reklama
hledat uživatel
       

Příznaky pravé potravinové alergie jsou velice pestré. U některých lidí reaguje zažívací systém - bolesti břicha, průjem, zvracení, může se projevit rýma nebo astma, ale také se vyskytují reakce na kůži - svědění, pálení, otoky, ekzémy. Alergická reakce se může projevit krátce po požití jídla, ale také i s několika hodinovým odstupem.

Alergie na kravské mléko

Příznaky této alergie se objevují již v prvních měsících života. Kravské mléko obsahuje bílkoviny s vysokou alergizující schopností. Jsou velmi odolné vůči teplu, tudíž bohužel nepomáhá ani převaření mléka. Dítě, u něhož vznikne alergie na kravské mléko v časném věku, nemívá obtíže po celý život. Většinou začíná snášet mléko v průběhu 1 až 5 let. Hlavním léčebným opatřením u alergie na kravské mléko je vyloučení mléka ze stravy. Lze jej nahradit bílkovinnými hydrolyzáty (bílkoviny jsou rozštěpeny), které tolik nealergizují. Některé kojené děti mohou špatně snášet po prvních krmeních i mateřské mléko. To totiž obsahuje malá množství bílkovin kravského mléka, které spouští alergickou reakci. Proto je nutné upravit i výživu kojící ženy. Jsou to však vzácné případy a mateřské mléko je pro kojence nejlepší výživou. Na alergii na kravské mléko musíme myslet vždy, když se u dítěte po odstavení objeví příznaky atopického ekzému.

Alergie na vaječný bílek

Alergie na vaječný bílek bývá často spojena s alergií na mléko, ale může se vyskytnout i samostatně. Nesnášenlivost zvířecích bílkovin ustupuje s věkem. Je možné tedy občas s velkou opatrností zkoušet dítěti podávat potravinu, která dříve alergii vyvolávala.

Alergie na ovoce, zeleninu a ořechy

Nejčastějšími alergickými plody ovoce bývají jablka a hrušky, ze stopkatých pak třešně, meruňky a broskve. Ze zeleniny jsou to hlavně rajská jablka, špenát, celer a petržel. Při krájení a dotýkání se kiwi a brambor, může u citlivých osob dojít k celkové, generalizované reakci! Nejtěžší reakce bývají na ořechy v jejich různých podobách - lískové, vlašské, burské i mandle. I zde platí, že se často vyskytují i samostatně. Alergie na ovoce a zeleninu má spojitost především s pylovou alergií. 65 % alergiků reagujících na pyly břízy je současně přecitlivělých na jablka. Alergeny obsažené v ovoci a zelenině jsou citlivé na teplo a vařením se proto ničí. U ořechů toto většinou neplatí.

Alergie na ryby, měkkýše a korýše

Rybí alergeny, které jsou obsaženy hlavně ve svalech, jsou často společné různým druhům ryb, přesto však někteří lidé reagují pouze na jeden druh. I krabi, ústřice, mušle, srdcovky nebo garnáti mohou vyvolat alergickou reakci. Tady jde ale většinou o jeden druh alergie, výjimečně lze mluvit o zkřížené alergii. S věkem se snášenlivost potravin zvyšuje a u většiny dětí platí, že po 2 až 5 letech mohou dříve zakázané potraviny konzumovat. Záleží to samozřejmě na druhu potravy i na stupni dispozice. Platí to pro mléko a vejce, zatímco ostatní alergie přetrvávají dlouho a mnohdy i po celý život.

Foto: Profimedia.cz



Přidat příspěvek k článku Alergie na potraviny

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.