Správným výběrem potravin můžeme zpomalit nástup některých známek stárnutí, například vrásek nebo povadlé pleti.
Stárnutí je nevyhnutelné, ale správně stárnout je umění. Chcete-li být ve vyšším věku zdravější a zdatnější, déle žít, lépe se cítit a vypadat mladší, musíte pro to začít včas něco dělat. Sarah Mersonová ve své knize uvádí 100 nej potravin proti stárnutí. My se zaměříme na 5 z nich, se kterými se běžně setkáváme.
Sarah Mersonová - 100 nej potravin proti stárnutí
Nejprve se zaměříme na podstatu omlazujících účinků potravin. Měli bychom konzumovat více potravin obsahujících vitamin C, který nám pomůže udržet zářivou pleť. Selen nás brání proti vráskám, železo nám dodá barvu a ochrání naše vlasy. Vitamín B pomáhá nervové soustavě, vápník posiluje kosti, zinek podporuje růst vlasů a minimalizuje jejich vypadávání, vitamin E zvlhčuje kůži a napomáhá hojení.
Bobule vinné révy obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C, železo, draslík, selen, zinek a vlákninu. Nabízejí tak organismu takřka všestrannou ochranu. Hrozny jsou vhodné pro konzumaci například v období rekonvalescence a navíc chrání proti nemocem spojeným s věkem – jako jsou anémie, artritida, křečové žíly a revmatismus.
Tmavé lesní plody obsahují vitaminy C, E, betakaroten, antokyan, kyselinu dlahovou a vlákninu. Borůvky jsou bohatým zdrojem antokyanu, který je antioxidační látkou působící obecně proti stárnutí a zlepšující krevní oběh. Antokyan navíc posiluje účinky vitaminu C a podporuje tvorbu kolagenu a zlepšuje stav kůže.
Zelené chlupaté plody kiwi obsahují více vitamínu C než pomeranč a více vlákniny než jablko. Díky vitamínu C zvyšuje konzumace kiwi obranyschopnost organismu a uchovává především mladistvý vzhled kůže. Vysoký obsah vlákniny v kiwi navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.
Bílkoviny, vitamin E, vitamin B12, selen, fosfor a draslík můžete organismu dopřát, když si nebudete odpírat smaženici a další pokrmy z hub. Houby pomáhají udržet zdravou kůži a vlasy. Navíc posilují imunitu a působí proti rakovině. Draslík je důležitý pro srdce, B12 zase působí proti artritidě. Japonské houby šiitaké nebo reiši upravují krevní tlak.
Jedním z nejlepších zdrojů omega-3 mastných kyselin je losos. Maso z volně žijících lososů dále obsahuje vitaminy A, B12 a D. Omega-3 mastné kyseliny působí proti kardiovaskulárním nemocem a mají příznivý vliv na kůži a vlasy. Esenciální mastné kyseliny mají silné protizánětlivé účinky a proto jsou užitečné při artritidě. DHA, kterou losos také obsahuje, je důležitá pro náš nervový systém a především paměť.
Pokud Vás zajímá kompletní seznam 100 nej potravin proti stárnutí, nahlédněte do knihy Sarah Mersonové. Zjistíte zde užitečné informace a možná naleznete jednoduchý lék na vaše problémy - zdravé jídlo.
Zdroj: 100 nej potravin proti stárnutí - Slovart.czautor Vilienka
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena