Velikonoční svátky jsou za dveřmi, a tak si řekneme něco málo o tradicích, ale také o pokrmech, které na sváteční velikonoční stůl připravit.
Také sazometná nebo černá středa se vyznačuje tím, že by se během tohoto dne neměl nikdo mračit, znamenalo by to , že se bude mračit každou další středu po celý rok. Byla to středa, kdy se vymetaly komíny.
Ve čtvrtek před Velikonocemi by se mělo brzo vstát, omýt se čerstvou rosou, tím se člověk vyhne nemocem. Tradicí také je zamést dům před východem slunce a vynést odpadky na křižovatku, aby se domu vyhýbaly blechy.
I předvelikonoční pátek si mohou lidé zajistit zdraví po celý další rok, a to důkladným umytím v potoce. Na Velký pátek se nesmí prát a pracovat na poli či na zahrádce.
Bílá sobota je dnem úklidu, velkého pečení (mazanců a beránků), pletení pomlázek a zdobení vajíček. Na pole lidé nosili křížky z ohořelých dřívek, aby si tím zajistili hojnou úrodu. Na Bílou sobotu se nesmí nic nikomu půjčovat, půjčená věc by se mohla očarovat.
V neděli před Velikonocemi probíhalo svěcení mazance, vajec, beránka či vína. Každý host pak z těchto pochutin dostal ochutnat. V některých krajích se ze vysvěceného jídla dalo trochu na zahradu či na pole, což zajišťovalo hojnost úrody.
Chození chlapců s pomlázkami z vrbových prutů zdobených stuhami k Velikonočnímu pondělí prostě patří. Na Velikonoční pondělí se po čtyřicetidenním půstu bohatě hoduje.
Jedno vejce pokryje 15 % denní potřeby bílkovin. Bílek se skládá z vody, dusíku, kalia, chloru a vitamínů rozpustných ve vodě. Oproti tomu žloutek obsahuje velké množství sloučenin bílkovin, tuku, fosforu, minerálních látek a vitamínů. Vejce se po celém světě prodávají podle velikosti od S až do XL, podle jakosti od A do B.
Poznat čerstvé vejce je velmi těžké. Ale lze použít jeden trik. Připravíme si solný roztok (10 g na 1 dl vody). Do tohoto roztoku ponoříme vejce, pokud klesne, je vejce čerstvé. Vejce, které ve vodě plave volně, může být až několik měsíců staré.
Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek
Šéfkuchař Václav Frič z restaurace Na Pekárně v Čakovičkách vaří vajíčka tak, že mu neprasknout a uvaří se takzvaně "na švestkovo". Navíc vám prozradí malý trik, aby šla vajíčka dobře oloupat. Zapomeňte na sůl nebo ocet.
Kříž (jako symbol ukřižování Ježíše Krista), beránek (symbol Ježíše Krista jako oběti za spásu světa), zajíček (symbol přicházejícího jara), svíce (symbol vítězství Ježíše Krista nad smrtí), pomlázka (mužská část s ní chodí na koledu).
Rolovaná sekaná, králík na bylinkách, telecí a jehněčí maso na více úprav, krůtí a plněné kuřecí maso, ale i vnitřnosti nechybí o hlavním chodu. Stoly se probíhají pod studenými masovými roládami, i masové koktejly se zeleninou obohacují velikonoční jídelníček. O Velikonocích by v jídelníčku neměly chybět ani polévky, co třeba bramborová, selská, bílá nebo vaječná?
To nejlepší z velikonoční kuchyně
První jarní sluníčko nám už za pár dní přinese jedny z nejdůležitějších svátků - Velikonoce. Velikonoční kuchyně je velmi pestrá a bohatá, každé jídlo na stole má svůj význam. Na velikonoční tabuli by rozhodně neměl chybět nadýchaný mazanec, kynuté jidáše, beránek, ale i dozlatova propečené jehněčí. Přinášíme vám spoustu do detailu doladěných tipů a velikonočních receptů.
Nádivky si o Velikonocích nesmíme odepřít. Dělá se housková, pravá velikonoční z bílého nebo uzeného masa. Výborné jsou také paštiky z mletého masa, které můžeme netradičně "zabalit" do plátu listového těsta a naplnit vejcem uvařeným natvrdo.
Velikonoční nádivka s kešu oříšky
(doba přípravy 1 h 30 min )
I vegetariáni si mohou na o svátcích jara pochutnat. Co takhle si připravit vaječné řezy z agaru (náhrada želatiny) plněné čerstvou karotkou, zeleným hráškem a křepelčími vajíčky? Chutnat budou hlavní chody i studené rolády z hub, barevné zeleninové saláty s vejci, zapékaná sýrová vajíčka nebo vaječné karbanátky.
Veganské pečení: Velikonoční jidáše ve tvaru zajíčků krok za krokem
Velikonoční jidáše se tradičně podávají na zelený čtvrtek. Jidáše nám připomínají tvar provazu, na kterým se oběsil proradný Jidáš. Také symbolizují vítaní jara, plodnost a hojnost, takže je můžeme tvarovat do různých housenek, ptáčků nebo roztomilých zajíčků.
Velikonoční svátky se neobejdou bez sladkého pečiva - dozlatova upečených mazanců, velikonočních beránků, velikonočních perníčků, vajíček nebo jiných typických tvarů a figurek z marcipánu. Upéct si můžeme i plněné velikonoční buchty, jidáše, velikonoční štolu, mazancovu ošatku a nespočet druhů cukroví, sušenek, rolád, řezů a dortů.
Velikonoční perníčky jinak
(doba přípravy 45 min )
Velikonoční beran
(doba přípravy 1 hod )
(doba přípravy 30 min)
Foto: Photos.com
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena