reklama
hledat uživatel
       

Aby se nám pečivo povedlo, bylo tvarově pěkné, křehké a chutné, často nestačí mít jen dobrý recept na těsto. Velmi záleží i na teplotě trouby při pečení. Dnešní trouby mají regulátory teploty, ale u starších typů takové pečení vyžadovalo určitou zkušenost. Dříve si hospodyňky pomáhaly jednoduchým testem s proužkem papírku, který  na 1 minutu vkládaly do předehřáté trouby - podle jeho zbarvení teplotu spíše odhadovaly. 

  • mírně vyhřátá trouba, teplota okolo 130 °C  - papírek slabě zežloutne 
  • středně vyhřátá trouba, teplota okolo 180 °C - papírek je zlatavý
  • silně vyhřátá trouba, teplota okolo 200 °C - papírek zhnědne, ale nespálí se

Druhy těst a jejich pečení

Kvasnicové těsto

Pro pečení kvasnicového těsta všeobecně platí, že malé kousky, např. housky, tyčinky koláče atp., pečeme v horké troubě rychle. Větší kusy pečiva, jako jsou bochánky a vánočky pečeme pomaleji.  Těsto vkládáme vždy do dobře vyhřáté trouby na 200 - 220 °C. Větší a vyšší kusy pečiva můžeme kontrolovat, až po jejich zapečení. To má ten význam, že se póry, vzniklé kynutím těsta prudce zatáhnou a pečivo se "nerozběhne" a neztrácí tvar. Po zapečení příkon tepla snížíme a dopékáme při střední teplotě. Hotové pečivo přendaváme na prkénko nebo mřížku, aby mohla pára unikat. Nikdy je nedáváme na mísu, protože by spodní část zvlhla.

Listové těsto

Používá se na přípravu závinů, trubiček, paštiček, žloutkových řezů. Listové těsto pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v silně vyhřáté troubě na 220 °C. Toto těsto je velmi tučné, proto vyžaduje vysokou teplotu , aby teplem měněný škrob rychle vázal tuk.V málo předtopené trobě tuk vyteče a těsto nevzejde. Totéž se může stát, kdy těsto příliš tence vyválíme. Těsto, které je třeba před pečením potřít vajíčkem, potíráme pouze na horní ploše, nikoliv hrany, které by se při pečení slepily a těsto by špatně lístkovalo.

Křehká těsta

Používají se k přípravě moučníků, košíčků, lodiček  a s vyšším přídavkem cukru na drobné čajové a vánoční pečivo. Těsta pečeme podle druhů v dobře předehřáté troubě na 180 - 200 °C. Při nižší teplotě by pečivo ztrácelo tvar a chutnalo by jako jíška. Je-li v těstě kypřící prášek, nesmíme troubu zpočátku otvírat, abychom nepřerušili nabývání těsta. Hezkého a stejnoměrného zbarvení pečiva docílíme tak, že je upečeme nejdříve zpola, potom plech vyndáme z trouby, necháme zchladnout a následně dopečeme dorůžova.

Linecké těsto

Patří k těstům křehkým. Drobné pečivo z lineckého těsta se na plechu ještě po vyjmutí z trouby dopéká a tmavne. Navíc, když jej chceme rychle sundat horké, může se snadno polámat a zkroutit. Proto použijeme na plech pečící papír, který snadno s upečenými sušenkami sesuneme a necháme na papíru vychladnout. Linecké těsto pečené ve formičkách pečeme ve středně předehřáté troubě. Plníme je nejrůznějšími nádivkami a krémy. 

Doba pečení je u všech druhů těst závislá na typu trouby a velikosti pečených výrobků.

A na závěr ještě jedna rada

Nejlepší je, když si připravíme více plechů s těstem najednou. Potom už je jenom postupně přendaváme z chladu do trouby. Nikam neodcházíme a vše dobře hlídáme, abychom nic nespálili a nepokazili.

Foto: Profimedia



Komentáře k článku

Celkový počet komentářů: 3
  • Arlena
    Arlena

    všechno mám letos spálené

    Letos se mi cukroví nepovedlo, protože jsem dělala z vyčtených receptů a ne to moje osvědčené, vytrestalo mně to.

    08.12.2008 08:39:05

    • Veruška
      Veruška

      Re: všechno mám letos spálené

      já rok co rok zkouším nové cukroví a jen jednou se nezdařily perníčky,který se roztekly a nedržely tvar a pracny s pudinkovým práškem které nešly rozkousnout jak byly tvrdé od té doby recepty s pudingovým práškem nezkouším radši..

      11.12.2008 09:10:39

    • .Renča.
      .Renča.

      Re: všechno mám letos spálené

      Já peču každý rok vždy nové recepty. Někdy se jeden dva druhy třeba nepovedou, jak by jsem si přála, ale vždy opět peču jiné. Doma se tak těší, co dobrého na ně na stole čeká. Chybu nemůžete hledat pouze v nových receptech, to by nikdo nepsal kuchařky.

      11.12.2008 10:59:48

Celkem záznamů: 3

Přidat příspěvek k článku Aby se vánoční pečivo povedlo

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.