Artyčok je teplomilná rostlina. Proto nejvíce roste na pobřeží Středozemního moře. Tepelně se upravují i listy, které se jedí jako lahůdka. Existuje několik druhů, které se liší velikostí, tvarem i barvou. Na Evropských trzích najdeme fialové, zelené a bílé. Má mnoho léčebných účinků a tak se o některých zmíníme.
Historie a vzhled
Artyčok (Cynara scolymus) patří do čeledi hvězdicovitých. Je to složnokvětá rostlina podobná bodláku a pochází ze severní Afriky a západní Asie.
Artyčoky se začaly pěstovat v patnáctém století na Sicílii a od té doby je jejich hlavní světová produkční oblast soustředěna kolem Středozemního moře. Největší plochy mají vysázeny ve Španělsku, Francii a Itálii.
Artyčok je vytrvalá rostlina, která dorůstá až do výšky 150 centimetrů. Sklízejí se pupence kryté okvětními lístky, které mají až velikost pěsti. Je to teplomilná rostlina, které se daří v hluboké půdě s dostatkem živin a vláhy. Podle barvy pupenců se pěstují druhy bílé, zelené a fialové.
Artyčoky se sklízejí od poloviny května až do listopadu. Jsou oblasti, kde se je daří sklízet i dvakrát za sezonu. Pupence je třeba ručně odříznout od stvolu těsně předtím, než rozkvetou, protože potom hořknou. Pupence dozrávají postupně.
Léčebné účinky artyčoku
Stimulují produkci žluče v játrech, což je výborné pro léčbu poruch trávení. Je také dokázáno, že dokáže odbourávat cholesterolové zásoby v krvi. Hlavní složkou listů je cynarin, což je složka, která je velice bohatá na flavonoidy. Brání jaterní buňky a bojuje proti různým nemocem. Výtažky z artyčoků, které jsou k dostání v lékárnách zmírňují bolesti břicha a působí proti plynatosti.
Diabetici by měli artyčoky také občas zařadit do svého jídelníčku, protože pomáhají kontrolovat hladinu cukru po jídle. Je také účinným lékem při dně, protože má celkově čistící a detoxikační účinky. Čerstvé artyčoky bychom neměli skladovat moc dlouho, doporučuje se maximálně dva tři dny a uvařené hned jíst. Nejsou potom ani dobré.
Jak na ně
Mnoho lidí ani neví, jak by si s artyčoky poradili u stolu, a tak vám poradíme. Nejprve se omyjí ve vodě, která je s trochou octa. Potom se vaří v osolené vodě a budou hotové až lístečky půjdou lehce vytrhnout. Trvá to přibližně 45 minut. Při konzumaci se lístečky pomalu vytrhávají a jejich konce se namáčí do různých omáček. Horními zuby se odstraní masitá dužina, až nám zbude čisté srdíčko.
Kvalitní artyčok je na stisk pevný a při zmáčknutí křupne. Artyčoky vydrží po odříznutí v chladničce zabalené do fólie až tři týdny.
Artyčoky konzumujeme syrové jako salát s panenským olivovým olejem a zakapané citrónovou šťávou. Výborné jsou i dušené, grilované, smažené i pečené. Hojně se také nakládají.
Zkusili jste již někdy artyčok? Jaké jsou Vaše zkušenosti? Podělte se o své zážitky v diskuzi pod článkem.
Foto:
Photos.com