Dovolená, hotelový komplex a každodenní stravování. Turisté z rozličných zemí na každém kroku. A u jídla se teprve projeví jejich kultura, zvyky, ale i odvaha a drzost. Stačí trocha pozornosti mimo vlastní talíř.
Stačí pár minut u snídaně nebo večeře, abychom poznali, jak viditelně se lidé z různých koutů světa liší. Nejde jen o to, jakým kdo mluví jazykem nebo kolik vlastní platebních karet či jak se obléká. Etiketa při stolování a chutě každého podle těchto měřítek jde jen těžko odhadnout. Ale stačí pár minut pozorovat a začne se vám přecejen skládat obrázek.
Tak jak vypadají francouzsky mluvící lidé upraveně a ležérně, tak se i stravují. Nebojí se experimentovat. Zpravidla si jídlo nakládají na menší talířky, z každého něco a po malých porcích - na vyzkoušení. Od mořských potvor, příloh, zeleninových salátů až po sladké dezerty a zmrzlinu, všeho po troškách. Jedí v klidu, pomalu a užívají si každé sousto. Libují si v sýrech a pečivu z listového těsta. U večeře na stole téměř nikdy nechybí láhev bílého nebo růžového vína.
Při snídani nikdy Rusům nechybí pořádný kus chleba. Na oběd a večeři se neobejdou bez polévky. Samozřejmostí jsou obrovské porce, velké množství dezertů a jako tečka plné talíře ovoce. Víno pijí méně, spíše si dopřávají tvrdý alkohol. Bez obav požádají číšníka, aby jim doplnil "plaskočka" na horší časy.
Angličané jsou v jídle střídmější, drží se své klasiky, nejčastěji se stravují tak jako v domácím prostředí. U snídaně jim na stole nechybí bílé pečivo, vejce, zelenina a nějaká ta uzenina. Nesmí chybět šálek čaje a džus.
I když stále více cestujeme a přizpůsobujeme se světu, některé vlastnosti nezapřeme. Při jídle se chováme buďto trochu s rozpaky a první dny se obáváme vzít něco navíc, v opačném případě se nebojíme ničeho. Stačí být svědkem situace, kdy si Češka vezme 2 velké bochníky tuniského chleba, máslo, spoustu zeleniny a během snídaně si utvoří obrovské sendviče. Nejdříve se vám vkrade k vlastním myšlenkám otázka, jak je to ta útlá paní vůbec schopna pozřít. Ale když se po necelé minutě podíváte znovu a talíře jsou prázdné, tašky naduté, je vám to jasné. Nezbývá se jen za typické Čechy zastydět.
Když pomineme odvahu s vynášením jídla, jsou Češi při jídle průměrní, jak ve výběru, tak v porcích.
Zmínila bych zejména bohaté "šejky", kteří si vyrazí na dovolenou zpravidla s celou rodinou čítající okolo pěti dětí. Švédské stoly jsou pro ně rájem, na talíři je od všeho trojitá porce a na stole pomalu nejde najít místo na skleničku. Po pár minutách "konzumace" už pomalu nejde vidět ubrus pod množstvím "odpadu" - nakousnutého rohlíku, rozdlabaného talíře, rozlitého pití a neskutečného množství drobků. Kolem dokola se válí jídlo, dokonce i po zemi. Zahlédnete-li podezřelou rodinu, která se chová podle popisu, vybírejte si stůl na druhé straně restaurace. Mohla by vás přejít chuť k jídlu, nemluvě o lítosti číšníků, kteří i takové hosty musí snášet a s úsměvem je obsluhovat.
Foto: Profimedia
autor Michy
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena