reklama
hledat uživatel
       

Brambory obsahují spoustu důležitých látek

Brambory obsahují zejména vodu a škroby (polysacharidy) – kolem 15 % hmotnosti. Tyto škroby přes relativně nízkou kalorickou hodnotu rychle zasytí, jsou lehce stravitelné, nenadýmají a snižují kyselost žaludku. Dále pak bílkoviny - pouze 2 %, ale patří k těm nejkvalitnějším. 

Zmínit musíme také vitamín C (100 g raných brambor obsahuje 1/3 denní potřeby), draslík (100 g raných brambor obsahuje 1/6 denní potřeby), hořčík,  železo, zinek, mangan, jód, selen, kyselinu listovou, vitamín K a některé skupiny vitamínu B.

Brambory mají vysokou antioxidační schopnost a patří mezi nízkokalorická a dietní jídla. Pojďme si z nich uvařit pokrmy, které chutnají, jsou zdravé a zároveň i levné.

Recepty z nových brambor, které doporučujeme vyzkoušet 

Pečené nové brambory s rajčaty
(doba přípravy 1 hod )

Pečené nové brambory se sezamem
(doba přípravy 1 hod )

Nové brambory s paprikovou pomazánkou
(doba přípravy )

Zapečené nové brambory
(doba přípravy 1 hod )

Pečené nové brambory s bylinkami
(doba přípravy 1 hod )

Jarní salát z nových brambor
(doba přípravy 1 h 15 min )

Teplý salát z nových brambor
(doba přípravy 45 min )

Úvodní foto: Pixabay.com



Přidat příspěvek k článku 7 receptů z nových brambor, které nezatíží vaši peněženku

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.