Je vhodné právě ve školách vědět, jak poznat běžné projevy dětských alergií a jak omezit příčiny jejich vzniku. Právě ve školách totiž děti tráví většinu svého času a učitel je ten, kdo by měl o alergiích svých žáků vědět.
Statistiky ukazují, že v každé třídě je několik alergických dětí. Je důležité zaznamenat první příznaky alergie. Po celém světě vzrůstá počet alergických dětí. A nejsou alergické pouze na domácí úkoly! Studie, která byla nedávno provedena v předměstských oblastech Paříže, prokázala, že alergiemi trpí více než. 20 % školních dětí. Stejná situace je ve většině měst na celém světě.
Tyto děti trpí především:
- astmatem
- alergií horních cest dýchacích (pylová rýma, celoroční alergická rýma)
- potravinovými alergiemi
- kožními alergiemi (ekzémy, kopřivkou a otoky obličeje, rtů a očních víček)
- alergií na léky
- alergií na hmyz (hlavně na vosy a včely)
Všichni učitelé a zaměstnanci školy by měli znát příznaky těchto chorob.
O dítěti, u kterého máte podezření na alergii, je vhodné poradit se s rodiči a lékařem.
Co je alergie?
Alergie je abnormální tělesná reakce na určité látky. Reakce jsou tak různé, jak různé jsou příčiny. Alergie je škodlivá reakce imunitního systému, který normálně chrání tělo proti infekcím různého druhu. Dispozice k přemrštěné reakci na alergeny je pravděpodobně vrozená a nazývá se atopie. Styk s alergeny nevyvolá u nealergických jedinců žádné příznaky. Naopak organismus alergika se může stát citlivým na alergen a vytvořit protilátky. Při dalším styku s alergenem se díky těmto protilátkám začnou uvolňovat chemické látky, např. histamin, které způsobí klinické příznaky alergie. Reakce se většinou projeví na jednom orgánu nebo systému - na kůži, dýchacím nebo zažívacím traktu. Zřídka může být zasažen celý organismus, čímž dochází k potencionálnímu ohrožení života - anafylaxi.
Alergie na potraviny ve škole
Látky, které způsobují příznaky alergie, by měly být vyloučeny z jídelníčků. Pokud nelze určit potravinářské přísady, mělo by si dítě nosit vlastní jídlo. I když si řada dětí na školní stravu stěžuje, u některých může jít skutečně o potravinovou alergii nebo o "falešnou" alergii známou jako potravinová intolerance. Potravinová intolerance a alergie mají často stejné příznaky (kopřivka, ekzém, astma). Nicméně biologicky je cesta ke vzniku těchto příznaků různá. Vždy je pro rodiče a dítě nezbytná konzultace s lékařem.
Školní jídelna
Personál jídelny by měl být seznámen s tím, které konzervační látky a potravinářská barviva mohou způsobit alergickou reakci. Příznaky alergie vyvolávají nejčastěji vejce, u malých dětí mléko, pšeničná mouka, sója a arašídy. Potravinové alergie se mění s výživovými návyky a skladbou jídelníčku. V současnosti vzrůstá počet dětí alergických na ořechy . Může docházet k prudkým reakcím i na arašídy, které jsou přidávány do různých potravinářských výrobků! Pokud není možné přesně určit přísady (zvláště pokud je jídlo připravováno v centrálních kuchyních a rozváženo k ohřevu a výdeji) , musí mít dítě možnost přinést si vlastní jídlo.
Prodejní automaty
Automaty jsou většinou plné nejrůznějších pochutin obsahujících hojně konzervačních činidel, umělých příchutí a barviv.
Zásady, které by učitel dítěte měl respektovat:
- informovat se u rodičů nebo lékaře o alergii dítěte
- umožnit dětem nosit u sebe léky pro první pomoc
- informovat se o dietě dítěte s potravinovou alergií a uvědomit si nezbytnost vyřazení určitých potravin z jejich jídelníčku
- provést opatření, která zamezí styku dítěte alergika s alergeny nebo dráždidly
- zjistit alergii dětí na léky, zeptat se jich, zda mají kartičku alergika
Nyní už nic nebrání tomu, aby rodiče žáků žili v jistotě, že jejich malým potomkům nehrozí nebezpečí ani na půdě školy, kam každý den dochází.
Foto:
Profimedia.cz