Jak si správně vychutnat sekt, šampaňské a jiná šumivá vína? Zapojte všechny smysly a dopřejte si správně podávaný a vychlazený šumivý nápoj.
Výhodou při výběru šumivého vína je jeho mnohotvárnost, žádné víno nechutná stejně, proto nás čeká dlouhá cesta než najdeme to pravé. Jsou tisíce možností, po kterém vínu sáhnout, ale každý druhý z nás zavítá do supermarketu, kde je výběr dobrý a za dostupnou cenu. Etiketa nám dá základní informace o značce, chuti, původu a ročníku vybrané láhve.
Pokud toužíme po něčem lepším, stačí se podívat do specializovaného obchodu s dobrou vinotékou. Zde získáme nejen široký výběr známých značek, ale také radu odborníka. Ten na základě našich informací bude schopen určit vyhovující víno splňující požadavky ohledně sladkosti, perlení vína, ale zároveň také dodržet cenovou kategorii.
Ve chvíli, kdy máme vybranou značku a typ vína, zbývá ještě navolit velikost láhve. Nejčastěji volíme láhev o 0,75 l či tzv. poloviční 0,5 l. U finančně náročnějších vín se ale raději informujme, zda víno skutečně zrálo v nabízené láhvi. Často se totiž zejména do menších obsahů přelévá po vykvašení, a to může snížit kvalitu nápoje.
Na výběr jsou i láhve 1,5 l, ty se skvěle hodí pro větší společnost, která má ráda šampaňské. Milovníci šumivého vína tvrdí, že šampaňské nejlépe chutná právě z těchto lahví, protože si zachovávají ideální poměr mezi množstvím vzduchu a vína.
Základní pravidlo zní: Raději pít víno o něco chladnější než teplejší. Správná teplota sektu a šampaňského při nalévání a konzumaci dokonale rozvine jeho vůni a chuť. U bílých a růžových sektů se doporučuje teplota 5 - 8 °C, u červeného sektu lze teplotu o 2 - 3 stupně navýšit. Oproti tomu šampaňské se dobře rozvine při 8 - 10 stupních.
Některá šumivá vína mívají správnou teplotu podávání vyznačenou na etiketě, ve vinotékách nám poradí obchodníci. Pro určení teploty vína nám pomůže speciální teploměr, který se obmotá kolem láhve. Tak si správnou teplotou můžeme být jisti.
Pro chlazení šumivých vín platí, že krátký pobyt na ledu (10 - 15 minut) prospěje láhvi více než dlouhé skladování v lednici.
Metoda "šokové zchlazení" se nabízí, když potřebujeme láhev vychladit bleskově. Jak na to? Láhev se sektem, šampaňským či jiným vínem postavíme do velké nádoby s dostatečným množstvím nasekaného či podrceného ledu, který jsme promísili s hrstí soli. Vznikne tak chladící směs, která okolní teplo odebírá rychleji než samotný led. Pro ještě rychlejší efekt uchopíme láhev za hrdlo a asi 8 minut s ní v ledové směsi otáčíme.
Foto: Photos.comautor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena