové saláty s vejci, zapékaná sýrová vajíčka nebo vaječné karbanátky.

Sladké Velikonoce

Velikonoční svátky se neobejdou bez sladkého pečiva - dozlatova upečených mazanců, velikonočních beránků, velikonočních perníčků, vajíček nebo jiných typických tvarů a figurek z marcipánu. Upéct si můžeme i plněné velikonoční buchty, jidáše, velikonoční štolu, mazancovu ošatku a nespočet druhů cukroví, sušenek, rolád, řezů a dortů.

Foto: Photos.com

Článek se mi líbí (Článek se líbí 1 uživateli)
Michy autor článku:

Velikonoce v jídelníčku

Recepty: 1996

Fotografie článku: Velikonoce v jídelníčku

Recepty ke článku


Komentáře k článku Velikonoce v jídelníčku

Celkový počet komentářů: 11
  • no bože!aby jste se paní nezbláznila, chápu že ráda poučujete,ale on je rozdíl v tom, jak na danou chybu upozorníte..
    krásné svátky a díky za hezký článek! :)

  • S opravou opravdu problém nemáme, stačí to napsat jednou. Chyba se občas vloudí, nikdo není neomylný. Želatina nahrazena agarem. Ti praví vegetariáni určitě ví, co smí a co ne. Ale díky.

    • Re: hana 22.04.2011 23:19:44

      omlouvám se za několikeré napsání. Příspěvek mi pokaždé cca do minuty zmizel, předpokládala jsem, že to tedy někdo smazal

  • želatina hana 21.04.2011 16:18:06

    vegetariáni nejí želatinu, tak si to opravte. Měl by tam místo toho být agar.
    PS: nechápu co vám tak strašně moc vadí na tom, že vás někdo upozorní na chybu?opravte si tu chybu, nebo mi zdůvodněte, proč ji nechcete opravit.

  • želatina hana 21.04.2011 16:16:33

    vegetariáni nejí želatinu, tak si to opravte. Měl by tam místo toho být agar.
    PS: nechápu co vám tak strašně moc vadí na tom, že vás někdo upozorní na chybu?

  • hana 21.04.2011 16:13:56

    vegetariáni nejí želatinu, tak si to opravte. Měl by tam místo toho být agar.
    PS: nechápu co vám tak strašně moc vadí na tom, že vás někdo upozorní na chybu?

  • želatina hana 21.04.2011 16:12:36

    vegetariáni nejí želatinu, tak si to opravte. Měl by tam místo toho být agar.
    PS: nechápu co vám tak strašně moc vadí na tom, že vás někdo upozorní na chybu?

  • želatina hana 21.04.2011 16:05:22

    vegetariáni nejí želatinu, tak si to opravte. Měl by tam místo toho být agar.

  • hana 21.04.2011 16:00:29

    vegetariáni nejí želatinu, tak si to opravte. Když už, tak by tam měl být místo toho agar

  • hana 21.04.2011 15:55:21

    vegetariáni nejedí želatinu. Dřív než něco napíšete, byste si měli zjistit fakta

  • hana 21.04.2011 15:52:59

    vegetariáni nejedí želatinu, tak tu nepište blbosti!

Celkový počet komentářů: 11
Celkem záznamů: 11
Přidat příspěvek k článku Velikonoce v jídelníčku
* Povinné pole

Soutěž o bestseller - Kuchařka pro dceru

Píšeme jinde

  • Význam bílkovin v naší stravě

    Význam bílkovin v naší stravě

    Bílkoviny (proteiny) patří v naší stravě mezi základní a nenahraditelné živiny. Za den by jich měl dospělý člověk sníst zhruba 0,8 g na každý kilogram své tělesné hmotnosti. Každý člověk tudíž potřebuje jiné množství bílkovin, odtud také pramení dietní jídelníčky "na míru".

  • Thajská masáž

    Thajská masáž

    Thajská masáž je popisována jako metodika práce s tělem na základě prvků akupresury a jógy. Je v ní obsaženo časté, dlouhé a procítěné protahování, díky tomu bývá lidově nazývána jógová masáž a také jóga pro líné.




přidat nový recept