Vepřové speciality

Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!

Je to však správné? Neochuzují se tím o mnoho zajímavého? Jistěže tak přichází o řadu neobvyklých úprav kotlet, řízků nebo krkovičky. Každá speciální úprava vepřového masa (ať už jednoduchá nebo složitější) má něco do sebe. A udělat takovou výjimku určitě stojí za to.

Vepřové kotlety

Maso se ponechá s kostí, naklepe se a okraje naříznou. Stačí pak jen osolit, mírně opepřit a z obou stran zprudka opéct. Pak se zmírní oheň a maso se nechá dopéct doměkka. Dále již záleží na naší fantazii nebo na získaném receptu, který chceme právě vyzkoušet.

  • Jestliže chceme připravit pražské kotlety, tak se na vedlejší pánvi na másle podusí nakrájené žampiony, přidá se chřest a tato směs se servíruje spolu s kotletami. Pokrm se podává spolu s plátky šunky, v nichž jsou zabalená míchaná vejce. S bramborovou přílohou chutnají takto doplněné vepřové kotlety znamenitě!
  • Kotlety s klobásou se po opečení dozlatova z obou stran vyjmou. Ve zbylém tuku se rozpustí nakrájená slanina, zpění se cibulka a přidá sladká mletá paprika. Vše se podlije vínem. Kotlety se znovu vloží do pánve a dusí se. Po chvíli se přidá nakrájená klobása a podle potřeby se opět podlije vše vínem nebo horkým vývarem. Nakonec se přidají nakrájená, oloupaná a semen zbavená rajčata a zelené papriky. Po změknutí kotlet se přidá smetana. Jako příloha je vhodný houskový knedlík.

Vepřové řízky

Jsou vhodné pro přípravu nejen klasických vepřových řízků v trojobalu, ale také k přípravě závitků se žampiony.

  • Zpěněná cibule se žampiony a sladkou mletou paprikou se nechá mírně zchladnout a promíchá se s osolenou šlehačkou. Poté se směsí potírají naklepané a lehce osolené řízky, které se svinou do závitků a stáhnou párátky nebo jehlou. Závitky se pečou v troubě na oleji, podle potřeby se podlévají a obracejí. Podávají se s pečenými brambory, s hranolky a zdobí se jemně nasekanou petrželovou natí.

Vepřový bůček

Vepřový bůček se hodně používá nejen k úpravě na kmínu a podávaný se zelím a knedlíky, ale je vhodný také pro přípravu rolád.

  • Je-li vykostěný, prořízne se naplocho tak, aby vznikl široký plát. Ten se dále naklepe a plní mletým hovězím masem s cibulí. Ochutí se solí, pepřem, paprikou a drceným kmínem. Nesmí chybět česnek a třeba také jemně nakrájená uzenina, která dodá další chuť výslednému pokrmu. Plát se dobře zavine a stáhne provázkem. Roláda se peče na oleji v troubě, podlévá se vývarem a vypečenou šťávou. Vhodnou přílohou jsou brambory nebo bramborová kaše a s nimi podávané zeleninové saláty.

Na závěr

Z vepřového masa si můžeme připravit samozřejmě mnohem více zajímavých a chuťově výrazných specialit. Záleží jen na naší chuti vyzkoušet úpravy pokrmů a na tom nebát se někdy jen zdánlivé náročnosti přípravy. Pak výsledek jistě pochválí a ocení všichni, kterým budeme hotové dílo servírovat.

Foto: Profimedia

autor článku:

Vepřové speciality

Recepty: 335

Fotografie článku: Vepřové speciality

Komentáře k článku Vepřové speciality

Přidat příspěvek k článku Vepřové speciality
* Povinné pole

Píšeme jinde

  • Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Vyrazte na borůvky - jsou všelékem!

    Sezóna borůvek, oblíbeného a velmi zdravého letního ovoce, je v plném proudu. Nejenže rostou v našich lesích, ale jsou jich také plné tržnice a stánky podél cest. Pokud jste letos borůvek měli jen po málu, dáme vám pár pádných důvodů, proč si je ve velkém dopřát, dokud jsou v čerstvé podobě.

  • Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skolióza v dospělosti - kdy je nutná operace?

    Skoliózu poznáme podle vyčnívající lopatky, vykřivení v bederní oblasti, zkrácení trupu a prozradí ji i ramena, to když jedno převyšuje druhé. V dospělosti navíc skoliózu doprovázejí nepříjemné bolesti. Dá se skolióza v pozdějším věku vůbec napravit? Jaké jsou možnosti léčby?




přidat nový recept