Rostlina celer
Celer je dvouletá rostlina. V prvním roce vytváří podzemní bulvu, ze které vyrůstá bohatá růžice velkých, peřenodílných listů. Druhým rokem vyrůstá lodyha do výšky až 80 cm a vytváří okolíky zelenavých kvítků. Plod je drobná dvounažka. Z bulvy vyrůstají kořeny. Dužina je běložlutá, vlivem nepříznivých podmínek se stává rzivá a mízdřitá. Má dlouhou vegetační dobu, na jejímž počátku je choulostivý na chlad. Výhradně se předpěstovává.
Původ a výskyt celeru
Celer pochází z jižní Evropy. Římané jej používali k okořenění pokrmů. Z listů zhotovovali smuteční věnce. Od nepaměti je zařazován mezi nejpůsobivější afrodiziaka. K nám přišel již v raném středověku z Itálie. Hlíznatý celer je oblíben u nás a ve střední Evropě, ale v Itálii, Francii, Španělsku a USA je skoro neznámý a pěstuje se tam celer řapíkatý.
Složení celeru
Celer obsahuje mnoho velmi potřebných vitaminů a minerálů. Je považován za významný zdroj vitaminů skupiny B, jelikož obsahuje všechny vitaminy z této skupiny ve vyváženém množství, je zdrojem tzv. B-komplexu. Dále obsahuje vitaminy A, C a E a kyselinu listovou. V celeru najdeme řadu důležitých minerálů, z nichž největší podíl připadá draslíku. V menším množství pak obsahuje hořčík, chróm, sodík, vápník, železo, zinek, mangan, selen, nikl a jód.
Účinky celeru na organismus
Jednou z nejcennějších vlastností syrového celeru je, že obsahuje mimořádně vysoké procento aktivního organického sodíku, který udržuje v rozpustné formě vápník. Množství sodíku je 2x vyšší než vápníku, což je nesmírně příznivé pro ty, kteří celý život jedí koncentrované škroby - bílý chléb, bílou rýži, bílé pečivo, bílý cukr a podobně. Neorganický vápník z různých chemických přípravků i z vařené zeleniny velmi zatěžuje ledviny a způsobuje usazeniny, napomáhá vzniku artritidy, cukrovky, hemeroidů a ledvinových kamenů. Biologicky aktivní sodík za přítomnosti hořčíku a dalších látek může tyto nánosy rozpustit a odplavit.
Celer je nesmírně cenným lékem na nejrůznější nervové choroby a stavy, včetně depresí. Upravuje hormonální systém a narušenou rovnováhu pohlavních hormonů. Rychle upravuje překyselení, migrény, pálení žáhy, některé ekzémy, osteoporózu a nespavost. Celerová šťáva je významným pomocníkem pro diabetiky.
Použití v kuchyni
Celer je tak cenná zelenina, že je hříchem ji tepelně upravovat. Proto je nejideálnější syrový v široké škále salátů a pomazánek. Ovšem připravují se z něj polévky, omáčky, můžeme jej sterilovat, zapékat a nebo také smažit jako řízek.
Celerový salát s citronem
Ingredience:
2 ks celeru, 2 ks cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, mořská sůl, 1citron, petrželová nať.
Postup
Do mísy vymačkáme důkladně citron. Očištěné celery nastrouháme, cibuli oloupeme a nakrájíme na nudličky, petrželovou nať posekáme. Do mísy s citronovou šťávou dáme celer, cibuli, nať, vše promícháme s olejem a prolisovaným česnekem, osolíme a podáváme.
Jste příznivci a nebo odpůrci celeru? Jak nejčastěji konzumujete celer u vás?
Foto:
Profimedia.cz